of 64120 LinkedIn

Zondagsrust 1 januari dreef Urker jeugd keten in

Doordat nieuwjaarsdag op een zondag viel, was de horeca in Urk toch om twaalf uur gesloten. Jongeren vierden daarom feest in gelegenheden zonder vergunning.

De verplichte zondagsrust met oud en nieuw in Urk heeft jongeren niet weerhouden van het bouwen van een feestje. Omdat de officiële horeca na twaalven gesloten was, zetten honderden jongeren de nieuwjaarsnacht voort in gelegenheden zonder vergunning.

Thuis vieren

Burgemeester Jaap Kroon (CDA) voorspelde eerder dat de Urker jeugd oud en nieuw in huiselijke kring zou vieren, maar die wens blijkt niet helemaal uitgekomen. Toch waren er in het vissersdorp geen incidenten: ‘ er is nagenoeg niets kapot, alles is in goede harmonie verlopen,’ aldus de burgemeester.

 

Gecontroleerd

Opmerkelijk blijft het natuurlijk wel. De reguliere horeca moet tijdens nieuwjaarsnacht de deuren sluiten, terwijl verderop jeugdhonken en andere geïmproviseerde kroegen zonder vergunning gedoogd worden. ‘Er is van tevoren door controleurs van bouw- en woningtoezicht bij de bekende jeugdhonken gekeken of alles in orde was, ‘ aldus Kroon. ‘Bij andere gelegenheden die niet bij ons bekend waren is het toch de eigenaar of beheerder die verantwoordelijk is. Ik sluit dan ook niet uit dat ik in de loop van deze week naar aanleiding van rapportages een aantal eigenaren op het matje roep.’

 

Criteria

De gedoogde jeugdhonken moeten overigens wel aan bepaalde criteria voldoen. Zo mag het niet commercieel geëxploiteerd worden en is er een maximum aan mensen per vierkante meter verbonden. Verder benadrukt de burgemeester dat de illegale samenkomsten niet altijd te voorzien zijn. ‘Dat ontstaat vaak spontaan, door middel van sms-jes.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Liesbeth Janssen op
Burgemeester Jaap Kroon weleens van comazuipen en indrinken gehoord? Illegale keten omgebouwd tot kroegen geven hier volop de gelegenheid voor. Totaal geen controle op het drankgebruik. "Er is nagenoeg niets kapot". Nee, nee, wat een christelijke naastenliefde!
Door Wilfried op
Hebben we dan niets geleerd de afgelopen 10 jaar.
Enschede Volendam.
Zou de burgemeester ook zo gesproken hebben als er een brand incident met gewonden was geweest.
Door Roberto op
De gemeente Urk laat wederom zien dat ze de vrijheid van religie misbruikt om alle inwoners de christelijke regels op te leggen. Dat is geen religieuze vrijheid. Desondanks blijven Urk en andere bible-belt-gemeenten wegkomen met dit soort zaken. Treurig.
Door Arnold op
Wat voor discriminerende middelen worden er nog meer ingezet om de vrijheid van de jeugd in te perken?


Schande Urk!
Door Willem (Ambtenaar) op
Hoe verzin je het om in de nieuwjaarsnacht te reppen over zondagsrust? Ik neem aan dat er dan ook geen vuurwerk is afgestoken. Iedereen snel een goed jaar en gauw naar bed jongens. Echt gezellig daar in Urk. Het hoeft echt geen nachtbraken te worden, maar een beetje feest mag toch wel van God de Vader gevierd worden?!