Advertentie

Zorgen om uitblijven Brusselse lobby Limburg

De gemeenteraadsfractie van D66 in Maastricht mist een gecoördineerde Limburgse lobby in de Europese hoofdstad Brussel. Fractievoorzitter Bert Jongen pleit voor het bundelen van de Limburgse krachten, mensen en middelen ‘om een zo efficiënte en effectieve lobby in Brussel te realiseren.’

15 mei 2014

De gemeenteraadsfractie van D66 in Maastricht mist een gecoördineerde Limburgse lobby in de Europese hoofdstad Brussel.

Samenwerking met universiteit

Europa wordt volgens D66 steeds belangrijker. De partij juicht het toe dat Maastricht een actieve lobby in Brussel heeft. Ook de provincie Limburg is in Brussel actief en datzelfde geldt voor de Universiteit Maastricht. Enkele jaren geleden waren er volgens fractievoorzitter Bert Jongen van D66 plannen om de inspanningen op dit gebied met elkaar af te stemmen en zo mogelijk te kiezen voor een gezamenlijke huisvesting. ‘Voor zover wij weten heeft dat nog niet geresulteerd in concrete voorstellen’, schrijft hij in een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Maastricht.

Gezamenlijk optrekken steden en provincie

In Binnenlands Bestuur van vorige week was te lezen dat BrabantStad – het netwerk van de vijf grote Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Tilburg en de provincie Noord-Brabant – een gezamenlijke lobbyist heef in Brussel. Volgens lobbyiste Linda Peltzer is dat gezamenlijk optrekken uniek. ‘Doorgaans lobbyen stad en provincie onafhankelijk van elkaar. Voor onze aanpak is heel veel belangstelling in Brussel. Men leert graag hoe je vijf steden en een provincie aan tafel krijgt om gezamenlijk iets voor elkaar te krijgen,’ aldus Peltzer.

Overzicht EU-subsidies en speerpunten

Bert Jongen stelt voorstander te zijn van het bundelen van de Limburgse krachten, mensen en middelen ‘om een zo efficiënte en effectieve lobby in Brussel te realiseren.’ Jongen vraagt het college of het op korte termijn bereid is te overleggen met de provincie en de universiteit over hoe en wanneer de krachtenbundeling concreet te maken. Verder wenst de raadsfractie een overzicht van de huidige subsidies die de gemeente Maastricht van de Europese Unie ontvangt en voor welke projecten. Met name is D66 benieuwd of het dagelijks bestuur van de stad kan aangeven welke speerpunten de gemeente op lobbygebied in Brussel heeft.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie