of 62812 LinkedIn

Wethouder Sparreboom stopt na ‘heftig’ jaar

Gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben er bij de Lelystadse wethouder Janneke Sparreboom (VVD) dusdanig ingehakt, dat ze heeft besloten per direct als wethouder te stoppen. Sparreboom was zeven jaar wethouder in Lelystad. Ze maakt geen gebruik van de wachtgeldregeling.

Gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben er bij de Lelystadse wethouder Janneke Sparreboom (VVD) dusdanig ingehakt, dat ze heeft besloten per direct als wethouder te stoppen. Sparreboom was zeven jaar wethouder in Lelystad. Ze maakt geen gebruik van de wachtgeldregeling.

Collegecrisis

‘In alle opzichten was 2020 een heftig en ingewikkeld jaar. De coronapandemie veroorzaakte een crisissituatie, bracht veel onzekerheden met zich mee en raakte onze inwoners, organisaties en bedrijven hard. Daarnaast was er een collegecrisis, overleed wethouder John van den Heuvel en vertrok burgemeester Ina Adema’, aldus Sparreboom in een brief aan de gemeenteraad.

 

Vertrek burgemeester

De collegecrisis ontstond in maart vorig jaar en resulteerde uiteindelijk in een nieuwe, anders samengestelde coalitie. Na de verkiezingen van 2018 vormden VVD, PvdA, ChristenUnie, D66, SP en InwonersPartij een coalitie. In maart stapte de InwonersPartij en daags erna ook de ChristenUnie uit de coalitie. Medio juni werd een nieuwe coalitie gevormd van VVD, SP, InwonersPartij, Leefbaar Lelystad, Mooi Lelystad en Forum voor de Ouderen. Eind juni overleed onverwacht SP-wethouder John van den Heuvel. Vervolgens werd begin juli bekend dat burgemeester Ina Adema zou worden voorgedragen als commissaris van de koning in Noord-Brabant. Ze is in oktober als cdk aan de slag gegaan.

 

Continuïteit

‘In deze moeilijke tijd stond voor mij steeds het belang van continuïteit voorop. Het bracht extra verantwoordelijkheden met zich mee, met name in de periode van eind juni tot 1 oktober 2020 met mijn waarneming van de portefeuille financiën en grondzaken.’ Van den Heuvel was onder meer verantwoordelijk voor financiën, en nam na het vertrek van twee wethouders in maart ook de portefeuille gemeentelijk vastgoed voor zijn rekening. Na zijn overleden nam Sparreboom die taken op zich.

 

Sporen nagelaten

‘Het afgelopen jaar heeft zijn sporen nagelaten. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het voor mij het moment is om een andere weg in te slaan’, aldus Sparreboom in haar brief aan de gemeenteraad.

 

Wmo

In deze raadsperiode omvatte de (oorspronkelijke) portefeuille van Sparreboom onder meer economische zaken (waaronder de luchthaven), citymarketing, wonen en volkshuisvesting en de coördinatie van Lelystad Next Level. Daarin werken gemeente, de provincie Flevoland en het rijk samen aan de duurzame en innovatieve ontwikkeling van Lelystad. Daarnaast was ze eerste locoburgemeester. In de vorige raadsperiode was Sparreboom onder andere verantwoordelijk voor zorg en welzijn, armoedebeleid en schuldhulpverlening, kunst en cultuur, Stadshart en Personeel & Organisatie.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gewone Burger (Burger) op
Eerst maar eens zien of ze echt afziet van wachtgeld.
Door Robin (influencer) op
Meevaller: die luchthaven in Lelystad gaat toch nooit open, dus daar hoeft haar opvolg(st)er weinig tijd in te steken.