of 59130 LinkedIn

Zieke Van der Laan 'blijft nog een poosje'

'Ik blijf nog een poosje burgemeester.' Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) zondag in de aan hem gewijde uitzending van Zomergasten. Van der Laan is ernstig ziek, hij heeft uitgezaaide longkanker. Bijna een miljoen mensen keken naar de uitzending.
4 reacties

'Ik blijf nog een poosje burgemeester.' Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) zondag in de aan hem gewijde uitzending van Zomergasten. Van der Laan is ernstig ziek, hij heeft uitgezaaide longkanker. Bijna een miljoen mensen keken naar de uitzending.

Steun van raad
Hij benadrukte dat hij zelf degene zal zijn die besluit om met werken te stoppen en dat hij daarin veel steun krijgt van onder meer de gemeenteraad en de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes. 'Ik moet zorgen dat niemand mij erop hoeft te wijzen dat het tijd wordt.' Hij heeft wel over stoppen nagedacht - 'het zou onverantwoord zijn dat niet te doen' - maar voelt zich nu nog te verantwoordelijk om op te stappen. 'Verantwoordelijkheid is mijn bijnaam', aldus Van der Laan.

Pijn

Sinds de diagnose doet hij wel minder en laat taken over aan zijn locoburgemeesters. 'Amsterdammers helpen mij door te zeggen: blijf nog maar een poosje, maar let wel op jezelf.' Ook brengt Van der Laan meer tijd door met zijn gezin. 'Ik heb al heel lang pijn op een aantal plekken. Maar ik voel me goed', zei Van der Laan. Hij praat liever niet over zijn ziekte: 'Ik heb iets wegduwerigs'. Gevraagd naar wat hij hoopt dat zijn erfenis zal zijn, antwoordde hij, zichtbaar geëmotioneerd: 'Dat Amsterdam de lieve stad blijft die het is'.

Swiebertje

En op de vraag of hij altijd al burgemeester wilde worden, antwoordde Van der Laan met een pertinent nee: 'Ik wilde altijd liever een zwerver zoals Swiebertje worden.' Hij wilde aanvankelijk arts worden, maar werd drie keer uitgeloot voor de studie geneeskunde en ging toen rechten studeren. In verband met de ziekte van de burgemeester was deze uitzending van Zomergasten niet live, maar een week eerder opgenomen. 'Als mijn ziekte dan even opspeelt is het geen beletsel voor het live-programma', zei Van der Laan eerder bij AT5.

Nouri
Hij vond het programma een goede aanleiding om terug te kijken op zijn leven. Dat deed hij onder meer met fragmenten van PvdA-coryfee Jan Schaefer (wiens assistent hij was), beelden uit het Kamerdebat na de aanslag op Charlie Hebdo en een fragment uit de film Mississippi Burning en een fragment van een sketch van Monty Python. Ook liet hij beelden zien van de jonge Ajacied Abdelhak Nouri, die onlangs op het veld ineenzakte en hersenschade blijkt te hebben. Die beelden grepen Van der Laan zichtbaar aan. De uitzending was in Amsterdam op meerdere plekken op grote schermen te zien. Onder meer in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam Museum, De Balie, Het Ketelhuis en Q-Factory kwamen mensen met elkaar naar het VPRO-programma kijken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Adriaan op
Niemand gunt Van der Laan deze ziekte. Maar dat is nog geen reden om hem heilig te verklaren. In een aantal dossier faalt deze burgemeester opzichtig. Om een paar voorbeelden te noemen: Het deradicaliseringsbeleid, de aanpak van toeristische overlast en (terecht genoemd door Haggart) de beloning van topambtenaren.

Je krijgt nu de indruk dat de media (m.u.v. de Telegraaf) Van der Laan opzichtig uit de wind proberen te houden. Met name NPO en Parool schieten daarbij door.
Door Kid Congo op
Bijna een miljoen kijkers heeft een suf politiek correct Npo avondje overleefd, ieder z'n meug.
Door Gerrit op
@ Haggart. Geweldige reactie! Maar niet heus. Echt een uit het pakket: eerst mijn frustratie kwijt en dan pas nadenken. Misschien een tip voor een volgende keer. Soms zou een waarderingsknop 'ongepast' een welkome aanvulling zijn op dit onderdeel van de BB.
Door Haggart op
Mooi. Er lopen nog een paar zwaar overbetaalde ambtenaren rond in de hoofdstad. Misschien dat Van der Laan dit varkentje dan nog even wil wassen, voordat hij definitief stopt. Blijft anders toch een smetje op zijn blazoen.
https://www.parool.nl/amsterdam/gemeente-in-haar …