of 58952 LinkedIn

Wim van de Donk is de beste lokale bestuurder

Wim van de Donk ontvangt felicitaties van minister Ronald Plasterk. Foto: @CaesarOverheid
Wim van de Donk ontvangt felicitaties van minister Ronald Plasterk. Foto: @CaesarOverheid

Brabants Commissaris van de Koning Wim van de Donk (CDA) lost Ahmed Aboutaleb af als beste lokale bestuurder. De Rotterdamse burgemeester, die twee keer op rij met de eer ging strijken, eindigde nu op de tweede plaats.

Inspiratie

In zijn dankwoord zei Van de Donk het ‘bijzonder eervol’ te vinden dat hem de titel beste lokale bestuurder is toebedeeld. Hij noemde het vak van bestuurder een mooi, ingewikkeld, soms lastig, maar prachtig ambt. ‘Het is mooi dat een provinciaal bestuurder deze eer te beurt valt. Ik zie het als een inspiratie om verder te gaan.’ De CdK droeg de titel op aan alle Brabanders. ‘Want Brabant, dat zijn we samen'. 

 

Nek-aan-nek

Wim van de Donk, die in eerdere edities van de door Binnenlands Bestuur georganiseerde verkiezing ook al in de top tien stond, eindigde in een nek-aan-nek race dit keer als eerste. Op drie eindigde de Roermondse wethouder Marianne Smitmans-Burhenne. Dat blijkt uit een verkiezing van Binnenlands Bestuur in samenwerking met onderzoeksbureau Necker van Naem, waaraan bijna 9000 bestuurders, ambtenaren en lezers van Binnenlands Bestuur meededen.


Proactief
Bestuurders die Van de Donk nomineerden, omschrijven hem als betrokken, vernieuwend en deskundig. Het feit dat hij moeilijke dossiers, zoals de georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant en de opvang van asielzoekers, niet schuwt en proactief oppakt, levert hem veel waardering op. Tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2017 kreeg Van de Donk de prijs uitgereikt door minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk. Van de Donk (54) is sinds 2009 Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Daarvoor was hij voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij is lid van het CDA.

Organisatie
Als winnaar in de categorie best bestuurde organisatie rolde de gemeente Breda uit de bus, waterschap Vallei en Veluwe werd 2, de gemeente Rijssen-Holten haalde een eervolle derde plaats. De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk mag komend jaar de titel beste jonge bestuurder voeren. Zij hield de wethouders Hein Kuiken (Harlingen) en Floris Schoonderwoerd (Kaag en Braassem) achter zich. Wethouder Ilse Saris van Winterswijk kreeg de meeste stemmen in de categorie beste bestuurder kleine gemeenten (minder dan 35.000 inwoners). Achter haar eindigden de wethouders Frits Alberts (Borger-Odoorn) en Jan Burger (Wijk bij Duurstede) op 2 en 3.

1000 nominaties
Onderzoeksbureau Necker van Naem benaderde voor deze verkiezing alle lokale bestuurders en politici in Nederland met de vraag collega’s te nomineren. Dat leverde meer dan duizend nominaties op. Naast het nomineren van een bestuurder moest ook een toelichting gegeven worden waaróm hij of zij werd genomineerd. Competenties die belangrijk worden gevonden zijn onder meer communicatief, daadkrachtig, deskundig en integer. Net als vorig jaar werd ‘betrokken’ het vaakst genoemd als belangrijke competentie.

9000 stemmen
Om voor alle bestuurders, ongeacht gemeentegrootte of functie, gelijke kansen te creëren,  werden in de nominatiefase diverse correctiefactoren toegepast. Op die manier kwam een shortlist van tien genomineerden tot stand. Op hen kon een week lang worden gestemd. In totaal werden in deze tweede stemronde bijna 9.000 stemmen uitgebracht, 2.000 meer dan vorig jaar. Tot slot stemde de redactie van Binnenlands Bestuur als vakjury.

Vrouwen 

In de top 50 staan twintig bestuurders die er ook vorig jaar in stonden. Er stonden elf vrouwen in de lijst (22 procent). Daarmee vormt het aantal vrouwen in de top 50 een goede afspiegeling van het totale aantal vrouwen die als lokale bestuurder actief zijn. In de top 50 stonden 27 wethouders en twaalf burgemeesters. Er kwamen zes mensen vanuit de provincie in voor en vijf vanuit de waterschappen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.