Advertentie

Wethouders: snelrecht bij bedreigingen

Er moet snelrecht plaatsvinden als er sprake is van bedreigingen aan het adres van lokale politici. Daarvoor pleit de Wethoudersvereniging.

29 mei 2017

Er moet snelrecht plaatsvinden als er sprake is van bedreigingen aan het adres van lokale politici. Daarvoor pleit de Wethoudersvereniging.

Agressie
Op die manier willen de wethouders een einde maken aan de agressie die lokale bestuurders soms ondervinden en die maar zelden wordt bestraft. Daarnaast worden de slachtoffers oproepen vaker aangifte te doen.

No Surrender
Volgens Jeroen van Gool, plaatsvervangend directeur van de Wethoudersvereniging, staat de publieke besluitvorming 'door dit soort bedreigingen onder druk en dat raakt ons allemaal'. Hij reageert op de gebeurtenissen in Emmen waar onlangs een wethouder moest onderduiken nadat hij besloten had het clubhuis van No Surrender te sluiten.

Bananenrepubliek

In een interview met de Volkskrant spreekt de betreffende wethouder en locoburgemeester zijn ongeloof uit over de bedreigingen aan zijn adres en het advies om onder te duiken. 'Dit kan niet waar zijn. Ik ben locoburgemeester van Emmen, in Nederland, niet in een bananenrepubliek', aldus Bouke Arends. De dreigementen aan zijn adres waren serieus en het Openbaar Ministerie heeft de zaak goed opgepakt. ,,Ik kwam terug in Emmen met een hoofd vol, maar wel gerustgesteld.''

Meer geld
Wel moeten de politie en het Openbaar Ministerie meer geld en middelen krijgen om dit soort zaken aan te pakken. 'De pakkans moet groter worden. Wat mij is overkomen is een wake-upcall.' (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

heidy / commissielid
En wat doe je als burger als wethouders jouw komen bedreigen en deze politie bewerking om je aanklacht wegens bedreiging laten intrekken. Door machtsmisbruik. Komt daar ook snelrecht voor. Gelijke monniken gelijke kappen Heb persoonlijke ervaring.
Paul / projectleider
Snelrecht gaat wel wat ver. Gewoon een beetje aandacht is voldoende.
Wim
Bedreigingen en agressie zijn natuurlijk altijd verwerpelijk, maar bestuurders zwijgen of hebben hooguit een paar woorden 'voor de bühne' als het gaat om bedreigingen en agressie richting ambtenaren en, niet zelden, hun gezin of familie, maar nu het de eigen beroepsgroep aangaat, wordt er ineens gepleit voor snelrecht. Kennelijk zijn bedreigingen richting de ambtenaren in de ogen van bestuurders minder erg dan wanneer zij zich richten tot bestuurders.
Insider / ...
Alle mensen zijn gelijk maar wethouders kennelijk toch wat gelijker.

Als je als inwoner wordt bedreigd, kan er niets worden gedaan (want er is toch niets gebeurd). Een wethouder wordt door de hoofdofficier van Justitie persoonlijk op de hoogte gebracht en gehouden.
Bert Bakker / zelfstandig veiligheidsadviseur
Zeker moet het Bestuur kunnen rekenen op politie en OM bij bedreigingen, ik geloof niet dat snelrecht het aangewezen middel is om dit aan te pakken; wel heb ik vanuit eigen praktijk jarenlang meegemaakt, dat als je direct ( voor zover tactisch haalbaar) op bedreigingen reageert en de bedreigers aanhoudt en in de cel zet, je hiermede wel laat zien dat we dit niet pikken. Vaak was de reactie van de bedreiger: " Zo was het niet bedoeld" maar dan had hij al wel vastgezeten ! Meestal stopte dan ook de bedreiging. Als OM dan ook nog snel reageert door deze zaken prioriteit te geven, dan zijn wel al een stuk verder in het tot halt roepen van dit soort niet te tolereren bedreigingen !
Advertentie