Advertentie

'Zeeland handelde in strijd met Provinciewet'

Hoogleraar staatsrecht Douwe Elzinga vindt de regeling maakten om ambtenaren van 57 jaar en ouder vervroegd met pensioen te sturen op de rand van wat juridisch toelaatbaar is.

05 april 2012

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zeeland zijn buiten hun boekje gegaan toen zij een regeling maakten om ambtenaren van 57 jaar en ouder vervroegd met pensioen te sturen. Dat zegt Douwe Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een advies aan de oppositiepartijen in de Provinciale Staten van Zeeland.

60 miljoen euro
GS zouden de Staten niet tijdig hebben geïnformeerd over de regeling die de provincie 60 miljoen euro kost. Het college weerspreekt die aantijging. De oppositiepartijen SP, D66, Partij voor Zeeland en GroenLinks zouden in februari via regionale media van de regeling hebben gehoord. 

Zeer ernstig
Elzinga concludeert dat deze had moeten worden besproken met de Staten. 'Door gebruik te maken van het bestaande budget voor niet-werkende 57-plussers opereert het college op de rand van wat bestuurlijk en juridisch toelaatbaar is’, schrijft Elzinga in zijn advies. 'Het college handelde in strijd met de Provinciewet. Dit is als zeer ernstig te kwalificeren omdat de vertrekregeling 57-plus en de daaraan verbonden aspecten zeer ingrijpend zijn voor de taak en organisatie van de provincie Zeeland.’

Vertrouwen beschadigd 

In een reactie zeggen de fracties 'bijzonder teleurgesteld’ te zijn in de consequent ontkennende houding van GS. 'Het vertrouwen in het college is daardoor in niet geringe mate beschadigd’, aldus de oppositie. Tijdens een debat op 20 april moet blijken of de fracties nog vertrouwen hebben in het college.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie