of 63372 LinkedIn

Zundert wint zaak over sluiting Fort Oranje

De Brabantse gemeente Zundert heeft in 2017 terecht camping Fort Oranje in Rijsbergen gesloten. Dat concludeert de rechtbank in Breda in de bodemprocedure die voormalig campingeigenaren zoon Jan en vader Cees Engel tegen de gemeente hadden aangespannen.
3 reacties

De Brabantse gemeente Zundert heeft in 2017 terecht camping Fort Oranje in Rijsbergen gesloten. Dat concludeert de rechtbank in Breda in de bodemprocedure die voormalig campingeigenaren zoon Jan en vader Cees Engel tegen de gemeente hadden aangespannen.

Geen andere mogelijkheid

De vader en zoon stelden dat het altijd het vooropgezette doel is geweest om de camping van hen af te pakken en dat de gemeente misbruik zou hebben gemaakt van haar bevoegdheden. Maar de bestuursrechter concludeert, alles overziend, dat Zundert geen andere mogelijkheid had dan te handelen zoals de gemeente deed.

 

Handhavend optreden

'Naar het oordeel van de rechtbank heeft de burgemeester bij afweging van alle betrokken belangen in redelijkheid doorslaggevend gewicht kunnen toekennen aan het algemeen belang dat is gemoeid met het handhavend optreden en het herstellen van de openbare orde op Fort Oranje', staat in het vonnis.

 

Brandgevaarlijke caravans

De rechter komt tot zijn oordeel naar aanleiding van de slechte omstandigheden voor bewoners op het campingterrein. Al sinds 2010 heeft de gemeente regelmatig dwangsommen opgelegd aan de camping vanwege onder meer brandgevaarlijke caravans en aangetroffen hennepkwekerijen. In 2014 concludeert de GGD dat er sprake is van een ongezonde leefsituatie vanwege de slechte veiligheid en slechte hygiënische situatie van de leefomgeving, in het bijzonder voor kinderen.

 

Vijfhonderd incidenten

Drie jaar later stelt de gemeentelijke gezondheidsdienst vast dat de situatie niet is verbeterd. Bij de politie zijn tussen 2014 en 2017 vijfhonderd incidenten geregistreerd die grotendeels te maken hebben met diefstal, geweld, drugs, prostitutie en brand op Fort Oranje.

 

In fases ontmanteld

De gemeente tuigt samen met andere organisatie zoals politie, brandweer, defensie en omliggende gemeenten als Breda en Tilburg een team op om de camping schoon te vegen. Begin juni 2017 krijgen de campingeigenaren te horen dat de boel begin augustus op slot gaat en dat er een plan klaarligt om alle bewoners te herhuisvesten. Daarop kondigen de Engels aan de camping zelf te sluiten en elektriciteit en water af te sluiten. De gemeente ziet vervolgens geen andere mogelijkheid meer dan onmiddellijk in te grijpen, de deuren te sluiten en het beheer over te nemen. Anders dreigen de bewoners dakloos te worden. De camping is daarna in fases ontmanteld. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (werkt thuis) op
"Bij de politie zijn tussen 2014 en 2017 vijfhonderd incidenten geregistreerd die grotendeels te maken hebben met diefstal, geweld, drugs, prostitutie en brand op Fort Oranje." De familie Engel floreert alleen bij criminaliteit, zo blijkt maar. Vandaar de kruistocht van onze nationale viruswappert Engel: die is er alleen maar op uit om onze samenleving te destabiliseren zodat zijn familie makkelijker haar gang kan gaan
Door Zipje op
@ Birnie Jansen: ja, het zou mooi zijn als het ook een keer andersom zou werken
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Blijkbaar is het misplaatste wantrouwen tegenover de overheid "overdraagbaar". Viruswappie Willem Engel heeft het met de paplepel ingegoten gekregen. Zou de staat ook een schadevergoeding kunnen krijgen van deze familie wegens laster en smaad?..;-)

Vacatures

Van onze partners