of 60775 LinkedIn

Zuid-Holland krijgt stuk van Noord-Holland

Op 1 januari 2012 krijgt Zuid-Holland een stukje grond erbij van Noord-Holland. De grens loopt nu dwars door enkele huizen in het buurtschap Bilderdam. Straks ligt dit helemaal in de gemeente Kaag en Braassem.
2 reacties
Op 1 januari 2012 krijgt Zuid-Holland een stukje grond erbij van Noord-Holland. De grens loopt nu dwars door enkele huizen in het buurtschap Bilderdam. Straks ligt dit helemaal in de gemeente Kaag en Braassem.
Vuilnis
De grenscorrectie lost een aantal lastige problemen op, zoals het heffen van belastingen, maar ook praktische zaken als het ophalen van vuilnis. Toch is de correctie ingegeven door de Wet BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Volgens deze wet is het niet wenselijk dat een woning door een gemeentegrens wordt doorsneden. Tussen Uithoorn en Kaag en Braassem gaat het om drie woningen die deels in Uithoorn (Noord-Holland) liggen, maar volgens de BAG-regels in Kaag en Braassem (Zuid-Holland). Een grenscorrectie is dus noodzakelijk.

WC
‘De BAG geldt ook voor schuren en bijgebouwen’, vertelt Pien van Buul, gemeentewoordvoerder van Kaag en Braassem. ‘Een woning moet ongedeeld in een gemeente liggen.’ Het gaat naast de drie woningen om een bedrijf, een weg, om open land en water. ‘Er is gekozen voor de meest leefbare oplossing: een logische grens, zodat er geen twijfel is.’ Nu zijn de drie woningen gedeeld door twee gemeenten en provincies, waardoor een wc in Noord-Holland en een slaapkamer in Zuid-Holland kan liggen. ‘We hebben voor deze situatie met Uithoorn afspraken gemaakt over belastingen en heffingen. Zij doen bijvoorbeeld de afvalstoffen- en rioolheffing, wij de OZB. Wij doen dat, omdat het grootste gedeelte van het huis in onze gemeente staat. De vuilniswagen komt aan de kant die het meest praktisch is.’

Postbezorgers
De grens bestaat sinds het bestaan van Kaag en Braassem, zo’n twee jaar geleden, maar daarvoor, bij de herindeling van 1991, speelde al hetzelfde voor de toenmalige gemeente Jacobswoude. ‘Het is niet eens een apart dorp, meer een straat’, aldus Van Buul. ‘Door de basisadministratie is er nu haast bij gezet. Wij krijgen Bilderdam, omdat het deel is van Leimuiden, wat bij ons hoort.’ De bewoners voelen zich inwoner van Bilderdam en stemmen in met de correctie, omdat het duidelijkheid geeft, ook voor postbezorgers, besteldiensten en hulpdiensten.

Nieuwkoop
Er is zelfs een derde gemeente, Nieuwkoop, bij de correctie betrokken. Van deze gemeente gaat een gedeelte naar Kaag en Braassem en een gedeelte naar Uithoorn. De grenscorrectie gebeurt op grond van de Wet algemene regels herindeling (Arhi). De gemeenteraden hebben een verzoek ingediend bij de provincie die volgens dezelfde wet een procedure starten voor wijziging van de provinciegrens. Provinciale Staten van Noord- en Zuid-Holland streven ernaar de grenscorrectie per 1 januari 2012 in te laten gaan.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Nou nou, het is komkommertijd zeker? Ik ken ook wel een voorbeeld waarbij Noord-Holland een stukje van Zuid-Holland krijgt. Komt daar ook weer een artikel over?
Door Gerard (Waarnemer te Velde) op
Zoo krijg je de BB wel vol!
Gisteren stond ditzelfde artikel er ook al in.