of 64231 LinkedIn

Zorgen over slechte regionale spreiding Kamer

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) maakt zich zorgen over de slechte geografische spreiding van de nieuwe Tweede Kamer. Terwijl dat van groot belang is. Buiten de Randstad spelen andere vraagstukken.

Provinciekoepel IPO maakt zich zorgen over de slechte geografische spreiding van de nieuwe Tweede Kamer. Terwijl dat van groot belang is. Buiten de Randstad spelen andere vraagstukken.

Oververtegenwoordiging

Het IPO vindt het belangrijk dat er voldoende Kamerleden zijn ‘die opkomen voor de belangen in de minder bevolkte regio’s, los van of ze nou binding of affiniteit hebben met de provinciale bestuurslaag’, aldus IPO-voorzitter Ank Bijleveld. Ze maakt zich zorgen. ‘Als je kijkt naar de geografische spreiding van de nieuwe Kamer, valt het op dat twee derde van de Kamerleden uit de grote steden komt, terwijl daar een derde van de Nederlandse bevolking woont. Dit is een forse oververtegenwoordiging.’


Grote verliezers

‘Ook het Randstedelijke karakter van de Kamer groeit verder. Noord- en Zuid-Holland vaardigen samen met Utrecht ongeveer dertig Kamerleden meer af dan je op grond van een evenredige vertegenwoordiging mag verwachten. In dit perspectief zijn Gelderland, Noord-Brabant en Flevoland de grote verliezers.’


Andere vraagstukken

De Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum (voormalig Kamerlid en voormalig raadslid) vindt een goede spreiding ook van groot belang. ‘In de regio spelen hele andere vraagstukken dan in de Randstad, zoals de leefbaarheid van het platteland en de aanleg van glasvezel in het buitengebied.’ Het kersverse VVD-Kamerlid Albert van den Bosch en voormalig burgemeester van Zaltbommel onderstreepte eerder in Binnenlands Bestuur het belang van een (ander) geluid uit ‘de regio’: ‘Ik weet dat niet alles in de Randstad gebeurt.’ Hij doelde daarmee onder meer op drugsgerelateerde criminaliteit.


Van de 150 Kamerleden wonen er dertien in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, zo blijkt uit cijfers van het Parlementair Documentatie Centrum (PDC). Het zuiden is vertegenwoordigd met 26 kandidaten uit Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. 21 Kamerleden komen uit het oosten van het land. Twee derde van de Kamerleden (103) woont in het westen: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht of Flevoland.


Lees het hele artikel over nieuwkomers in De Tweede Kamer vanuit het decentrale bestuur in Binnenlands Bestuur nr. 6 van deze week (inlog). 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet op
@Joop
Precies wat ik bedoel met waan en werkelijkheid. Of geloof je echt dat dit in de randstad zoveel anders is?
Wij weten en benoemen het tenminste en dealen er mee (interessante uitdrukking in dit verband trouwens) zoals we dat al eeuwen doen. Leven en laten leven
Als dat "kort door de bocht" navelstaarderij is, so be it.
Maar een minder goede oplossing is, in dit verband, altijd nog beter dan de, boter op het hoofd, minzaamheid van de "Wijzen uit het westen". Veel gespin voor weinig wol en, vooral, de rekening vooraf betalen.
Of dacht je echt dat we al die karbonaadjes allemaal zelf opeten? Zelfs Bourgondisch leven heeft zijn grenzen.
Door Criticus op
@ Wiersema:
het gaat er niet om wie het beste is, het gaat erom wie het hoogst op het lijstje staat.
Dat zijn toch echt twee verschillende dingen...
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het gaat er om wie de beste is. Regionale spreiding is slechts een secondaire factor.
Door Mark op
De zogenaamde randstedelijke arrogantie zal verder toenemen
Door J. Hak op
Er is maar 1 partij die serieus werk maakt van een evenwichtige regionale spreiding: het CDA. Vrijwel alle andere partijen zoeken hun kandidaten in het westen/Randstad. Met als uitschieter GroenLinks, waar zelfs ca. 50% afkomstig is uit Amsterdam.
Door Joop op
@Piet: Je reactie is "lekker kort door de bocht" en het navelstaren is je niet vreemd. Dit geluid van de roeptoeters vanaf de zijkant hoor je vaker in Brabant., en als je dan recentelijk in de media leest "'Brabantse onder- en bovenwereld fors met elkaar verweven'" dan ben je eigenlijk niet eens verbaast.
Door Opmerker (orig) op
Heeeee, Flevoland is politiek gezien west in het land?
Ik maar denken dat het toch redelijk in het midden van ons land ligt.
Klopt de vergelijking in de tekst trouwens wel: Flevoland bij de grote verliezers en in de laatste regel bij de provincies met de "meeste wonende kamerleden"
Door Hennie (ambtenaar) op
Tja, dan zul je het systeem van vertegenwoordiging moeten veranderen. Bijvoorbeeld in een districtensysteem zoals in Engeland.
Door Piet op
We lossen het op het platteland zelf wel op.
Altijd al gedaan en blijven we doen.
Hoe meer ze in de randstad in de waan zijn dat zij NL zijn, hoe liever ik het heb.
Geef ze daar gewoon gelijk en ga hier je eigen gang.
Zij gelukkig met de waan, wij gelukkig met de werkelijkheid. Zo doen we dat in Brabant.

Vacatures

Van onze partners