Advertentie

Wetsvoorstel tegen 'onredelijke' WOB-verzoeken

Er is een wetsvoorstel in de maak die een einde moet maken aan, volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken, onredelijke WOB-verzoeken.

02 juli 2012

Onredelijke verzoeken in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) zouden niet meer in behandeling moeten worden genomen. Dat vinden ze op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Bestuursorganen hebben in barre tijden als de onze wel wat anders aan hun hoofd.

Wetsvoorstel

Daarom wordt in een wetsvoorstel voorgesteld zulke verzoeken niet meer op te pakken. Het gaat dan bijvoorbeeld om gevallen waarin wel duidelijk is dat er alleen maar een verzoek wordt gedaan om de overheid dwars te zitten.

In verhouding

Iedereen kan op dat plan reageren via een website (www.internetconsultatie.nl). ,,Openbaarheid van overheidsinformatie is en blijft het uitgangspunt'', zo wordt echter benadrukt. Het belang van openbaarheid moet echter in verhouding staan tot de investering in tijd en geld.

Geen voorwaarden

Het wetsvoorstel moet het tegelijk gemakkelijker maken voor burgers om openbare overheidsinformatie te gebruiken voor toepassingen in bijvoorbeeld apps. Zo wordt geregeld dat de overheid geen voorwaarden aan dit gebruik mag stellen, en dat alleen kosten voor reproductie en levering in rekening worden gebracht.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ton Damen / www.noordenbergkwartierdeventer.nl
"Bestuursorganen hebben in barre tijden als de onze wel wat anders aan hun hoofd."???

De zelf veroorzaakte chaos van marktwerking en privatisering door voorgangers moet met 'dé mantel der liefde' blijvend worden ge- en bedekt. Tegen inmiddels achterhaald 'beter-weten-in' heet zoiets LEUGENACHTIGHEID. Beperking van de WOB lijkt dan wel praktisch niet met 'eigen' verleden geconfronteerd te hoeven worden. Zo zijn vele fascistoïde feiten uit WO2 nog lang niet boven tafel.

Ene J.G. als Rijksminister voor Volksvoorlichting en Propaganda? In een nieuw Kabinet laat een 'Ministerie van Misleiding' op zich wachten ...?
True
Gaaaaaaaaaaaaaaaaaaap!
Emiel van der Herberg / Raadslid Lelystad
Niet doen. Veel beter wetsvoorstel: http://nieuwewob.nl/
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Een uitstekend idee om de wet "proof" te maken tegen querulanten. De gemeenten in onze regio worden geteisterd door iemand die in een persoonlijke aangelegenheid van de regio zijn zin niet heeft gekregen en nu iedere aangesloten gemeenten teistert met WOB-verzoeken over van alles en nog wat. En dan heeft de rechter ook nog eens bepaald dat daar geen kosten voor in rekening mogen worden gebracht zodat die op de samenleving (U en ik) worden afgewenteld. Hoog tijd dat Den Haag daar een eind aan maakt.



@ Ton Damen: Zodra het naoorlogs verzet weer over de 2e wereldoorlog beging haak ik af.
Advertentie