of 63966 LinkedIn

Wethouder van Es wil van Zwarte Piet af

Amsterdamse wethouder van Es wil van de Zwarte Piet af. Volgens haar is het niet van deze tijd en kan het ook gespeeld worden met een roetveeg op het gezicht.
52 reacties

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es is klaar met het fenomeen Zwarte Piet. Ze vindt dat de zwarte knecht van Sinterklaas zijn langste tijd heeft gehad en dat een enkele roetveeg op het gezicht ook voldoet. Dat meldt het Parool.

Racistisch
De wethouder is hiermee de eerste bestuurder in Nederland die deze omstreden mening uitdraagt. Het Parool meldt ook nog dat Het Meertens Instituut ook pleit voor aschaffing van Zwarte Piet. Het onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de Nederlandse en cultuur, vindt Zwarte Piet racistisch.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad, vormgeving, communicatie, marketing) op
Als ik dit schrijf zijn er 51 reacties, waarvan 3 voor Van Es; 2 daarvan van ene 'Flip' die een ander durft te verwijten slechts onder pseudoniem te reageren. Grappig vanuit communicatiestandpunt bezien is ook de reactie van Johan de Wit (Contrioller) op 4 december 2012 09:13. Hij schreef een stukje in naam van 'De Enige Echte Witte Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten'. Hij stelt o.a. '...deze wethouder....kent kennelijk zijn eigen geschiedenis niet.' En eindigt met het vriendelijke: 'Ga eens je geschiedenis leren sukkel.' Droevig dat gescheld, maar wel weer grappig als we kunnen constateren dat de schrijver de recente geschiedenis van Nederland niet blijkt te kennen. Anders wist hij wel dat Andree een meisjesnaam is behorende bij de vrouwelijke politica. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, zo zwart als Zwarte Piet.

Door Johan de Wit (Contrioller)op 4 december 2012 09:13
Ik moet toch echt even iets kwijt over deze wethouder. Deze kent kennelijk zijn eigen geschiedenis niet. Enkele duizenden jaren geleden was er in Noord Europa het heidense volk wat Germanen heten. Dit volk had een een God (een van de meerdere die ze hadden ) die een keer per jaar aan alle kindjes kadootjes gaf. Deze God reed op een wit paard en werd vergezeld van raven die die kadootjes in de schoortenen deponeerden. (Zwarte raven, althans voor zover bekend bestaan er geen witte raven). Toen de kerkelijke wereld zijn geloof op wilde dringen aan dit volk, maar deze niet in opstand wilden te laten komen, leek het hem verstandig om toch een aantal tradities van hun te laten behouden. Daarom vroeg de kerk aan mij of ik kon proberen om die traditie voorzichtig om te werken naar een rooms kerkelijk gebruik en dat is me na honderden jaren uiteindelijk gelukt. Dus wat een geneuzel van een onkundig simpele wethouder om mijn werk nu opeens in twijfel te trekken. Ga eens je geschiedenis leren sukkel.
Gegroet : .

Door Wilco "Wise"-finger op
Zwartepiet een slaaf? Historisch geleuter!
"Drie Koningen" 6 januari feesten
In Spanje worden vaak cadeautjes gegeven met Driekoningen, omdat op deze dag de Koningen (één Koning had een zwarte huidskleur!) ook cadeaus aan het kindje Jezus gaven. Bij volwassenen wordt dit vaak gecombineerd met een klein grapje (surprise) in de vorm van een cadeautje. De dag ervoor wordt er in bijna alle plaatsen een intocht van de drie koningen georganiseerd, vergelijkbaar met de intocht van Sinterklaas in de Lage Landen. De scholen zijn die dag gesloten
Door Gijs op
Van E, ga gewoon eens aan het werk en laat dit soort flauwekul achterwege en houd je niet bezig met dit soort valse anti racisme uitingen. Dit soort acties kan eigenlijk alleen maar komen van psychisch gestoorden, belachelijk, te gek voor woorden!
Door har (controller) op
Zijn er werkelijk geen belangrijkere dingen waarmede deze wethouder zich kan bezighouden? Dus het idee om het aantal bestuurders te verminderen, is zo slecht nog niet......
Door Bas (Logicus) op
Zullen we Pipo de Clown dan ook maar afschaffen want die maakt blanken belachelijk?
Alsof we allemaal met grote schoenen lopen, waggelen als een eend en dik rood aangezette lippen hebben.
Door Guder op
Van Es denkt voor ons, doen socialisten altijd.
Met andersdenkenden loopt het slecht af.
Door schaduwfractielid op
En hoe denkt wethouder van ES van kerstmannen, hoe kunt u een kinder traditie nou afkeuren.
Door Huib op
@r.van otterlo......je hebt gedeeltelijk gelijk: de Piet is inderdaad een XIXe-eeuwse toevoeging. Of dat is gebeurd om de concurrentie met de kerst in te tomen geloof ik niet: die kerstman is van na de oorlog als een van de vele uitingen van de oprukkende Amerkaanse 'cultuur'. .

Dat Schenkman een Zwarte Piet verzon, omdat het hebben van zwarte huisknechten in die tijd gewoon was is lariekoek....in Nederland waren bijna geen zwarte mensen (en dus ook geen huisknechten). Lees de beroemde roman van Arthur Japin over die twee zwarte prinsjes aan het hof er nog maar eens op na. Een zwart iemand op straat was in die tijd een bezienswaardigheid. De slavernij overigens is in die tijd afgeschaft, maar in Nederland zelf waren nauwelijks slaven. In onze koloniën des te meer, maar daar is deze traditie niet ontstaan.

Zelfs toen ik op de kleuterschool zat, in de jaren 50, waren er nog nauwelijke zwarte mensen in Nederland. Ik kan me nog herinneren wat een indruk het op me maakte, dat er een meneer uit Suriname naar de klas werd gehaald die kwam vertellen over het leven in zijn land: een erg lange en atletische zwarte man.....ik keek mijn ogen uit.,.....en zo deden al mijn klasgenoten.

Kortom, die Zwarte Pieten hebben niets te maken met het beeld dat men toen hier in ons land had van hun zwarte medemensen. Want men had helemaal geen beeld van hen.

Dat sommigen zich nu ongemakkelijk voelen bij het idee van Zwarte Piet is hun calvinistische schuldgevoel. We willen toch ook niet van Sinterklaas af, omdat katholieke geestelijken zich massaal aan onze kinderen hebben vergrepen op kostscholen en internaten? Of omdat hij een kruis op zijn miijter heeft, en daarmee christelijk is en derhalve niet aansprekend voor andersgelovigen en atheïsten? We willen toch ook niet van het kerstfeest af, omdat de chrsitenen dat germaanse zonnewendefeest hebben misbruikt voor hun religie? Of van pasen, omdat de eieren die we voor de kinderen verstoppen wellicht niet biologisch genoeg zijn? Of van het suikerfeest in tijden van obesitas?

Het is goed om kinderen de juiste waarden bij te brengen. Maar hou alstjebleift op met die moralistische symboolpolitiek.
Door John Geerlings (directeur) op
Jammer dat mevrouw Van Es zich druk maakt om een kinderfeest. Ze ligt er blijkbaar wakker van. Geen kind in Nederland die slechter is geworden van Sinterklaas en zwarte piet. Achteraf zal ze wel weer melden dat ze de discussie opnieuw opgang wilde brengen. Dat is ook echt nodig in een tijd van crisis.

Laat zwarte piet met rust :)
Door Hans de Bruijn (geboren Amsterdammer) op
Elk jaar rond5 december kan je er "donder" op zeggen
dat er weer iemand is die opmerkingen over dit kinderfeest maakt.
Deze keer wethouder Van Es (GroenLinks, ex PSP)
Ze had beter opmerkingen kunnen maken over de mijter van die nep-Sinterklaas (drie Andreaskruisjes i.p.v. het kruis omdat anders-gelovigen zich zouden kunnen storen aan het kruis). Deze Sinterklaas is voor mij geen Sinterklaas.
Ik hoop dat wethouder Van Es gisteren in de zak gegaan is en met de roe is getuchtigd geworden.
Wat een vervelende politica!