Advertentie

Zeeland fout bij handhaven fosforfabriek

Volgens Mans zijn de problemen met te weinig samenhang aangepakt. In het rapport dat vrijdag naar buiten kwam, schrijft de commissie dat het college van Gedeputeerde Staten niet genoeg heeft laten blijken dat het weet hoe zwaar de industrie is in de provincie. Zeeland is na de Rijnmond het tweede risicogebied van Nederland.

25 februari 2011
De provincie Zeeland heeft problemen rondom fosforfabriek Thermphos verkeerd aangepakt. Dat concludeert de commissie onder leiding van Jan Mans die onderzocht hoe Zeeland omging met het handhaven en gedogen van Thermphos.
Risicogebied
Volgens Mans zijn de problemen met te weinig samenhang aangepakt. In het rapport dat vrijdag naar buiten kwam, schrijft de commissie dat het college van Gedeputeerde Staten niet genoeg heeft laten blijken dat het weet hoe zwaar de industrie is in de provincie. Zeeland is na de Rijnmond het tweede risicogebied van Nederland.

Onvoldoende deskundigheid
Binnen de provincie is volgens de commissie onvoldoende deskundigheid op de terreinen volksgezondheid, toxicologie en medische milieukunde.

Te welwillend
Zeeland was meerdere keren te welwillend bij het meedenken over vergunningen. Daardoor schortte het in de handhaving. Ook toen bleek dat Thermphos de processen onvoldoende onder controle had, bleef de provincie laks.

Staten deden niets
De commissie-Mans vindt ook dat Provinciale Staten tekortschoten. Ondanks dat de problemen met de jaren complexer werden, deden ze niets.

Niet eens
De provincie Zeeland is het niet eens met de conclusies uit het rapport van de commissie-Mans. Deze commissie deed onderzoek naar de rol van de provincie rond onder meer de vergunningen aan fosforfabriek Thermphos in Vlissingen. ,,Een deel van de conclusies klopt niet en spoort niet met de inhoud van het rapport'', aldus Gedeputeerde Staten van de provincie in een verklaring vrijdag.

Sancties
De provincie ziet ook geen basis voor conclusies dat zij de relatieve zwaarte van de industrie in de regio niet voldoende beseft, of dat er te veel is "meegedacht" met Thermphos. Gesprekken over de hoge emissies verliepen vaak ,,op hoge toon" en er zijn sancties opgelegd.

Weinig communicatie
Wel erkent de provincie dat zij haar taken te technisch heeft ingevuld en te weinig communiceert. Daar wordt inmiddels al veel aandacht aan besteed, aldus de verklaring.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet
Tja Mijnheer Mans, is heel wat mans. Als de Gemeente van mijnheer Mans destijds een straffer vergunningen beleid had gevoerd, met adequate controle was een ramp voorkomen kunnen worden. Tja als je geluk hebt kan je door zo'n ramp notabene later als deskundige worden gekwalificeerd. Meer tekst is onnodig, maar bij de Overheid is heel veel mogelijk!
JK / handhaver
Mans heeft een hoop geleerd over handhaving, na de Enschederamp. Voor de hand liggend is om nu te wijzen naar handhaving. Door schade en schande is Mans inderdaad deskundige geworden.

Zelf ben ik handhaver, maar als je advies aan het bestuur over optreden tegen overtredingen niet wordt gevolgd, kun je weinig beginnen. Door je bestuur word je regelmatig teruggestuurd om nog maar eens te gaan praten, het zogenaamde 'meedenken'.

Wordt het beter met RUD's?
Niek / jurist
Ondanks het belangrijkste thema van dit kabinet en nieuwkomer PVV, blijkt dat de economie het altijd wint van woon- en leefomgeving, volksgezondheid, veiligheid en natuur. Ook dit gevalletje Zeeland maakt dit duidelijk. Waarom? Omdat bestuurders likken naar de grote bedrijven in de hoop dat ze daar na hun politieke carriere een dikbetaalde baan aan over weten te houden. In het openbaar bestuur zijn er maar enkelingen die daarin de rug recht weten te houden. Er is inderdaad noodzaak voor verandering. In een betrouwbaar en onbevooroordeeld bestuur. Pas dan wordt de kloof met de burger weer gedicht die de afgelopen 20 jaar is ontstaan.
Advertentie