of 59185 LinkedIn

Zonnig weer trekt veel (vroege) kiezers

De opkomst van mensen die naar de stembus gaan, is vooralsnog hoger dan die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Bij sommige stembureaus was het woensdagmorgen erg druk, onder meer op grote stations.
Reageer

De verkiezingsopkomst is vooralsnog hoger dan die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Bij sommige stembureaus was het woensdagmorgen erg druk, onder meer op grote stations. Ook was er veel animo om op de Marker Wadden te stemmen.

Tussentijds

Volgens een landelijke peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL had om 10.30 uur 15 procent van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat was vijf jaar terug rond dat tijdstip nog 13 procent. Diverse grote steden kwamen zelf met opkomstcijfers naar buiten. In Den Haag had om 12.00 uur 23,4 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Bij de verkiezingen in 2012 was dit rond die tijd 19,3 procent. In Rotterdam was de opkomst kort na het middaguur ruim 24 procent en in Utrecht 29 procent. In Amsterdam had om 13.00 uur 25,1 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dat is aanmerkelijk meer dan bij de verkiezingen in 2012. De opkomst was toen rond dat tijdstip 14,1 procent.


Per boot

Onder meer voor het stemmen op stations bestaat veel interesse. Dat kan op en rond meer dan zestig stations in Nederland. In Amsterdam trekt het hoogste stemlokaal van het land, de twintigste verdieping van de A'DAM Toren aan het IJ, verder veel mensen. Daar stond 's morgens een flinke rij van minstens honderd stemmers. In Lelystad kunnen kiezers op deze zonnige woensdag het ruime sop kiezen. In samenwerking met Natuurmonumenten brengt de gemeente verscheidene malen per dag mensen per boot naar een stembureau op de nieuwe eilandengroep Marker Wadden. Dat is zo populair dat de gemeente al extra boten heeft moeten inzetten.


Betonschaar

Niet overal zijn de stembureaus precies volgens de tijdsplanning opengegaan. Zo opende het stembureau op het station Almere Centrum een kwartiertje later, omdat van een aantal stembussen de verplichte sloten bleken te ontbreken. In het Friese Stiens ontbrak de sleutel van het hangslot waarmee de stembus was afgesloten. Een gemeenteambtenaar met een betonschaar bracht uitkomst. Bij het stemlokaal van een wijkcentrum in Klazienaveen (Drenthe) ontbrak het slot op de stembus. Een bezorgde stemmer meldde dat en de gemeente Emmen antwoordde dat de bus inderdaad niet was afgesloten terwijl er wel al kon worden gestemd. ‘Het oogje waar het slotje doorheen moet, moet worden vervangen’, zegt een woordvoerder tegen RTV Drenthe. De stemmen zijn wel gewoon geldig, meldt de Kiesraad, als maar is gecontroleerd of de bus leeg was en ze de bus goed in de gaten hebben gehouden.


De meeste stembureaus gingen om 7.30 uur open. Er kan nog tot 21.00 uur worden gestemd. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.