of 58952 LinkedIn

Zeven procent raadsleden wellicht weg om agressie

Dit blijkt uit een enquête van Raadslid.nu, de Nederlandse Vereniging van Raadsleden onder al haar leden. Zo'n 2600 gemeenteraadsleden (bijna een derde) hebben de vragenlijst ingevuld. Aanleiding voor het onderzoek waren de verhitte discussies de afgelopen maanden rond de vestiging van azc's.
8 reacties

7 procent van de gemeenteraadsleden in Nederland overweegt te stoppen als raadslid wegens de agressie waar raad en gemeentebestuur mee te maken krijgen. 12 procent van de raadsleden twijfelt of zij na de verkiezingen beschikbaar zijn voor een nieuwe ambtsperiode.

Vestiging azc’s
Dit blijkt uit een enquête van Raadslid.nu, de Nederlandse Vereniging van Raadsleden onder al haar leden. Zo'n 2600 gemeenteraadsleden (bijna een derde) hebben de vragenlijst ingevuld. Aanleiding voor het onderzoek waren de verhitte discussies de afgelopen maanden rond de vestiging van azc's.

Social media
Raadsleden kregen vooral te maken met bedreigingen via sociale media, maar het gebeurde ook face-to-face en via telefoon, e-mail of post. Raadsleden gaven aan dat er voor hen een grens is bereikt wanneer de bedreigingen invloed hebben op hun privésituatie. ‘Als er bedreigingen aan mijn adres komen, kan ik dat wel aan, maar als het ook invloed heeft op mijn thuissituatie (vrouw en kinderen) zal ik direct stoppen’, aldus een gemeenteraadslid. Een ander raadslid geeft aan zich door de dreigementen ‘niet helemaal vrij te voelen om alles te zeggen’. (ANP)

Download het hele rapport hier

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees op
Eigen frustraties komen voor in contacten met ambtenaren. Maar daar moeten burgers niet in blijven hangen. Dan werken ze in hun eigen nadeel. Tegen ambtelijke willekeur kan geklaagd worden en tegen negatieve beslsuiten kan geprocedeerd worden. Dat is niet leuk - vervelend etc. -, maar wel de beste weg. En het werkt.
Door Vertrouw ze niet, laat ze maar bewijzen dat ze te vertrouwen zijn. (Arglistig) op
Het is dagelijkse kost met ambtenaren, verneukt worden. Maak je het ze lastig door waarheid te eisen, nou dan zal je het weten en dit jaren. Nee, liever dekken ze elkaar en doen geen melding van misstanden en fraude. Iedere ambtenaar kent en weet wel iets op dit gebied. En als Hoffman recherche berekend dat er jaarlijks minimaal 1 miljard gestolen wordt weet iedereen dat dit het topje van de ijsberg is. Resumé, ambtenaren zijn niet te vertrouwen en omdat je aan de neus niet kan zien wie wel te vertrouwen is, vertrouw je er geen meer. Kijk je ook nog even naar de RvS en de uitkomsten, weet een blind paard dat er in NL geen sprake is van democratie, als je dit nog gelooft, kun je beter met poppen gaan spelen.
Door Joop op
...en sommigen stappen op omdat ze zélf agressief zijn, zoals onlangs bij de pvda
Door Henk op
Opmerkelijke reacties van burgers over ervaringen met een overheid. Dat heeft geleid tot een anti-overheid-houding in het algemeen. Waarom? Ik begrijp dat een burger af en toe opbotst tegen een overheid die macht heeft en dat zoiets niet lekker voelt (geldt ook voor mij). Dat maakt emoties los. Maar overheden zijn er wel voor ons allemaal. Met elkaar vormen wij - via verkiezingen en democratische controles e.d. - de grote overheid in Nederland. En je moet niet een deel van jezelf weghonen.
Door zwarver gait op
ff un verhaaltje; bij mij in het dorp was een pas jaar gelee een heksenjacht op mensen die op een bankje zaten te drinken(boete 96€) waaronder ik als zwerver, het werd zo erg dat als ik zo'n pliesieooto zag razendsnel mun blikkie bier verstopte, je werd er leip van, zo maf dat toen ik es en keertje op een TERRASJE zat(af en toe kon dat)met een FLES bier en een GLAS dat als ik ook toen een blauwenwagen zag ik in no-time ut pilsje verstopte, KOMPLEET VERWRONGEN, met dank aan de overheid p.s. mea culpa voor het ietwat kromme taalgebruik maar de reakties van 14.27.u en 13.31.u waren al afdoende over dit onderwerp
Door rijndert doting (politicus) op
agressie tegenover raadsleden is ontoelaatbaar en moet stoppen. Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor agressie van raadsleden tegen burgers. In de gemeente Weert vond VVD- raadslid Rolf Zincken (53) het een goed ideen om na intensief alcoholgebruik een inwoner van Weert met wie hij een zakelijkgeschil had zodanig af te tuigen dat de man in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Dat is onaaceptabel. dus eerst mar eens beginnen bij de raadsleden zelf zou ik zeggen.
Door Floor de Wit op
7% weg om agressie. Dat betekent dat 93% van de raadsleden de schouders ophalen over al dan niet vermeende bedreigingen. En gewoon onverstoorbaar hun werk blijven doen.
Door Bedenkelijk niveau ambtenarij (gelukkig geen ambtenaar) op
Veel schijnbaar ontspoorde en respectloze burgers? Of speelt er meer mee?
Als je als burger na diverse meldingen over bedreigingen, fraude, corruptie, etc, in de kou blijft staan bij de politie, ambtenarij en bestuurders, welk respect moet deze burger dan nog opbrengen? Zeer veel burgers maken dit mee en zien dat fraude (door ambtenaren minimaal 1 miljard pj) ambtenaren niet worden aangepakt door justitie en bestuurders, dan ben je de burger kwijt. Deze burgers geven dit mee in de opvoeding van de kinderen en hup daar is weer een generatie met een bepaalde kijk op de overheid en bestuurders. Als bestuurders nu eens daadkrachtig de zaken aanpakken en ambtenaren ook ambtenaren veroordelen, is er een kleine kans de burger terug te krijgen als gehoorzame burger. In alle andere gevallen, denkt de burger volkomen terecht, zoek het even lekker uit. Wijzen naar de burger versterkt het negatieve effect en zal zijn uitwerking niet missen.