of 59345 LinkedIn

Zaanse wethouders opgestapt na interne kritiek

Twee fractieleden van de VVD hebben in een interne brief kritiek geuit op de twee wethouders. Volgens lokale media, die de brief in handen hebben, beklaagden ze zich erover dat de VVD in de coalitie te veel naar links zou afbuigen
Reageer

In Zaanstad hebben twee VVD-wethouders, Gerard Ram (Economische Zaken en Onderwijs) en Hans Krieger (Financiën, Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu), hun portefeuille ter beschikking gesteld, meldt de partij. Het besluit is genomen nadat twee van de zes leden uit de VVD-fractie waren gezet, waarmee de coalitie de meerderheid heeft verloren.

Interne brief
De twee, Marianne de Boer en Simone van Otterloo, hadden eerder in een interne brief kritiek geuit op de twee wethouders. Volgens lokale media, die de brief in handen hebben, beklaagden ze zich erover dat de VVD in de coalitie te veel naar links zou afbuigen. Ram zouden ze hebben neergezet als iemand die dreigt en manipuleert en onder invloed autoreed. Ram was niet bereikbaar voor commentaar.

Lasterlijk
In een verklaring laat de fractie weten te betreuren dat er ‘op deze wijze getwijfeld wordt aan de koers van de partij en dat er op de persoon wordt gespeeld’. De VVD ‘neemt dan ook afstand van deze lasterlijke en verwerpelijke brief’. De wethouders blijven lopende zaken voorlopig nog waarnemen. De VVD-fractie was niet bereikbaar voor verder commentaar.

Tweemansfractie
Het Noordhollands Dagblad meldt dat de twee geroyeerde raadsleden De Boer en Van Otterloo in de raad blijven en als tweemansfractie doorgaan onder de naam 'Liberaal Zaanstad'. Hierdoor heeft de coalitie van VVD, PvdA, ROSA, D66, CDA en ChristenUnie geen meerderheid meer. Of de coalitie doorgaat of dat er nieuwe coalitiebesprekingen moeten komen, beslist de gemeenteraad. Op 11 juli staat een vergadering gepland over de ontstane politieke situatie en mogelijke vervolgstappen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.