of 65101 LinkedIn

Wie gaat de corona-noodziekenhuizen betalen?

Niemand weet wie de twee noodhospitalen bekostigt die eind maart in alle haast werden opgebouwd in het Rotterdamse Ahoy en Maastrichtse MECC.

De noodziekenhuizen in het Rotterdamse Ahoy en Maastrichtse MECC zijn zonder overleg of goedkeuring van instanties opgebouwd. Daarom is het onduidelijk wie de rekening van 14 miljoen euro gaat betalen.

Zorgverzekeraars betalen niet
Niemand weet wie de twee noodhospitalen bekostigt die eind maart in alle haast werden opgebouwd in het Rotterdamse Ahoy en Maastrichtse MECC. De bouw van de noodziekenhuizen werd niet gesteund door de andere zorginstellingen in de regio’s en daarom zeggen de zorgverzekeraars dat zij er niet voor betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, De Limburger en Vers Beton.

In beide noodziekenhuizen heeft geen patiënt gelegen. De kosten worden geschat op 14 miljoen euro. De noodziekenhuizen, bedoeld voor patiënten die te ziek zijn om thuis te blijven maar niet op de intensive care opgenomen hoeven te worden, zijn alweer afgebroken. Nieuwe noodhospitalen, voor een eventuele tweede golf van corona-patiënten, worden niet meer overwogen.

Eén voorwaarde
Voor het vergoeden van onvoorziene coronazorg stelden de zorgverzekeraars op 17 maart één voorwaarde: goedkeuring door het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (Roaz). In dit overleg zitten zorginstellingen in de regio, zoals ziekenhuizen, huisartsenposten en verpleeg­huizen. Zij kunnen een inschatting maken van de noodzaak van extra voorzieningen. In zowel Rotterdam als Maastricht werden de noodhospitalen gebouwd zonder steun van het overlegorgaan. Het lijkt erop dat het besluit overhaast is genomen.

Overvolle ziekenhuizen in Italië
Bij de keuze om Ahoy om te bouwen tot noodhospitaal speelde mee dat de gemeente de huur toch al had betaald voor het afgelaste Eurovisie Songfestival. Deze week liep die huur af; toevallig ook op het moment dat de noodvoorziening was afgebroken. Ook de ‘beelden van overvolle ziekenhuizen in Italië stonden duidelijk op het netvlies’, schrijft Rotterdam achteraf in een rapport. Daarom besloot burgemeester Aboutaleb de bouw toch door te zetten.

Voorgeschoten
In Rotterdam heeft de Veiligheidsregio het bedrag van ruim 9 miljoen euro voorgeschoten, omdat ‘door de crisissituatie geen tijd was om de financiering van het noodziekenhuis vooraf te regelen’, laat een woordvoerder weten. De veiligheidsregio hoopt de kosten terug te krijgen van bijvoorbeeld het Rijk en de zorgverzekeraars, terwijl die juist hebben aangegeven niet te zullen betalen.

Lees meer over dit onderzoek in Trouw, De Limburger of Investico.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Keijzer. Je kunt iedereen veel wijs proberen te maken maar als je 14 miljoen euro gaat uitgeven moet je altijd weten wie dat uiteindelijk moet betalen. Hier is geen enkel excuus voor te verzinnen. Ik kan me overigens niet voorstellen dat daarover geen (voor)overleg met het ministerie heeft plaatsgevonden. Hierover zal het laatste woord nog wel niet zijn gevallen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er sprake is van een enorme stommiteit.
Door Keijzer op
Er is in een extreme crisissituatie geanticipeerd op grotere aantallen opnames, dan de ziekenhuizen konden behappen.

De woordvoerder van IC's had er slapeloze nachten van, toen er een kritiek punt bijna bereikt werd.

Nu het absolute kritieke punt niet is overschreden en opnames net op tijd daalden, is het achteraf wel wat gemakkelijk om dit voorsorteren voor rekening te laten van de opdrachtgevers. Stel dat die noodvoorzieningen wel nodig waren geweest? Had dan dezelfde reactie gekomen op wie het bonnetje oppakt?

Als het kritieke punt was overschreden en die noodbedden nodig waren, was de aard van de zorg wel anders geweest, omdat er eenvoudigweg niet genoeg IC personeel is. Het is wat dat betreft al penibel, mocht er een tweede golf komen, zoals ook gebeurde bij de Spaanse griep. Die mensen kunnen niet voortdurend op hun tenen blijven lopen en een blik nieuw IC personeel maak je niet even open.

Dit hangt helemaal af van de discipline van de bevolking en je ziet nu al, dat met de versoepelde maatregelen, mensen nonchalanter worden.
Verder hangt het ook af in hoeverre mensen van buiten Nederland naar hier komen en of die geen besmetting met zich meebrengen.

Het komt dus weer neer op Verantwoordelijkheid van een ieder voor eigen gezondheid en die van anderen.

Deze crisis vormt een deksel op de neus van de vrijheid blijheid revolutie van de jaren 60 en de aanjagers van de globalisering in diverse vormen.
Alles moest grenzeloos worden en dan zou het een geweldig leven en wereld worden. De wal keert het schip en nu is de boel op zijn kop en moet op deze nieuwe realiteit plots geanticipeerd worden.

Het is echt te hopen dat er kundige ambtenaren zijn, die dit hele proces volgen en in een goede blauwdruk gieten voor volgende uitbraken, die te verwachten zijn door de globalisering en overbevolking etc. etc.
Door Spijker (n.v.t.) op
@De Vries. Omzetverlies? De ziekenhuizen hebben het nog nooit zo druk gehad en zoveel omzet gedraaid als tijdens de Corona-crisis. De kosten zijn voor de zorgverzekeraars en de onrendabele extra activiteiten daarom heen voor het Rijk is mijn opinie.
Door Spijker (n.v.t.) op
De rekening wordt (natuurlijk) betaald door de opdrachtgever. Als deze zich onvoldoende heeft ingedekt voor de dekking van deze uitgave heeft deze pech gehad.
Door de vries (ambtenaar) op
Ziekenhuizen melden kortgeleden dat ze miljoenen aan omzet mis zijn gelopen door de corona crisis. Omzetverlies heeft op ziekenhuizen hetzelfde effect als in de horeca. Vraagt niemand zich af waar dat omzetverlies blijft? Juist, bij de zorgverzekeraars. Die draaien straks prachtige winsten en verlagen de premies in de concurrentie om de verzekerden. En bij de volgende overbelasting van de IC's vraagt die verzekerde zich vervolgens in verantwaardiging af waarom wij in NL zo weinig IC capaciteit hebben. Antwoord: omdat u, beste verzekerde via ziektekostenverzekeraars er niet voor wil betalen en we NL op politieke partijen stemmen die u, verzekerde/kiezer tegen uw wil in daartoe niet dwingen.

Vacatures

Van onze partners