of 63946 LinkedIn

Wilders is moreel kompas kwijt

De VVD-fracties in Den Haag en Almere willen dat de lokale PVV-fracties afstand nemen van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. De Haagse burgemeester Van Aartsen stelt dat Wilders zijn morele kompas verloren is.
17 reacties

'Wilders is zijn morele kompas echt verloren.' Dat zei burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag vrijdag in een interview met Omroep West. De lokale VVD-fracties in Den Haag en Almere willen dat de lokale PVV-fracties afstand nemen van de uitspraken van PVV-leider Wilders over Marokkanen.

 

Pas dan is het mogelijk te praten over samenwerking stelden de VVD-lijsttrekkers Boudewijn Revis (Den Haag) en Miranda Joziasse (Almere) vrijdag. Revis raadt de PVV in Den Haag aan te breken met Wilders. De Haagse PVV'er Chris van der Helm stapt vanwege de omstreden uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen uit zijn fractie. 


Samenwerking onmogelijk

Landelijk VVD-leider en premier Mark Rutte liet eerder weten te vinden dat op dit moment samenwerking met de PVV niet mogelijk is na de uitspraken van Wilders over Marokkanen in Nederland.

 

Moreel kompas

'De uitspraken van Wilders hebben heel veel met me gedaan. Zo ga je niet met elkaar om', stelde Van Aartsen (VVD) die daarmee reageerde op de ophef die is ontstaan rondom Wilders. 'Politici moeten een moreel kompas hebben', aldus de Haagse burgemeester. Volgens hem is Wilders dat nu echt kwijt.


Haaks op beginselen democratie

Van Aartsen benadrukte dat dit de sfeer in de stad negatief kan beïnvloeden en dat hij kan zich niet vinden in de uitspraken van de PVV-leider. 'Als burgemeester sta ik voor de beginselen van de democratie en de rechtsstaat', aldus Van Aartsen. 'Datgene wat hij deze week zei in Den Haag, staat haaks op de beginselen van democratie en de rechtsstaat waar een burgemeester in een stad voor moet staan.'


Lichtzinnig

'Er is de afgelopen jaren heel lichtzinnig met deze politicus omgegaan', zei Van Aartsen. 'Iedere keer komt er wel weer een volgende keer en iedere keer kan het ook net weer gekker.' De burgemeester is blij dat de samenleving zich roert. 'Ik denk ook dat heel veel kiezers van de PVV zich heel graag willen distantiëren van deze opmerking van de leider van de PVV. Ik hoop ook dat ze dat doen.' 


Herkozen

Chris van der Helm werd woensdag herkozen tot gemeenteraadslid, maar is nog niet geïnstalleerd in de nieuwe raad. Van der Helm stuurde een mail aan Omroep West, PVV'er waarin hij schreef dat er met de uitspraken van Wilders over Marokkanen een grens is overgegaan 'die ik persoonlijk niet kan en wil passeren'. ' Deze uitspraken maken van Nederland geen beter land en van Den Haag geen betere stad', schreef de 26-jarige Van der Helm, die zijn fractievoorzitter Leon de Jong op de hoogte heeft gesteld. 


Eed afleggen

De Haagse PVV-fractie was onbereikbaar voor commentaar, evenals de fractievoorzitter.

De gemeente Den Haag heeft nog niets gehoord van Van der Helm. Volgens de gemeente is hij verkozen en kan hij in de raad plaatsnemen als hij dat wil. Zijn zetel blijft van hem, tenzij hij besluit zijn zetel in te leveren. Volgende week zal hij dan de eed afleggen, aldus de gemeente.


Kamerfractie keert zich af van Wilders

Ook PVV-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren stapt uit de fractie. Dat heeft hij vrijdag laten weten aan het ANP. Donderdag stapte PVV-Kamerlid Roland van Vliet vanwege de onstreden uitspraken van de PVV-leider al op. Dat was ook voor Van Klaveren een belangrijke reden. Inmidddels is Europarlementariër en Limburgs Statenlid Laurance Stassen eveneens opgestapt. In de gemeenteraadsfractie van Almere en de statenfractie van Flevoland dreigen diverse leden te breken met de PVV. 


Speciaal aangifteformulier

Voor mensen die op het politiebureau aangifte willen doen tegen Wilders heeft de politie vanaf vrijdag een speciaal aangifteformulier gemaakt. Hierop zijn een aantal vragen al ingevuld, waardoor de aangifte minder tijd in beslag neemt. 'Dat is makkelijk voor de burgers en de medewerkers', aldus een woordvoerder van de landelijke politie. 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door goed volk op

Genoten van het aangiftefeestje in Nijmegen, zoveel uitkeringstrekkers bijeen op een werkdag.
Zeker vrijgesteld van sollicitatieplicht, om bekende redenen.


Door Lady op
Beste TIP!, uit uw reactie volgt in ieder geval dat u juridisch niet echt op de hoogte bent. Verder vind ik het gebruik van het woord hetze ook erg ongepast, zeker als het gaat om de reactie op wat Wilders teweeg heeft gebracht. Kennelijk is de actieve woordenkennis in Nederland zo beperkt dat het kopiëren van anderen steeds vaker voor komt. De reactie van PVV en gelijkgestemden, en daar reken ik u ook maar even toe, is er een van aanval is de beste verdediging, terwijl eerst eens zelfreflectie toepassen een stuk constructiever zou zijn. 'If you can not stand the heat, get out of the kitchen', zou ik zeggen.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Beste Lady, er is een verschil tussen politici gestuurd door de media en politici en CEO's die pas van zich laten horen na hun adviseur geraadpleegd te hebben (m.a.w. die eerst het totaalverhaal aanhoren en daarop afgemeten stappen ondernemen) en daar kom ik in, dus op jouw vraag of ik het juiste vak heb gekozen; ja, dat heb ik, vandaar ook mijn kritiek op het huidige niveau van veel politici die hun keutel nu echt niet meer kunnen en durven intrekken en er een "algemeen belang" en hetze van maken. Ik ben geen PVV'er noch heb ik op hen gestemd. Echter, zowel juridisch als op mijn vakgebied, geef ik Wilders gelijk; ook ik ben voorstander om criminelen met twee paspoorten, het onze te ontnemen en te laten re-integreren in hun tweede vaderland. Daarnaast vind ik het van een absolute idioterie dat de baas van het justitieel apparaat opdracht heeft gegeven om voorgeformuleerde aangiften klaar te laten leggen op alle politiebureaus om de aangiften tegen Wilders maar zo makkelijk te laten verlopen, waarbij politici iedereen oproept om dat ook nog eens te gaan doen; hetze?!?!?!? Juridisch gezien is Wilders dus al veroordeeld zonder schuldig bevonden te zijn, terwijl niemand van de roepers bij het totale verhaal aanwezig was; lekker! Mijn vraag aan de PVV'ers die zo plotseling zijn opgestapt is of zij eerst Wilders hebben gecontacteerd om het gehele verhaal aan te horen en daarna te besluiten of dat zij gestuurd door de media en omgeving, zich genoodzaakt voelden om een statement in te nemen; m.a.w. overtuigd of zonder ruggengraad. Misschien wat uitgebreid, maar nogmaals Lady; ja, ik heb goed gekozen en ik bescherm mijn opdrachtgevers zodat deze niet zo door de mand vallen als nu vele politici.
Door Jan op
Gelukkig volgen heel wat PVV-ers de raad van de door Wilders tot hysterie gedreven aanhangers in dat beruchte zaaltje op: het worden er steeds minder, minder, minder.
Door henk (grote verbazer) op
Dag Lady,
Ik denk 't van niet.
Hoeveel draaideurkriminelen zijn er niet !!
Filmen helpt niet, als winkelier moet je zelfs oppassen of de dief doet aangifte. Schenking privacy enz.
Met alle respect, je weet niet hoe het in het echt toegaat. Je bent toch geen politica ? Dat zou n.l. veel verklaren !
Door Lady op
Dag TIP!, een PR-/Imagospecialist die walgt van door media gestuurde politici. Weet je zeker dat je het juiste vak hebt gekozen?
Door Lady op
Dag Henk, niet direct van een hetze en schandaal spreken. Ik denk dat als je samen met nog enkele honderden andere winkeliers dezelfde dief hebt gefilmd, dat de politie jullie dan ook wel van dienst zal zijn. Denk je ook niet?
Door henk (grote verbazer) op
Een speciaal aangifteformulier om aangifte te doen tegen Wilders ! Kom als winkelier niet aan om aangifte te doen tegen winkeldiefstal, want dan heeft men geen tijd. Wat een hetze, wat een schandaal.
Door Nozias op
Het morele kompas van de VVD is al een poosje van slag, misschien kan de VVD beter fuseren met pvda, CDA, d66 en groenlinks, samen de Europese Internationale zingen.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Om dubbele reacties te voorkomen en toch een totaalbeeld te krijgen van hoe erover wordt gedacht, zie "Groeiend protest lokale politici tegen Wilders". Waarom overigens dubbele artikelen, om de reacties te spreiden?!?!?