Advertentie

Winkels, scholen, kappers meer dan maand dicht

Het kabinet heeft besloten een strenge lockdown in te voeren om een eind te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. De meeste winkels, alle scholen en andere instellingen zoals theaters en musea moeten zeker een maand lang hun deuren sluiten.

14 december 2020
lockdown.jpg

Het kabinet heeft besloten een strenge lockdown in te voeren om een eind te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. De meeste winkels, alle scholen en andere instellingen zoals theaters en musea moeten zeker een maand lang hun deuren sluiten.

Niet-essentieel

Volgens ingewijden gaan niet-essentiële winkels in de nacht van maandag op dinsdag al dicht, om te voorkomen dat er een run ontstaat op de winkels. Scholen volgen woensdag. De ingrijpende lockdown duurt tenminste tot 19 januari, aldus bronnen.

 

Avondklok

Essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken blijven wel open. Het is nog niet bekend welke andere winkels het kabinet ook essentieel vindt of dat er uitzonderingen worden gemaakt. Scholen moeten hun lessen weer zoveel mogelijk online doen. Ook de kinderopvang gaat dicht, mogelijk ook vanaf woensdag. Contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten moeten weer tijdelijk stoppen met hun werk. Mensen wordt ook verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken. Mogelijk komen er nog maatregelen bij, maar een avondklok blijft naar verwachting uit.

 

Kerstdagen

Premier Mark Rutte licht de maatregelen maandagavond om 19.00 uur toe in een toespraak vanuit het Torentje. Zorgminister Hugo de Jonge zal vlak daarna nog de media digitaal te woord staan en in verschillende televisieprogramma's een toelichting geven. Aan de bezoekmaatregelen voor Kerstmis verandert niets. Dat betekent dat mensen maximaal drie mensen thuis mogen ontvangen, kinderen onder de dertien jaar niet meegeteld. Rutte had eerder gezegd dat de kerstdagen ontzien zouden worden bij eventuele strengere maatregelen. Volgens ingewijden blijft die toezegging overeind.

 

Zware ingrepen

Het kabinet is maandag bijeen geweest om besluiten te nemen over de zware ingrepen. Het crisisoverleg en extra ministerraad volgden op het Catshuisoverleg zondag. Daar hebben deskundigen de ontwikkelingen met het coronavirus besproken met de meest betrokken bewindslieden. Aanleiding voor de drastische ingrepen zijn de aanhoudend oplopende besmettingscijfers. Zondag werden bijna 10.000 nieuwe besmettingen gemeld, een ruime verdubbeling vergeleken met enkele weken geleden.

 

Afslag gemist

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad vinden het evident en noodzakelijk dat er nieuwe, strenge coronamaatregelen komen. 'Wij moeten nu stevig ingrijpen. Deze afslag hebben wij een paar maanden geleden gemist', zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan het overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's. 'Wij snakken naar een enorme hamer. Zo trekken wij het niet langer. De situatie is ook bijna niet meer handhaafbaar', aldus burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht. Een harde lijn is volgens hen nodig omdat de druk op de zorg veel te groot wordt. 'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden', zeggen ze gelijkgestemd.


Sociale spanningen
Vakbond De Unie waarschuwt voor een overbelasting van grote delen van de hele samenleving. Dat de overheid extra maatregelen zal aankondigen is volgens de vakbond te begrijpen. Vooral omdat de lockdown is bedoeld om de zorg te ontlasten. Maar de bond waarschuwt tegelijkertijd dat de sociale spanningen toenemen, mede door de oplopende werkloosheid. CNV laat weten dat de mogelijke nieuwe lockdown 'een klap voor Nederland, voor de economie en voor de werkenden' is. Wel is het volgens CNV noodzakelijk en moet 'alles op alles' gezet worden om de 'hausse aan coronabesmettingen te stoppen'. CNV roept heel Nederland op zich aan de regels te houden. 'Doordat we dat steeds te weinig hebben gedaan, is deze harde maatregel nodig', aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. CNV gaat er verder vanuit dat het kabinet de economie blijft ondersteunen, ook na deze nieuwe lockdown. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
En dat allemaal voor een gering aantal doden door corona per dag, waarvan de meesten al flink op leeftijd zijn en co-morbide ziekten hebben. En alle paniek die die maatregels veroorzaken brengt ook nog eens massa's mensen op de been om te hamsteren, nog gauw dit of dat kopen etc. Heel verstandig allemaal.
Gerard
60 doden per dag is gering. En ze zijn allemaal in een voorfase van doodgaan. Waar maken we ons druk om aldus Ad Random. Open die deuren. Oh ja; overbelasting van de zorg/ziekenhuizen is geen item. Grote uitval van mensen die toch ziek worden (en niet doodgaan) zorgt vast niet voor uitval bevoorrading winkels (omdat chauffeurs en distributiemedewerkers zien zijn). Geen uitval van machinisten en treinleiders. Alles draait gewoon door. Het is maar een griepje waar mensen alleen aan doodgaan die toch al op de shortlist staan. In de VS zijn dat er nu bijna 300.000. Bij de ergste griepepidemie van 2018 waren dat er 61.000 zonder 1 gesloten winkel of wat dan ook. Maar dat zijn Amerikanen. Bij ons speelt dat niet. Gewoon open die deuren. Niks aan de hand. Ach ja; zorgmedewerkers die klagen dat ze het druk hebben; wij hebben het toch ook druk voor de jaarwisseling? Al die belangrijke college- en raadsvoorstellen moeten toch ook door. Thanks @Ad Random voor je heldere statement over de co-morbide ziekten waar mensen aan dood gaan.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Nuchter: Helaas zijn er nog steeds mensen die daar op die manier over denken. Uit het bericht van heerschap Ad Random kunnen we allemaal afleiden dat hij slechts beperkt is geïnformeerd. Covid19 maakt nu immers ook legio dodelijke slachtoffers onder de jongere bevolking. Ik denk dat mensen, zoals Ad Random, nog wel vaker in de komende weken zulke quatsch zullen ventileren.
Alex
Vakbond de Unie weet ook wel dat er harde maatregelen genomen worden om raddraaiers te bestrijden bij sociale spanningen. Neem de speciale woningen zoals die in Hengelo gebouwd gaan worden als voorbeeld voor deze mensen. Daarmee los je ook een deel van de spanningen op, en bestrijdt je op deze manier raddraaiers en complotdenkers.
Hans / afdelingsmanager
Volgens mij stupide maatregelen. Een zoon van een vriendin had voor € 40.000,- kerstkleding ingekocht voor zijn zaak in Groningen, in de verwachting dat dat als enige nog wel doorging. Niet dus. En deze jonge mensen moeten we echt steunen. Aan hen is de toekomst,!
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Ad Random: zeker moeten jonge ondernemers worden gesteund om deze bizarre Covid19-tijd door te komen en perspectief te krijgen. Maar dat maakt de maatregelen niet minder noodzakelijk.

@a: zoals ik al elders schreef kunnen we u scharen bij het kleine legioen van complotdenkers, ontkenners en sympathisanten van de bruine hemdenpartij
Janet / beleidsadviseur
Maar wat ik echt NIET begrijp aan de maatregelen is dat het vliegen gewoon door kan gaan en dat de kerken open mogen blijven. Je kan in het vliegtuig en op vakantie niet besmet worden? en ini de kerk ook niet? Kom nou, het tegendeel is allang bewezen. Als je een lockdown doet, doe het dan zo dat het te volgen en te begrijpen is. Dus echt alles in lockdown.
Frits
Op zich kan ik prima begrijpen dat men er alles aan doet om het virus te beteugelen. Wat ik echter lastiger vind om te begrijpen is hoe de maatregelen zich verhouden ten opzichte van de bronnen van verspreiding. Als wij niet eens in staat zijn om een volwaardig bronnenonderzoek uit te voeren, hoe weten we dan welke maatregel bijdraagt aan het tegengaan van verspreiding?



Nu komt naar voren dat de verspreiding vooral in de thuissituatie plaatsvindt. Ja, dat zal. Maar waarvandaan komt dan dat virus? De supermarkt, school, werk, musea, kerk, moskee? Waarom dan de kroegen, musea en kappers dicht en de luchthavens en de kerken open?



Dit schot hagel, wat de lock down feitelijk is, toont de incompetentie van het RIVM en de aanpalende instituten aan.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Frits: dat virus komt overal en nergens vandaan. Je ziet het niet en toch is het er. En...er zit geen track-and-trace-bandje om dat virus heen. Die vragen van u over hoe de maatregelen zich verhouden tot de bronnen van verspreiding is natuurlijk best aardig om dar eens over na te denken. maar niet nu de besmettingen uit de hand lopen.

En overigens is uw conclusie over het RIVM en andere instituten nergens op gebaseerd. Niet het RIVM of het OMT gaat over de lockdown, dat is de regering. Het is een beetje goedkoop om het RIVM dan in het verdomhoekje te zetten.

@Jan: u kunt overal besmet worden, dus blijft u dan lekker thuis. Dan heeft u uw eigen lockdown. Elke maatregel is een keuze waarbij men de balans probeert te zoeken en te houden
Advertentie