Advertentie

'Wethouder schoffeert hardwerkende ambtenaren'

Wethouder Thomas Walder van Hellendoorn is door burgemeester Anneke Raven van die gemeente ter verantwoording geroepen voor zijn uitlatingen in Binnenlands Bestuur. Hij gaat volgens haar te ver in zijn kritiek op het oudere deel van zijn ambtenarenkorps. Eerder al had Hellendoorns teamleider communicatie zich op Facebook over de uitspraken opgewonden.

13 september 2017

Wethouder Thomas Walder van Hellendoorn is door burgemeester Anneke Raven van die gemeente ter verantwoording geroepen voor zijn uitlatingen in Binnenlands Bestuur. Hij gaat volgens haar te ver in zijn kritiek op een deel van zijn ambtenarenkorps. Eerder al had Hellendoorns teamleider communicatie zich op Facebook over de uitspraken opgewonden.

Ongemakkelijk 

Aanleiding voor het interview was het Nijverdalse centrumplan dat buiten ambtenaren, raadsleden en bestuurders om door een groep ondernemers werd vlot getrokken. ‘We hebben hier twee soorten ambtenaren’, liet Walder optekenen. ‘De jonge garde die begrijpt wat een samenleving wel en niet kan. En de ouderwetse categorie die een project als dit gewoon niet trekt. Alsof je de bondscoach van het Nederlands elftal vervangt door een groepje mensen dat toevallig langs komt fietsen. Een aantal ambtenaren werd daar echt heel ongemakkelijk van. Ik heb er niks aan kunnen doen om dat gevoel weg te nemen. Zo werkt het nu eenmaal.’


Niet chic
‘Niet chic’ en ‘not done’, aldus teamleider communicatie Nanne Dorren van de gemeente Hellendoorn in een reactie op Facebook. Walder overschreed volgens haar een grens door ‘deze hardwerkende en gepassioneerde ambtenaren zonder reden te schofferen’. Al noemde Walder in het interview geen namen, volgens haar waren de ambtenaren om wie het ging makkelijk te herleiden.

Te ver
Burgemeester Raven stelt in De Twentsche Courant Tubantia dat Walder te ver is gegaan. De maandag na zijn vakantie moest de wethouder bij haar op het matje komen. ‘Het moet nu wel stoppen.’ Walder trekt het boetekleed aan. Hij had het BB-artikel bij de autorisatie beter moeten lezen. ‘Ik heb nooit willen zeggen dat oudere ambtenaren niet geschikt zijn voor hun taak.’  

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ambtenaren zijn jankers. / Niet onder werktijd andere zaken doen!
Ambtenaren piepen als het hen aangaat, altijd direct en veel.



Wat nu als het door hem gestelde correct is?

Hebben bedoelde ambtenaren al een tandje bijgezet?

Hebben bedoelde ambtenaren laten zien dat ze anders kunnen?



Nee hoor, de pakezeltjes slenteren rustig verder en hopen dat na enige ophef, de rust terug keert. Dat is alles.



Goed zo wethouder, laat ze maar werken voor ons belastinggeld, en de teugels strak zou ik zeggen!



faber
Tuurlijk zijn ambtenaren jankers. Daarin verschillen ze niet zoveel van de gemiddelde belastingbetaler. Wat wel ern verschil is, is dat ambtenaren zo'n beetje de enige beroepsgroep is die het normaal moet vinden om zo nu en doen publiekelijk afgebrand te worden hun eigen baas. Niet omdat die baas geen andere manieren heeft om zijn ongenoegen over het functioneren van zijn personeel kenbaar te maken. Nee, gewoon omdat lekkere publiciteit en dus stemmen oplevert.
Steven
@de Vries: De wethouder is niet de baas van de ambtenaren. Dat is de gemeentesecretaris/-directeur. Wethouder Walder wil zaken realiseren en constateert dat hij het niet voor elkaar krijgt vanwege onwil/onkunde bij de ambtelijke dienst. Terecht dat hij daarover in het openbaar zijn beklag doet. Hij is tenslotte een publiek figuur die ook in het openbaar wordt afgerekend.
Ron / adviseur
Wellicht dat de bedoelde uitlatingen niet politiek correct zijn, maar de vraag is natuurlijk of de uitlatingen waar zijn. Als dit laatste het geval is, is er 'n probleem benoemd wat opgelost moet worden.
Steven
Wat een jankers, die Hellendoornse ambtenaren.

En een burgemeester zonder ballen.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Duidelijk een geval van 'Eigen straatje schoonvegen'. Als wethouder niet in staat een centrumplan vlot te trekken en vervolgens de ambtenaar publiekelijk de schuld geven. Volgens mij komen de verkiezingen er weer aan.......
Henk Donkers / medewerker
We hebben hier twee soorten bestuurders in Nederland’

Bestuurders die generaliseren en "ouderen" benaderen als een groep die niet mee kan en het niet begrijpt. En er zijn bestuurders die geïnteresseerd zijn in de kwaliteit van medewerkers en die kwaliteit beoordeelt op merites en daarbij niet let op leeftijd.

Als we toch gaan generaliseren mag ik dat toch ook wel?
Rob / controller
Het gedrag van de wethouder (niet zijn uitlatingen) lijkt me uitstekend. Je kunt je nu ook weer afvragen af alle ambtenaren nodig zijn. Ook wij hebben er een heel aantal die zich bezig houden met de hoogte van dakgoten, en de kleur van straatklinkers...
Sjaak / waakzaam burger
Het is van alle tijden dat er wethouders zijn die via media de stoere gozer of meid willen uithangen. Dat iets niet van de grond komt of traag verloopt, ligt niet aan hen. Ja, ja. Het enkele feit dat zij voluit gaan via de media, zegt genoeg, namelijk dat zij een slecht bestuurder zijn. Een goed bestuurder is geen aandachtvrager, borstklopper en zwartepietenspeler, maar weet hoe om te gaan met bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Frans / beleidsmedewerke
Nieuwe wethouder komt binnen en geeft opdracht ambtenaren weg te sturen, Heeft de gemeente veel geld gekost. Deze wethouder was bang om te falen. De ambtelijke top was zwak. De wethouder werd burgemeester en heeft al een heel spoor achter gelaten.
John Bijl / Mystery Burger
Onhandige, domme woordkeus van Walder.



Er zijn wel 'naar binnen gerichte ambtenaren', die oog hebben voor de onafhankelijkheid van bureaucratie en werkbaarheid en 'naar buiten gerichte ambtenaren' die kijken naar wenselijkheid, draagvlak en (politieke) urgentie.



Mijn ervaring is dat deze gerichtheid weinig te maken heeft met de leeftijd van de persoon, maar wel van welke 'school' hij is: die van public management of die van public administration (zie ook de boekbespreking van Arthur Ringeling's nieuwe boek in het meest recente nummer van Binnenlands Bestuur).



Walder had beter op z'n woorden moeten letten om zijn punt te maken.
Wim van den Haak
Lafjes, als de baas via de media zijn eigen werknemers schoffeert. Heeft hij zijn medewerkers al eens aangesproken?
W.F.Willems / pensionado
Waar was de gemeentesecretaris?
loek / v.m. jur.medew. gsd
Volgens de foto (was dat bij aantreden?) kon men lachen. Nu als een boer die kiespijn heeft. Inderdaad waar was de primair verantwoordelijke gemeentesecretaris. Overigens communiceren via de pers/feestboek enz. over zoiets is een teken van zwakte.
L. Trentelman / bestuurslid Wmoraad
Storm in een glas water. Interne kwestie gemeentehuis. Hoe de verhoudingen daar echt zijn weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de jonge garde wat meer aanspreekbaar is dan de oude. Walder doet het goed als wethouder. En heeft nu ook zijn woorden betreurd. Netjes toch? Volgende verkiezingen is Walder weg. Burgemeester (net herbenoemd) en ambtenaren blijven.
Daan
Mooi hoe hij in die laatste zin BB de schuld geeft:



Als hij het artikel van BB bij autorisatie eerst zorgvuldiger had gelezen, dan had hij DE FOUT VAN BB wel opgemerkt...
t. faber / gepensioneerd
De zoveelste bestuurder/politicus die sneller praat dan zijn hersens werken.
Anoniem
Als buitenstaander heb ik het eerdere artikel met enige verbazing zitten lezen en heb het zonder meer geschaard onder de categorie 'politieke borstklopperij over de rug van ambtenaren'.

Nu ik dit artikeltje lees, blijf ik daarbij.

Als gemeente-secreteris had ik dergelijke publieke uitingen over mijn organisatie niet gepikt... Even opvoeden...
Jan
Waarom de gemeentesecretaris niet reageerde toen deze wethouder dit uitbraakte? Heel eenvoudig: bang voor zijn baantje. Gemeentesecretarissen worden tegenwoordig al snel gewipt. De burgemeester voelde zich blijkbaar zekerder van zijn zaak,
Jan
Haar zaak bedoel ik.
K. de Beer / Adviseur
Als het hier ging om het klassieke geval van de nieuwe wethouder die het bedje wel even komt opschudden en ambtenaren verplicht om regels te schenden, ben ik er snel mee klaar. De overheid en ook een ambiteuze gemeente, moet consequent en consistent zijn. Daar passen heldere regels en procedures bij, vast te stellen door bestuur en politiek. Ambtenaren moeten die uitvoeren. Als de regels niet meer voldoen, zal bestuur en politiek die eerst moeten wijzigen om betrouwbaar te blijven.
Hoekstra / Ambtenaar
Ambtenaren kunnen zich vaak niet verweren tegen dit soort kritiek van bestuurders omdat ze zich dan vaak tegelijkertijd publiekelijk mengen in een politieke discussie. En dat ligt moeilijk want politiek is het domein van de democratisch gekozen functionarissen. In ruil daarvoor moeten die functionarissen hun problemen met het ambtelijk apparaat door en/of via de gemeentesecretaris oplossen of aankaarten. Dan blijft het werkbaar.
Advertentie