Gronddeal

De motie tegen Loonen kwam tijdens de bespreking van een onderzoeksrapport van bureau Berenschot naar een gronddeal in 2016. Volgens dat rapport heeft Loonen weliswaar gehandeld volgens de integriteitscode die voor wethouders geldt, maar hij heeft tot drie keer toe de schijn van belangenverstrengeling gewekt. Het rapport tilt daar niet zwaar aan, en ook het CDA in de raad vond dat het rapport Loonen een 'dikke voldoende' gaf. Maar de meerderheid in de raad viel over de schijn van belangenverstrengeling. Daarbij werd ook gewezen op de bijna zeventig nevenfuncties van de wethouder.

 

Moreel verwerpelijk

Loonen kocht als privépersoon meer dan 35 hectare grond van het waterschap na een deal met toenmalig dijkgraaf Ger Driessen. Dat was een zeer goede kennis van hem, Driessen was lange tijd CDA-gedeputeerde in Limburg. Volgens de meerderheid van de raad deugde de gronddeal niet en was die moreel verwerpelijk. Loonen was ook toen wethouder van grondzaken en gebiedsontwikkeling. Volgens een publicatie in NRC zou Loonen daarbij financieel voordeel hebben gehad.

 

Gele kaart

Winants, die de 'gele kaart' kreeg, stapte per 1 januari 2018 op als burgemeester van Brunssum na een hevig conflict met een wethouder. De wethouder kreeg steun van een meerderheid in de gemeenteraad. Winants besloot vervolgens op te stappen. In 2019 werd Winants voorgedragen als burgemeester van Venray. (ANP)