of 64204 LinkedIn

Zeker 900 coronabesmettingen op festival in Utrecht

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht was zaterdagmiddag ook aanwezig op het festival, bevestigt haar woordvoerster.
2 reacties

De organisatie van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht is geschrokken van het aantal besmettingen onder de bezoekers. Zeker 900 bezoekers van het dancefeest zijn besmet geraakt met het coronavirus.

Volgens de organisatie is tot het laatste moment ‘op detailniveau’ gesproken met de gemeente Utrecht over de vergunning en alle coronamaatregelen. Maar de afspraken lijken niet voldoende te zijn geweest, constateert burgemeester Sharon Dijksma, die zelf ook op het festival aanwezig was.

Goed gedaan
In een verklaring meldt de organisatie van het festival dat ze niet weet hoe het aantal besmettingen zo hoog is opgelopen. Ook verwijst ze naar de GGD, die aangeeft dat het moeilijk vast te stellen is of de festivalgangers allemaal in Utrecht besmet zijn geraakt. ‘Dat alles sterkt ons in de gedachte dat we het goed hebben gedaan, maar dat maakt het aantal besmettingen niet minder zuur.’

QR-codes
De organisatie geeft aan van alles te hebben gedaan om het evenement veilig te laten plaatsvinden. Zo werd er volgens de organisatie streng gecontroleerd op QR-codes en identiteitsbewijzen. Ook maakte het festival gebruik van tijdslots om drukte bij de entree te voorkomen en was er een speciale communicatie-app voor bezoekers. Er werden extra hoge hekken geplaatst om het festivalterrein zodat bezoekers zonder toegangsbewijs moeilijk konden binnenkomen. En mondkapjes werden verplicht gesteld in de pendelbussen.

Verder stijgen
Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers. Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens cijfers van de GGD minimaal 448 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller nu op 516 gevallen. Volgens de GGD kunnen de aantallen de komende dagen nog verder stijgen.

Afspraken
Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht was zaterdagmiddag ook aanwezig op het festival, bevestigt haar woordvoerster. ‘Vooraf zijn er goede, expliciete afspraken gemaakt met de organisator. De burgemeester is langs geweest en heeft gezien hoe serieus ze de toegang bij de ingang georganiseerd hadden’, zegt zij. ‘Toch lijken de afspraken niet voldoende geweest, maar dat is nu achteraf praten. Dat geldt ook niet alleen voor dit festival Verknipt, maar voor het hele land.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Zouden we ons middels een aangenomen TK-motie niet meer druk maken om het aantal besmettingen maar om het aantal ziekenhuisopnamen?

Kijk en oordeel zelf: https://stichting-nice.nl/covid-19-op-de-ic.jsp
Door Zipje op
Het festival doet zijn naam in ieder geval eer aan.

Vacatures

Van onze partners