of 62812 LinkedIn

‘Wij maken als provincie het verschil’

Brabants gedeputeerde Christophe van der Maat: ‘Brabant heeft een turbulent jaar achter de rug. We zijn ons organisatorische huis met het oog op de toekomst aan het verbouwen en tegelijk hebben de provinciemedewerkers enorme prestaties geleverd. Het is gaaf dat ze zo worden beloond voor het harde werk dat ze verrichten.'

‘Brabant heeft een turbulent jaar achter de rug. We zijn ons organisatorische huis met het oog op de toekomst aan het verbouwen en tegelijk hebben de provinciemedewerkers enorme prestaties geleverd. Het is gaaf dat ze zo worden beloond voor het harde werk dat ze verrichten. Het bestuursakkoord in 2015 hebben gesloten, is erg ambitieus. 

Brabants gedeputeerde Christophe van der Maat (37), Best Bestuurde Overheidsorganisatie

We werken in Brabant aan de transitie van de veehouderij, aan de toekomst van het energielandschap en aan de toekomst van de mobiliteit. Tegelijkertijd willen we dat de organisatie in beweging komt. De organisatie in het provinciehuis is erin geslaagd om dat allemaal te doen. Als bestuurder zeg ik dan: terecht dat onze medewerkers zo’n mooie erkenning krijgen.

‘Als ik de provincie vergelijk met mijn vorige rol als directeur maatschappij en economie bij de gemeente Roosendaal, dan merk je wel de power die uitgaat van al die mensen die voor Brabant werken. Dat voel je ook als je het provinciehuis binnenloopt, maar wij zullen nooit zeggen dat wij als provincie alles alleen doen. We zijn onderdeel van al die clubs die voor Brabant werken.

Toch hebben mensen weleens het idee: wat doet de provincie ertoe? Maar als je ziet welke prestaties wij op dit moment leveren, dan kun je alleen maar concluderen dat wij als provincie het verschil maken. Of het nou gaat om de groei van de economie, om de mobiliteit, om de gezondheid en de leef baarheid of de woningbouw. Mede door onze gerichte inspanningen loopt Brabant voorop bij het aanzwengelen van de nationale economie.’

Te ver weg
‘De provincie als organisatie heeft alleen bestaansrecht als zij bezig is met de veranderingen voor de toekomst. Den Haag is voor veel vraagstukken te ver weg en de individuele gemeenten krijgen het alleen niet voor elkaar. De belangen in Brabant lopen flink uiteen en juist dán speelt een goed bestuurde provincie die keuzes durft te maken een essentiële rol. Dat is afgelopen jaar heel duidelijk geworden bij onze Brabantse aanpak in het veehouderijdossier.

Omdat we als provincie intensief met andere overheden, met onderwijsinstellingen en met ondernemers samenwerken, gaan we Brabant klimaatzeker maken en zorgen we ervoor dat de zelfrijdende auto hier als eerste over de weg gaat. We hebben afspraken met de minister gemaakt om zo’n 650 miljoen rijksgeld te investeren in de verbreding van de A58 en de A67. Wij stimuleren de bouw van 130 duizend duurzame woningen. We zetten alles op alles om talent naar Brabant te trekken. De vruchten daarvan pluk je niet morgen of overmorgen, maar als wij er niet in slagen om die koers te varen, dan hebben we over tien jaar echt een big vet probleem.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (afdelingsmanager) op
Een provincie die het verschil maakt!? Klaartje Peters schreef er 10 jaar geleden een boek over: 'het opgeblazen bestuur'. Een provincie voegt helemaal niets toe en is een overblijfsel uit een tijd dat er geen moderne communicatie middelen waren: alleen koets en trekschuit. Ze bulken wel weer van het geld; dat is voor gemeentebesturen dan wel weer handig..
Door harry te riele (denker over transities) op
Weet niet hoe voortvarend andere overheidsorganisaties te werk gaan, maar bij Brabant mocht ik in de keuken kijken. Ze is bij mijn weten de enige die serieus herorganiseert op alle rollen die gespeeld moeten worden voor een landbouwtransitie. Afbouwen van wat Brabant niet langer wil. Opbouwen van wat wel. Het totaal in de gaten houden over een lange periode.
Ondermijning is een buikpijndossier, zeker, maar ik geloof niet dat niet elke bestuurder dat doorheeft momenteel.
Wat nadere info over de selectiecriteria voor deze verkiezing zou ik niet gek vinden trouwens, BB.
Door Arie op
Het is gewoon bizar dat de provincie Noord-Brabant als beste decentrale overheidsorganisatie is gekozen. De provincie waar ondermijning het sterkst is van alle 12 provincies! Criminelen lijken er wel vrij spel te hebben.
Brabants CdK-er Wim van der Donk (ook genomineerd, je gelooft het niet) kwettert er lustig op los. Maar het probleem ettert ondertussen gestaag door.
En om de deur helemaal dicht te doen: Een wethouder uit Helmond (het afvalputje van Nederland) als beste bestuurder gekozen.
Wat een aanfluiting toch, heel die verkiezing van beste bestuurder.
Door Spijker (n.v.t.) op
De provincie Brabant maakt het verschil: behalve op het gebied van bestrijding van criminaliteit.
Door Jan Peters (Raadslid) op
Succes heeft meer vaders dan Van der Maat hier suggereert.

Vacatures

Van onze partners