of 59185 LinkedIn

Wietteelt niet aan gemeenten overlaten

Nog geen derde van de Nederlanders vindt dat gemeenten ruimte moeten krijgen om zelf wiet te telen en te verkopen. Een op de drie Nederlanders is tegen de instelling van een milieuzone in het centrum van gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur dat door I&O Research is uitgevoerd.

Nog geen derde van de Nederlanders vindt dat gemeenten ruimte moeten krijgen om zelf wiet te telen en te verkopen. Ruim vier op de tien Nederlanders zijn daarop tegen. Een op de drie Nederlanders is tegen de instelling van een milieuzone in het centrum van gemeenten; 46 procent is voor. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur dat door I&O Research is uitgevoerd.

Rijksambtenaren zijn in meerderheid (51 procent) tegen de gemeentelijke ruimte voor wietteelt. Weliswaar zijn ook meer gemeenteambtenaren tegen dan voor, maar het aantal voorstanders ligt met 34 procent iets boven het gemiddelde van 32 procent. Het aantal tegenstanders ligt met 39 procent onder het gemiddelde van 43 procent.  


Verdeeldheid

Het legaliseren van wietteelt en verkoop, op welke manier dan ook, is een onderwerp dat ook de landelijke politiek verdeeld. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer stemde vorige maand in met de ‘wietwet’ van D66. Die wet moet een einde maken aan de praktijk waarbij wiet in coffeeshops mag worden verkocht, terwijl de teelt en de aanvoer verboden is. De wet werd met 77 stemmen voor en 72 tegen aangenomen. VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP stemden tegen. De wet moet nog door de Eerste Kamer. In hun verkiezingsprogramma’s stellen CDA, ChristenUnie, SGP en VVD tegen legalisering van wietteelt te zijn. D66, GroenLinks, PvdA, SP en 50Plus zijn, zo stellen zij in hun verkiezingsprogramma’s, wel voor.


Milieuzones

Meer Nederlanders zijn voor het instellen van een milieuzone in de eigen gemeente dan tegen. 46 procent vindt het een goed plan, 33 procent ziet het niet zitten. Gemeenteambtenaren zijn er met 49 procent vóór iets enthousiaster over. Vooral GroenLinks-stemmers staan achter een dergelijke maatregelen: 73 procent is voor, gevolgd door D66 met 59 procent voorstanders. Nederlanders die VVD, PVV en 50Plus stemmen zijn het vaakst tegen.


Verkiezingsprogramma

De VVD spreekt zich als enige partij in zijn verkiezingsprogramma uit tegen de instelling van milieuzones. PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie stellen in hun verkiezingsprogramma’s gemeenten meer ruimte te willen geven om milieuzones in te stellen.

 

Afbeelding

 

Verantwoording

I&O Research voerde in opdracht van Binnenlands Bestuur van 10 t/m 14 februari een online onderzoek uit onder burgers en ambtenaren. In totaal deden 4.164 mensen mee aan het onderzoek, waaronder 1.359 ambtenaren.

 

Lees meer over het verkiezingsonderzoek in Binnenlands Bestuur nr 5. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tjitze Piekema (Beleidsmedewerker volksgezondheid) op
Mensen, verdiep je toch eerst eens serieus in de belangrijke gezondheidsvoordelen van wiet voordat je de mond open doet. Er wordt veel dom gekletst zonder dat veel respondenten weten waar ze het over hebben. Wiet is buitengewoon gezond. Tot 1937 was heel veel medicatie gebaseerd op cannabis (andere benaming voor wiet). Dat is in 1937 veranderd onder de ijverige lobby van o.a. de chemische industrie en politici die dit uit eigen belangen demoniseerden omdat ze er financieel beter van werden en het goed in hun politieke straatje paste. Cannabis is zo oud als de wereld en het komt ook in de Bijbel al voor als geneesmiddel. Vanuit de Christelijke partijen is er veel ongenuanceerde weerstand tegen maar het is een door God gegeven natuurproduct en die partijen zouden zich daar ook wel eens wat meer in mogen verdiepen voordat ze allerlei demoniserende nonsens uiten. Natuurlijk is duidelijk dat het uit de criminele hoek moet maar juist het verbod veroorzaakt dat het daar terecht is gekomen. Vergelijk het met de illegale drankproductie en de criminaliteit die dat met zich meebracht tijdens de drooglegging in de verenigde Staten. Cannabis is buitengewoon gezond en zoals voor alles in dit leven geldt: je moet er goed mee omgaan. Google maar eens even op Raphaël Mechoulam, een Israëlische hoogleraar die sinds de jaren '60 heel veel onderzoek heeft gedaan naar de gezondheidsaspecten van cannabis en de werking van het endocannabinoid systeem in de hersenen van mensen. Zorg dus zo snel mogelijk voor legalisering en reguleer het goed. Dat haalt het criminele circuit de wind uit de zeilen en is een zegen voor de volksgezondheid.
Door Spijker (gepens.) op
Slecht plan om de wietteelt te legaliseren. De drugscriminaliteit wordt hier niet minder van. In tegendeel via allerlei (nieuwe) gelukszoekers zal deze alleen maar toenemen. Nederland is hard op weg de grootste drugsimporteur en drugsexporteur van Europa en de rest van de wereld te worden. Stem op de juiste partij.
Door Willem op
Weer een lekker vaag stuk. Is het onderzoek nou gehouden onder Nederlanders of onder Nederlandse ambtenaren?
Overigens juich ik - in tegenstelling tot de gepensioneerde hieronder (nooit geblowd waarschijnlijk) - toe dat het in de bedoeling ligt (eindelijk) de teelt te legaliseren en te organiseren onder toezicht van de overheid. De Rijksoverheid zou dan de verantwoordelijke moeten zijn, niet de gemeentelijke. Nederland is dan weer gidsland. In Europa althans, want we zijn al voorbij gesneld door Uruguay en nota bene een aantal staten uit de VS, het land van de niet te winnen, handenvol geld kostende, war on drugs.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Het produceren van wiet legaliseren, moet je niet willen. Het veroorzaakt een aanzuigende werking en dan zal de misdaad alleen maar toenemen. De internationale misdaad laat zich de handel en productie niet ontnemen.
De kwekerijen, door wat voor overheidsorgaan dan ook gerund, zullen werken als een rode lap op een stier. Het zal niet alleen bij wiet blijven. Men dient zich ook te realiseren dat de gezondheidsproblemen alleen maar groter te worden.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Op zich is wietteelt onder overheidstoezicht, dus zonder criminele kwekers, geen slecht idee, doch vanwege het open grenzen beleid binnen Europa zal er m.i. heel veel drugstoerisme ontstaan wat m.i. in strijd is met het huidige Europese drugsbeleid.