of 59212 LinkedIn

Zondagsopening: heel Deventer toeristisch

Alle supermarkten, bakkers, slagers en groentezaken in Deventer mogen voortaan op zondag open. De gemeente heeft daartoe besloten nadat enkele winkels die niet open mochten, geklaagd hadden over concurrentievervalsing. Deventer omschrijft zichzelf nu als een toeristische plaats, om de wetgeving rond koopzondagen te omzeilen.
5 reacties
Alle supermarkten, bakkers, slagers en groentezaken in Deventer mogen voortaan op zondag open. De gemeente heeft daartoe besloten nadat enkele winkels die niet open mochten, geklaagd hadden over concurrentievervalsing. Deventer omschrijft zichzelf nu als een toeristische plaats, om de wetgeving rond koopzondagen te omzeilen.
Onredelijk
‘Het was onredelijk voor de andere zaken, die op zondag wél hun deuren gesloten moesten houden’, licht D66-wethouder Marc-Jan Ahne het besluit toe. Voorheen konden inwoners van Deventer, bij vier zaken hun boodschappen halen op zondag. Vanwege de avondwinkelwet mag er in een gemeente slechts één winkel per 15.000 inwoners zondags open zijn, van 16.00 tot 22.00 uur. ‘Er kwamen steeds meer aanvragen van zaken die ook open wilden. We konden dus niet anders dan zoeken naar een andere oplossing’, aldus Ahne.

Lonely Planet
‘Den Haag wil zoveel mogelijk winkels zondags gesloten houden, maar de tijden zijn veranderd. Het toeristische belang van Deventer is nu voor ons als gemeente de manier om alle supermarkten gelijke kansen te geven’, zegt Ahne. Wil een stad overigens aangemerkt worden als een toeristische plaats, dan zijn daar een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moeten er voldoende hotelbedden aanwezig zijn, en dienen ook de winkels een bepaalde toeristische waarde te hebben. Ahne: ‘De stad moet genoemd worden in een reisgids als de Lonely Planet’.

Spagaat
Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) , de belangenvereniging van winkeliers, bevindt zich volgens voorzitter Henk Scharp in een ‘spagaat’. ‘Wij horen wisselende geluiden. Grote supermarkten zijn uiteraard opgelucht, de kleinere zitten er niet om te springen. Die zijn al zes dagen open en hoeven dat niet persé op de zevende ook nog te zijn’. De zaken die niets met voedsel van doen hebben, vinden het volgens Scharp wel jammer dat zij niet open mogen. ‘Toch zijn we als MKB in Deventer blij dat de oneerlijke concurrentie tussen supermarkten hiermee in ieder geval te ten einde is’.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ruud (adviseur) op
Wat een vlak stukje ,.dit soort oppervlakkige artikelen kan ik in de spits lezen .
Suggestie : wordt het niet eens tijd dat bb uitgebreider aandacht geeft aan dit fenomeen met bijvoorbeeld hoevbeel gemeente tegenwoordig teoeristisch zijn, wat de gevolgen zijn voor de consumenten, de (kleine) winkelier etc..?
Door nobby (animal cop) op
Toch leuk dat in dit soort discussies het nooit om de consument gaat maar altijd om de ondernemers die het zo moeilijk hebben, concurrentie ondervinden, het allemaal oneerlijk vinden. De ondernemers zijn zo langzamerhand de grootste zeikerds van Nederland geworden. Dus kleppen dicht en handen uit de opgestroopte mouwen!
Door peter op
prima ontwikkeling, nu is de helft van
alle gemeenten toeristisch.
Door fons (adv.) op
Typisch De Venter.
Door Jofel (adviseur) op
Jammer dat het zo moet (via de touristische route) maar uitstekend dat dit gemeentebestuur wél lef heeft en kiest voor de zondagopenstelling. De touristische route is helaas noodzakelijk omdat de christelijke krachten in Nederland nog steeds anderen zaken willen verbieden, zoals bijv. open zijn op zondag. Dus dan maar deze escape route. Het zou natuurlijk beter zijn als de winkeltijdenwet gewoon werd afgeschaft. Goed voor de consument en goed voor de economie.

Niemand die overigens iemand dwingt om 7 dagen op te zijn, men kan ook er voor kiezen om op maandag dicht te zijn of zelfs maandag en dinsdag.