of 59147 LinkedIn

'Wethouder schoffeert hardwerkende ambtenaren'

Het college van Hellendoorn met midden (met rood jasje) burgemeester Raven en rechts (zittend) wethouder Walder.
Het college van Hellendoorn met midden (met rood jasje) burgemeester Raven en rechts (zittend) wethouder Walder.

Wethouder Thomas Walder van Hellendoorn is door burgemeester Anneke Raven van die gemeente ter verantwoording geroepen voor zijn uitlatingen in Binnenlands Bestuur. Hij gaat volgens haar te ver in zijn kritiek op een deel van zijn ambtenarenkorps. Eerder al had Hellendoorns teamleider communicatie zich op Facebook over de uitspraken opgewonden.

Ongemakkelijk 

Aanleiding voor het interview was het Nijverdalse centrumplan dat buiten ambtenaren, raadsleden en bestuurders om door een groep ondernemers werd vlot getrokken. ‘We hebben hier twee soorten ambtenaren’, liet Walder optekenen. ‘De jonge garde die begrijpt wat een samenleving wel en niet kan. En de ouderwetse categorie die een project als dit gewoon niet trekt. Alsof je de bondscoach van het Nederlands elftal vervangt door een groepje mensen dat toevallig langs komt fietsen. Een aantal ambtenaren werd daar echt heel ongemakkelijk van. Ik heb er niks aan kunnen doen om dat gevoel weg te nemen. Zo werkt het nu eenmaal.’


Niet chic
‘Niet chic’ en ‘not done’, aldus teamleider communicatie Nanne Dorren van de gemeente Hellendoorn in een reactie op Facebook. Walder overschreed volgens haar een grens door ‘deze hardwerkende en gepassioneerde ambtenaren zonder reden te schofferen’. Al noemde Walder in het interview geen namen, volgens haar waren de ambtenaren om wie het ging makkelijk te herleiden.

 

Te ver
Burgemeester Raven stelt in De Twentsche Courant Tubantia dat Walder te ver is gegaan. De maandag na zijn vakantie moest de wethouder bij haar op het matje komen. ‘Het moet nu wel stoppen.’ Walder trekt het boetekleed aan. Hij had het BB-artikel bij de autorisatie beter moeten lezen. ‘Ik heb nooit willen zeggen dat oudere ambtenaren niet geschikt zijn voor hun taak.’  

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Steven op
@de Vries: De wethouder is niet de baas van de ambtenaren. Dat is de gemeentesecretaris/-directeur. Wethouder Walder wil zaken realiseren en constateert dat hij het niet voor elkaar krijgt vanwege onwil/onkunde bij de ambtelijke dienst. Terecht dat hij daarover in het openbaar zijn beklag doet. Hij is tenslotte een publiek figuur die ook in het openbaar wordt afgerekend.
Door de Vries (Ambtenaar) op
Tuurlijk zijn ambtenaren jankers. Daarin verschillen ze niet zoveel van de gemiddelde belastingbetaler. Wat wel ern verschil is, is dat ambtenaren zo'n beetje de enige beroepsgroep is die het normaal moet vinden om zo nu en doen publiekelijk afgebrand te worden hun eigen baas. Niet omdat die baas geen andere manieren heeft om zijn ongenoegen over het functioneren van zijn personeel kenbaar te maken. Nee, gewoon omdat lekkere publiciteit en dus stemmen oplevert.
Door Ambtenaren zijn jankers. (Niet onder werktijd andere zaken doen!) op
Ambtenaren piepen als het hen aangaat, altijd direct en veel.

Wat nu als het door hem gestelde correct is?
Hebben bedoelde ambtenaren al een tandje bijgezet?
Hebben bedoelde ambtenaren laten zien dat ze anders kunnen?

Nee hoor, de pakezeltjes slenteren rustig verder en hopen dat na enige ophef, de rust terug keert. Dat is alles.

Goed zo wethouder, laat ze maar werken voor ons belastinggeld, en de teugels strak zou ik zeggen!

Door de Vries (ambtenaar) op
Ambtenaren kunnen zich vaak niet verweren tegen dit soort kritiek van bestuurders omdat ze zich dan vaak tegelijkertijd publiekelijk mengen in een politieke discussie. En dat ligt moeilijk want politiek is het domein van de democratisch gekozen functionarissen. In ruil daarvoor moeten die functionarissen hun problemen met het ambtelijk apparaat door en/of via de gemeentesecretaris oplossen of aankaarten. Dan blijft het werkbaar.
Door K. de Beer (adviseur) op
Als het hier ging om het klassieke geval van de nieuwe wethouder die het bedje wel even komt opschudden en ambtenaren verplicht om regels te schenden, ben ik er snel mee klaar. De overheid en ook een ambiteuze gemeente, moet consequent en consistent zijn. Daar passen heldere regels en procedures bij, vast te stellen door bestuur en politiek. Ambtenaren moeten die uitvoeren. Als de regels niet meer voldoen, zal bestuur en politiek die eerst moeten wijzigen om betrouwbaar te blijven.
Door Jan op
Haar zaak bedoel ik.
Door Jan op
Waarom de gemeentesecretaris niet reageerde toen deze wethouder dit uitbraakte? Heel eenvoudig: bang voor zijn baantje. Gemeentesecretarissen worden tegenwoordig al snel gewipt. De burgemeester voelde zich blijkbaar zekerder van zijn zaak,
Door Jannie op
Als buitenstaander heb ik het eerdere artikel met enige verbazing zitten lezen en heb het zonder meer geschaard onder de categorie 'politieke borstklopperij over de rug van ambtenaren'.
Nu ik dit artikeltje lees, blijf ik daarbij.
Als gemeente-secreteris had ik dergelijke publieke uitingen over mijn organisatie niet gepikt... Even opvoeden...
Door t. faber op
De zoveelste bestuurder/politicus die sneller praat dan zijn hersens werken.
Door Daan op
Mooi hoe hij in die laatste zin BB de schuld geeft:

Als hij het artikel van BB bij autorisatie eerst zorgvuldiger had gelezen, dan had hij DE FOUT VAN BB wel opgemerkt...