of 64204 LinkedIn

Wethouder Venray hield zich aan integriteitscode

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
1 reactie

Wethouder Jan Loonen (CDA) van Venray heeft gehandeld volgens de integriteitscode die voor wethouders geldt. Dat is de voornaamste conclusie van een onderzoek door bureau Berenschot naar een gronddeal die de wethouder als privépersoon overeenkwam met het waterschap Limburg. Daarover waren vragen gerezen, omdat hij als wethouder grondzaken wellicht voorkennis had en een beter netwerk. Bovendien werd de deal gesloten met een zeer goede kennis, ook van CDA-huize: de toenmalige dijkgraaf van het waterschap, voormalig CDA-gedeputeerde Ger Driessen.

Niet meer dan schijn

Na publicaties in NRC liet de gemeente een onderzoek uitvoeren door een onafhankelijk bureau. Dat constateert dat er nauwelijks een vuiltje aan de lucht is. Toch heeft de man in drie gevallen de schijn van belangenverstrengeling gewekt, aldus Berenschot, maar niet meer dan een schijn. 'Er zijn echter geen feiten en omstandigheden geconstateerd dat er daadwerkelijke belangenverstrengeling heeft plaatsgevonden', aldus de rapporteurs.

 

Geen doodzonde

Tijdens de deal presenteerde Loonen zich als vertegenwoordiger van zijn familie. De rapporteurs hadden het beter gevonden als hij iemand anders de onderhandelingen had laten voeren. Maar ze vinden het geen doodzonde. De gemeenteraad van Venray bespreekt de conclusies en aanbevelingen van de rapporteurs woensdagavond.

 

37 hectare grond

Het draait allemaal om een gronddeal die het waterschap in 2016 heeft gesloten met Loonen als privépersoon. Loonen was ook toen wethouder van grondzaken en gebiedsontwikkeling. De man kocht na onderhandelingen in 2016 als privépersoon onderhands 37 hectare grond in het Loobeekdal van het waterschap. Volgens een publicatie in NRC zou Loonen daarbij financieel voordeel hebben gehad.

 

Transparant en open

Loonen zei eerder dat hij altijd transparant en open heeft gehandeld. Broer Toon is fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad. Het CDA is in de raad met 9 zetels de grootste partij, en levert twee van de vier wethouders. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
OK? Als CDA wethouder Grondzaken mag je met een bevriende CDA Dijkgraaf van het Waterschap een gronddeal sluiten en dan heb je de slechts de "schijn tegen" volgens de integriteitscode. Wie heeft die integriteitscode opgesteld dan? Een bevriende CDA-er? Zelfs wanneer zijn broer (CDA fractievoorzitter) de grond had gekocht, hadden ze de schijn tegen. Hoe kan de raad van Venray het vertrouwen in de politiek nog dienen? Belangenverstrengeling bestaat blijkbaar niet in Venray of wordt Berenschot toevallig ook door een bevriende CDA'er gerund?
Kijk zelf waar het Loobeekdal ligt:
<a href="https://www.google.nl/maps/place/Loobeekdal/@51.4918418" target="_blank">https://www.google.nl/maps/place/Loobeekdal/@51. …,5.8890269,12.33z/data=!4m5!3m4!1s0x47c73fc9a8ef4e3b:0x1787aac66cc3d9ae!8m2!3d51.5152161!4d5.9276996

Vacatures

Van onze partners