of 61441 LinkedIn

WK Wielrennen vraagt om bankgarantie 1,3 miljoen

Stichting WK Wielrennen vraagt de provincie om een bankgarantie van 1,3 miljoen euro. SP-Statenlid Daan Prevoo is woedend. Het CDA wijst naar het ministerie.

De Stichting WK Wielrennen heeft de provincie Limburg opnieuw om een bankgarantie gevraagd. Dit keer van 1,3 miljoen euro.

SP eist diepgaand onderzoek
Woensdag is het pas als agendapunt voor de vergadering van donderdag en vrijdag gezet. De SP is daar woedend over. ‘Je kunt zoiets belangrijks niet 24 uur van tevoren op de agenda zetten’, aldus SP-Statenlid Daan Prevoo. De partij eist een diepgaand onderzoek naar de oorzaken van het tekort, het aanbestedingsbeleid en het tijdstip waarop de verantwoordelijk gedeputeerde op de hoogte was van het tekort of een mogelijk tekort.

Al twee keer eerder tekort gedekt
Het WK Wielrennen werd van 15 tot en met 23 september gehouden in Zuid-Limburg. ‘De sporen van de renners zijn nauwelijks opgetrokken of er wordt alweer om een bankgarantie gevraagd’, stelt Prevoo vast. Dat hij via de media moest vernemen dat het college het tekort wil dekken, vindt hij schandalig. ‘Vorige week heeft het college ook al 900.000 euro afgegeven zonder PS te informeren. En vorig jaar is 1,5 miljoen vrijgemaakt voor het tekort dat toen bestond. Dat is bij elkaar 3,7 miljoen buiten de begroting.’

‘Limburg “Gekke Henkie” van Nederland’
Prevoo heeft het gehad met deze werkwijze en de mega-evenementen om Limburg op de kaart te zetten. ‘Het is symbolisch geworden voor Limburg om met miljoenen te strooien. Altijd wordt een te rooskleurig beeld gegeven van economische spin-off: we krijgen het geld terug, goed voor de regiobranding, er komen meer bedrijven en hoogopgeleiden. Onder het mom van regiobranding kun je zo je hand ophouden bij de provincie, ze lappen overal voor. Straks krijgen we nog de extra kosten van de Floriade, later voor Maastricht als Culturele Hoofdstad en Limburg geeft nu al geld uit aan een sportnota voor de Olympische Spelen van 2028, die we nog niet eens hebben. Het provinciebestuur van Limburg is straks de Gekke Henkie van Nederland.’

Onbehoorlijk bestuur
De SP spreekt zelfs van onbehoorlijk bestuur. ‘De provincie is initiatiefnemer en toezichthouder. Zij heeft haar toezichthoudende rol niet waargemaakt en nu worden we voor een fait accompli gesteld, want anders gaat de stichting failliet.’ Het SP-Statenlid sprak onlangs de voorzitter van de stichting. ‘Die zei met droge ogen dat ten opzichte van sponsors en de subsidie van VWS altijd van aannames is uitgegaan. Als Statenleden hoorden we steeds dat 1,5 miljoen van het ministerie zou komen, zij gingen uit van 2,4 miljoen. De afspraken met de sponsors zijn gemaakt op een viltje met een sigaar erbij.’

Charmeoffensief van Cdk
Prevoo wijst erop dat de Cdk destijds zelf met het voorstel kwam het WK te organiseren. ‘Nu houdt hij in de media een charmeoffensief. De provincie moet garant staan, anders krijgen Limburgse bedrijven niet betaald. Hij zegt letterlijk dat de minister haar verantwoordelijkheid niet neemt. Dat is puur voor de bühne. Waar is zijn onafhankelijke positie?’

‘Schippers komt belofte niet na’
Het CDA speelt ook het ministerie van VWS de bal toe. Het ministerie zou het WK Wielrennen met een subsidie tussen 1,5 en 2,3 miljoen steunen, zegt CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert. ‘Ze hebben slechts 9 ton overgemaakt, dus is minister Schippers haar belofte niet nagekomen.’ Limburgse Kamerleden zullen hun best doen haar te overreden het hele bedrag over te maken, denkt Van Helvert. ‘Haar Olympische ambities moet ze niet alleen met de mond maar ook met de portemonnee betrachten.’

Kosten gaan voor baten uit
Voor de late toevoeging van het onderwerp aan de Statenagenda was een goede reden, vindt Van Helvert. ‘Het is een belangrijke zaak. Je moet dan niet traineren, maar organiseren’ De extra bankgarantie is van belang, vindt hij. ‘Limburgse bedrijven hebben keihard gewerkt voor dit evenement. Moeten zij dan de dupe worden?’ Mensen moeten ook kijken naar wat het evenement oplevert. ‘Als je dingen wilt organiseren, moet je ook investeren. De kosten gaan hier voor de baten uit.’ Van Helvert verwacht dat de organisatie met de btw die zij later terugkrijgt het geld waar de provincie garant voor staat kan terugbetalen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Een WK wielrennen in Nederland is natuurlijk prima. Maar dat ga niet op zijn jan boere fluitjes doen. Je zorgt eerst voor de centen en garantiestellingen en vervolgens ga je het organiseren, als het effe kan binnen het budget. Als dat niet lukt zijn er ook nog de garantiestellingen. Waarom zijn er eigenlijk problemen in Limburg?
Door Karel (Kniezebieter) op
Het WK wielrennen in ons eigen Limbabwe, toch wel een stukje ontwikkelingshulp waard.
Door Ton op
Nou en dan wil Valkenburg ook nog de Vuelta, de Giro en de Tour de France naar het geulstadje halen. las ik in de Trompetter. De dopingmaffia is welkom in Limburg.
Door peter (beleidsmedewerker) op
"De Limburgse gedeputeerde Erik Koppe (VVD) heeft enkele weken geleden bewust informatie over problemen bij het WK Wielrennen niet gemeld aan Provinciale Staten. Dat erkende Koppevrijdagavond tijdens een tumultueuze Statenvergadering over dreigende tekorten bij dit onlangs in Zuid-Limburg verreden WK." In die begroting is volgens de SP voor 1 miljoen euro aan eten voor onder meer hoge gasten voorzien!
En daar @ Charles wil jij de belastingbetaler voor op laten draaien. Laat die Koppe dat maar uit zijn eigen zak betalen.
Door p op
Als ik het goed lees is er al veel belastinggeld ingezet, zoals vooraf afgesproken.

Als je dan achteraf voor een flink bedrag niet uitkomt, tja... Werkt het begroten altijd zo in (de provincie) Limburg? Waar kan ik me melden, heb nog wel een lege bankrekening

Door Peter (beleidsmedewerker) op
Wat is dat "op de kaart zetten". Het is de hobby van een aantal "hoogwaardigheids bekleders" en onder dat mom vanalles organiseren. Vooraf had het plaatje moeten deugen en nu niet even de rekening presenteren. En voor Charles: over het voetbaal hoor je ook voldoende mensen klagen. Er lopen er altijd een aantal mee binnen met dit soort evenementen. Het is ook zo makkelijk geld uitgeven van een ander.
Door Charles (beleidsadviseur) op
Ik vind het wel stoer, zo'n statenlid die zich woedend uitlaat en z'n eigen provincie als 'gekke henkie' aan de rest van Nederland presenteert. Het WK wielrennen vond dit jaar plaats in Nederland maar heeft Limburg op de kaart gezet? Wat is er mis om de belastingbetaler voor de kosten van een dergelijk WK mee te laten betalen? Bij de voetbal doen we niet anders en daar hoor je niemand over klagen.
Ik ben er trots op dat Nederland dit heeft kunnen binnenhalen. En stop nu eens met achteraf gezeur dat dit geld heeft gekost. Willen we nu wel of geen betrouwbare overheid?
Door Noordeling (zonder zachte g(vd)) op
Ze zetten Limbo prima op de kaart. Als sneue geldverspillers waar je liever NIET wilt wonen, werken of investeren. Moet altijd lachen om die tv-spotjes over onze trieste ex-kolonie, Voor wie de geschiedenis: een regio zonder CdK maar, wegens oud verraad nog een Gouveneur heeft :-)
Arme normale inwoners dat ze zulke bobo's hebben.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Garanties vraag je altijd vooraf en niet achteraf. Derhalve gewoon afwijzen! Jammer voor de Limburgse bedrijven. Die hadden natuurlijk boter bij de vis moeten vragen.
Door Chris (gemeenteambtenaar) op
Hoogst merkwaardig om nu even de belastingbetaler op te laten draaien voor dit speeltje. De organisatie en al hun genodigden hebben een heerlijk verwenweekendje gehad en nu gaan klagen dat dit geld heeft gekost. Wees creatief en ga het bij je zelf halen. Had die overnachting en dat broodje zelf maar betaald dan was het minder duur geworden. Trouwens al sje merkt dat je niet uitkomt met de begroting dan moet je vooraf meer geld gaan halen of de boel niet door laten gaan.