Advertentie

Woningstichting wil 60 miljoen euro terug

De Maastrichtse woningstichting Servatius stelt een oud-bestuurder en acht voormalige leden van de Raad van Toezicht aansprakelijk voor het niet behoorlijk vervullen van hun taken bij de bouw van ‘Campus Maastricht’.

22 juli 2011
Risico nemen
Het Campusproject , dat in 2009 werd stop gezet, leverde een financiële schade op van zeker 60 miljoen euro. Volgens hoogleraar Corporate Governance Bas Steins Bisschop wordt van bestuurders van woningcorporaties juist verwacht dat ze ondernemen, en dus risico nemen.

Ambitieuzer
Het Campusproject begon als een plan voor studentenhuisvesting en bijbehorende faciliteiten in de wijk Randwyck. Van lieverlee werd het ambitieuzer: naast studentenhuisvesting omvatte het ook kantoren, commerciële ruimtes en een groot universitair sportcentrum. In 2009 werd het project door de enorme en onbeheersbare stijging van de kosten noodgedwongen stopgezet.

Schade
Servatius vindt dat er op een ‘onverantwoorde manier’ met maatschappelijk geld is omgegaan en dat degenen die daarvoor ‘eindverantwoordelijk én ernstig verwijtbaar zijn geweest’, daarop aangesproken worden. Servatius heeft daarom besloten de oud-bestuurder aansprakelijk te stellen voor de geleden financiële schade. Ook acht leden van de toenmalige Raad van Toezicht worden aansprakelijk gesteld, voor het niet behoorlijk vervullen van hun toezichthoudende taak en de daaruit voortvloeiende financiële schade.

Vrijheid
Steins Bisschop, hoogleraar ondernemingsrecht aan de Nyenrode Business Universiteit en bijzonder hooglereraar Corporate law and Corporate Governance aan de Universiteit Maastricht, kan alleen in algemene termen op de zaak ingaan, die hij niet in detail volgt. Volgens hem heeft het bestuur van een corporatie ‘grote vrijheid om beslissingen te nemen. De grens ligt daar waar een zinnig denkend mens ze legt. Het exploiteren van en investeren in vastgoed is ondernemen. Een bestuur móet ondernemen en risico’s nemen. Het kan niet zo zijn dat wanneer zich risico’s manifesteren het bestuur die grens overschrijdt.’

Bank
Voormalig directeur Leks Verzijlbergh heeft gezegd een juridische procedure met vertrouwen af te wachten. 'Wat wil Servatius hiermee bereiken? Ik heb geen 60 miljoen op de bank staan, en de voormalige leden van de raad van toezicht ook niet.' Hij ontkent dat het Campusproject slecht geregeld was.'Laat Servatius maar eens aannemelijk maken dat tien jaar voorbereidingen niet deugden. De zaken waren wel degelijk goed voorbereid.'

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. v/d Loeff / gepensioneerd
Vergelijk het met autorijden:
Autorijden IS risico's nemen
rijden op de openbare weg ~ risico vergelijkbaar met handelen met publieke middelen, dus daar moet je heel voorzichtig mee zijn.
Als je echter op een race-circuit rijdt, dàn mag je meer risico's nemen. Dat is dan te vergelijken met grote (financiëele) risico's nemen. Dan kan de schade groot zijn, maar voor een beperkte groep mensen, die die risico's hebben opgezocht (beroeps-investeerders, beleggers, aandeelhouders e.d.).
De gemiddelde huurder - en nog minder de student - is zo'n risico-opzoekend mens, dus met hùn middelen middelen moet je zeer terughoudend en voorzichtig omgaan. En dàt is het verwijt aan de ex-avonturiers: dat ze niet die terughoudendheid hebben betracht, die ze hadden moeten betrachten.
Insider / ...
Al was er 30 jaar 'voorbereid'. Als er vervolgens niets staat en je bent 60 miljoen armer, tja dan wordt ik heel nieuwsgierig waar die voorbereiding uit heeft bestaan behalve uit het lezen van menukaarten.
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
die nyenrode meneer houdt er vreemde denkbeelden op na. ondernemen met geld van de samenleving is echt iets anders dan ondernemen met geld van de samenleving. dat weten ze daar langs de vecht kennelijk niet. kom eens uit je ivoren toren joh!
gerrie
Ik ben benieuwd wat deze mensen momenteel voor de kost doen en wat ze op hun cv hebben staan
Paul / projectleider
Als stichtingsbestuurder ben je hoofdelijk aansprakelijk bij wanbeleid. Vaak is dat weer afgedekt met een zogenamade bestuurdersverzekering- dus ik snap wel wat de coöperatie wil
Hans Nieuwendijk
Een mooi moment om het nut en de waarde van de Bestuurders aansprakelijkheidsverzekering te toetsen.
Gerard / waarnemer te velde
@Hoogmoed, publicist. Type foutje? "ondernemen met geld van de samenleving is echt iets anders dan ondernemen met geld van de samenleving" Ben het helemaal eens met de stelling dat risico's nemen met geld van een ander nogal verschilt van risico's nemen met geld van jezelf.
En bij ondernemen hoort: wie zijn gat brandt moet op de blaren zitten. Ik denk dat Servatius zijn kerntakenboekje ver te buiten is gegaan, overigens geheel in de tijdgeest van het grote graaien ("lekker zaken doen")
Pim van der Pol / directeur
Zie Binnenlands Bestuur. Vooropgesteld: er zijn grote fouten gemaakt destijds door risico's onvoldoende te wegen en strategieën te kiezen die waren gebaseerd op naïeve en overoptimistische aannamen En dat met 'maatschappelijk gebonden' kapitaal. Maar in de tijd dat de plannen groter groeiden stonden alle hoogwaardigheidsbekleders in Maastricht en Limburg, veel ondernemers en waarschijnlijk ook een hoop medewerkers van de corporatie te klappen voor zoveel maatschappelijk ondernemerschap. Heel veel mensen hebben gefaald en hun ogen in de zak gehad. Nu 60 miljoen halen bij de verzekeraar (want daar zal het geld wel vandaan moeten komen) om nog wat schade te beperken is weer en net zo erg een toonbeeld van gebrek aan integriteit. Want de premies gaan dan weer omhoog voor al die bestuurders en toezichthouders die hun werk wel gewon goed doen. Het heeft geen zin om achteraf te zwartepieten. Het heeft zin om van gemaakte fouten te leren.
Mr R.M. Dalmijn
Geheel eens met de reactie van de heer Pim van der Pol. Niet alleen naar inhoud maar ook naar aard. Overigens het is een prachtige zeer bij Maastricht passend project. Wellicht is het de moeite waard een bevlogen mens - Jo Ritzen - ter bemiddeling in te roepen hij kent Maastricht, Limburg , het complete bedrijfsleven en alle overheden. Het zo laten is toch een beetje zonde van allle energie, creativiteit en geld.
Advertentie