Advertentie

Wob-verzoek student loopt volledig uit de hand

De VNG waarschuwt gemeenten voor een brief met een inzageverzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) naar het brandveiligheidbeleid. De Haagse Hogeschool distantieert zich van de toon van het verzoek dat door student Jeroen Reitsema voor zijn afstudeeronderzoek is verstuurd. De SP stelt inmiddels kamervragen, kortom, wat als een studie-opdracht begon is volledig geëscaleerd.

16 februari 2010

Veiligheidskunde
Volgens Tim van Tongeren, directeur van de Haagse Hogeschool, heeft de student integrale veiligheidskunde Jeroen Reitsema in opdracht van het bedrijf Huschka Safety Services gemeenten aangeschreven met een Wob-verzoek. ‘Jeroen doet de duale opleiding, dus de opleiding naast zijn baan.’ Een aantal gemeenten reageerden op de brief, een aantal niet. ‘De gemeente Naarden vond de brief nogal bewerkelijk en wilde kosten in rekening brengen.’

 

Chantabel
Op dat moment heeft de directeur van het bedrijf een brief naar de gemeente gestuurd met een volgens Van Tongeren “tamelijk chantabele toon”. ‘Het kwam erop neer dat als ze niet kosteloos zouden leveren, dan zouden ze op een website over brandveiligheid zetten dat Naarden haar brandpreventie niet op orde heeft. Hij maakte daarbij gebruik van de naam van de hogeschool en de student. Zoiets is bezijden de waarheid en ik laat onze naam niet te grabbel gooien door dit soort grappen.’ Van Tongeren heeft het bedrijf verwijderd uit de lijst van stagebedrijven. ‘Wij distantiëren ons van de toon van de brief. De student is voor het blok gezet. Wij hebben hem via zijn teamleider opdracht gegeven de brief in te trekken.’

 

Naarden
De gemeente Naarden bevestigt dat het een Wob-verzoek heeft ontvangen van Reitsema en dat het daarna kosten in rekening wilde brengen voor het zoekwerk. ‘Daarop kwam een brief van Reitsema, mede ondertekend door de directeur van Huschka Safety Services, waarin stond dat het kosten berekenen “tot consequenties zou leiden”’, aldus een gemeentewoordvoerder. Hij bevestigt de strekking van de brief die Van Tongeren geeft. ‘We hebben geen aangifte gedaan. Dat zouden we wel doen als er echt iets zou gebeuren.’ De gemeente wijst erop dat alle brandweercontroles in 2009 goed zijn uitgevoerd.

 

VNG
De VNG laat weten dat er meerdere WOB-verzoeken zijn geweest over dit onderwerp. ‘WOB-verzoeken zijn sowieso een populair onderwerp. Gemeenten worden ermee overspoeld. We zijn in gesprek met Binnenlandse Zaken wat er moet gebeuren om hier een oplossing voor te vinden.’ Er is vaak behoefte aan meer informatie over Wob-verzoeken. ‘Gemeenten willen weten wie de afzender is en of het ook in andere gemeenten speelt. De AFA-verzoeken waar de AIVD vorige week voor waarschuwde zijn een voorbeeld. Als je informatie verstrekt, moet je persoonlijke informatie wegstrepen.’

 

Zorgen
Student Jeroen Reitsema wil nog geen commentaar geven op de situatie. Zorgen omtrent zijn afstuderen zouden daarbij een rol kunnen spelen. Volgens Van Tongeren hoeft hij zich geen zorgen te maken. ‘Als hij hierop wil afstuderen kan dat, maar zonder de op onjuiste wijze verkregen informatie. Anders moet hij een ander onderwerp kiezen.’ Bij Huschka Safety Services was maandag niet de juiste persoon aanwezig om commentaar te geven.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M. de Vries / Communicatieadviseur
Tsja...

'Een van de klagende gemeenten, Naarden, erkent in een reactie dat de informatie ook met regelmaat aan het Ministerie van VROM moet worden verstrekt. De beantwoording voor de student zou echter driehonderd euro kosten.'

http://www.nu.nl/binnenland/2185041/school-dwingt-student-excuses-informatieverzoek.html
W.Wilkens
Een raar verhaal!
Als men zonder het doel aan te behoeven geven om WOB informatie verzoekt, dan heeft het bestuursorgaan die maar te verschaffen, maar als men afstudeert dan wordt het plotseling een kostenverhaal?

Dat slaat werkelijk nergens op!
Gert-Jan Tolberg / extern adviseur
Het ministerie van LNV heeft twee extra mensen aan moeten nemen om alle kamervragen van de Partij van de Dieren te kunnen beantwoorden. Gaan we die kosten ook doorberekenen?

Is het nu de Wet Openbaarheid van Bestuur of de Wet Openheid als het Uitkomt (Wou). Ik denk dat ertoch stiekem een hoop mensen net als in het V.K. een wet zouden willen waarbij alles geheim is tenzij.
Chris de Vries
Op zichzelf een rare neiging van gemeenten - en als je bezwaar maakt tegen niet verstrekken, zelfs van de commissie bezwaarschriften - om je doopceel te willen lichten als je op grond van de WOB informatie vraagt en zelfs te willen weten waarom je die vraagt en wat je belang is.
Advertentie