of 58952 LinkedIn

Wethouder stapt op na conflict met eigen partij

De Amersfoortse wethouder Ben Stoelinga van de Burger Partij Amersfoort (BPA) is dinsdagavond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering afgetreden. Stoelinga had het vertrouwen in zijn eigen BPA-fractie ‘volledig verloren’.
1 reactie
De Amersfoortse wethouder Ben Stoelinga van de Burger Partij Amersfoort (BPA) is dinsdagavond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering afgetreden. Stoelinga had het vertrouwen in zijn eigen BPA-fractie ‘volledig verloren’.
Interne crisis
De overgebleven collegepartijen VVD, D66, GroenLinks en CDA geven de BPA de ruimte en tijd om uit de interne crisis te komen en een vertrouwenwekkend alternatief aan te dragen. Zo niet, dan kan het college eventueel door zonder de BPA: de overblijvende partijen hebben de krapst mogelijke meerderheid - 20 van de 39 raadszetels. Er zou ook een extra partij bij het college kunnen worden gevraagd.

Radiostilte
BPA neemt een radiostilte van 24 uur in acht, zegt fractievoorzitter Kees Kraanen. Donderdagavond komt de fractie bijeen om zich over de situatie te beraden. Een scheuring binnen de BPA behoort tot de reële mogelijkheden. Kraanen zegt het vertrek van Stoelinga te betreuren en het ‘een vervelende situatie’ te vinden. ‘Dit is niet in het belang van het stadsbestuur.’ Dinsdagavond, na het terugtreden van Stoelinga, twitterde hij: ‘De BPA fractie heeft haar eigen wethouder om zeep geholpen. Shame.’

Rolverandering
De BPA werd bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in Amersfoort. Maar de rolverandering van oppositie- naar coalitiepartij kostte de BPA moeite. De afgelopen maanden lagen de BPA en het college op ramkoers over onder meer de urilift en de nieuwbouw van een zwembad. Er waren diverse gesprekken tussen Stoelinga en zijn fractie nodig om een dreigende breuk te voorkomen.

Wantrouwen
Stoelinga schreef in een verklaring dat de fractie van de BPA ‘nog steeds uitgaat van wantrouwen richting college en individuele collegeleden en dat de fractie dat ook tegelmatig op een voor mij respectloze wijze laat weten. (…) Ik ervaar slechts wantrouwen en een steeds sterker wordend oppositiegedrag van de BPA-fractie.’
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hannes Haganum (lezer en overheidsdienaar ) op
Gelukkig weer een lichtgewicht met een veel te zwaar ego uit de locale politiek verdwenen.