of 63908 LinkedIn

Zorgen D66 over halvering aantal raadsleden

Kabinet moet maatregelen nemen om de lokale democratie in stand te houden, stelt Tweede Kamerlid Gerard Schouw.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) moet in kaart brengen wat de effecten zijn van de opschalingsplannen op het toekomstige aantal raadsleden. Waar nodig moet het kabinet maatregelen nemen om de lokale democratie in stand te houden.

Rutte II halveert aantal raadsleden

Dat stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw in reactie op het artikel in Binnenlands Bestuur vorige week, dat de maatregelen van Rutte II zorgen voor een halvering van het totale aantal raadsleden in Nederland. Dat is een optelsom van het effect van het afnemend aantal raadsleden door herindelingen naar 100.000-plusgemeenten en de dualiseringscorrectie van PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen.

 

Ten koste van lokale democratie

Het baart D66 grote zorgen als de democratische slagkracht nog verder afneemt door de opschalingsplannen van minister Plasterk, zegt Schouw. ‘De initiatiefwet Heijnen die net door de Tweede Kamer is aangenomen zorgt al voor een aanzienlijke afname van raadsleden. Wij zijn niet tegen opschaling of vermindering van raadsleden, maar de minister moet wel waarborgen dat de effecten niet ten koste gaan van de lokale democratie.’

 

Gevolgen werkdruk en contact met burger

Gemeenten krijgen alleen maar meer taken, constateert Schouw. ‘Om in een bezuinigingsdrift het aantal raadsleden nog verder fors terug te dringen is uitholling van de lokale democratie. Dit heeft grote gevolgen voor de werkdruk van raadsleden, het contact met de burger en de democratische slagkracht.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark op
UItstekend die halvering. Worden de raadsleden eindelijk gedwongen om vorm te geven aan de dualisering en zich met beleid bezich te houden in plaats van met heel veel details en kleine bedragen.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Altijd gedacht dat D'66 dé partij is voor de bestuurlijke hervormingen. Daar is dus ook al niet veel van over!
Door Theijse (oud-raadslid) op
Hoera,prima plan halvering aantal raadsleden. Vergt wat meer samenwerking en/of fusie van kleine partijen,maar je bent wel van eindeloos gezeur en herhaling af !

Vacatures

Van onze partners