Advertentie

Wethouder plaatst beelden fietsendief op facebook

Wethouder Michiel van Veen heeft zich niet aan de wet gehouden door beelden van de dief van zijn fiets op facebook te plaatsen.

30 juli 2012

Er is verdeeldheid over een spontane maar verboden actie van wethouder Michiel van Veen (VVD) van Cuijk. Nadat afgelopen week zijn fiets bij het gemeentehuis was gestolen logde hij in op het camerasysteem, kopieerde de beelden en zette het op zijn facebookpagina. Cuijkse raadsleden zijn verdeeld over de inzet van de moderne schandpaal.

Regels
Burgers mogen beelden van mogelijke daders niet verspreiden, dat mag alleen de politie en dan ook nog met toestemming van het Openbaar Ministerie. Zowel de CDA-fractie als de PvdA en D66 uit Cuijk vinden dat de wethouder buiten zijn boekje is gegaan. Tegen Omroep Brabant zegt fractievoorzitter Jos Nielen van het CDA: 'Het lijkt erop alsof hij zelf de regels verzint. Als burgers zich er aan moeten houden, dan moet de wethouder dat ook doen'. 

Begrip

Zijn eigen partij, de VVD, toont begrip. Raadslid Liesbeth van Heeswijk tegenover Omroep Brabant: 'Soms is burgerlijke ongehoorzaamheid nodig om de privacyregels in Nederland scherper te stellen.' Ook Algemeen Belang Cuijk (ABC) heeft alle begrip voor de wethouder. De partij vindt zelfs dat het cameratoezicht rondom het gemeentehuis aangescherpt mag worden en de beelden zonodig op internet verspreid.

Weinig berouw

De wethouder zelf heeft maar ten dele berouw en dan vooral omdat de media er aandacht aan besteedt: 'Misschien had ik tot vier moeten tellen.' Overigens heeft de actie nog geen verdachte opgeleverd. 

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

chesnedy
Volkomen terecht geplaatste beelden. Typisch weer de standaard partijen die het opnemen voor de daders. Geen wonder dat de aanhang blijven verliezen.
Alfred Blokhuizen
De functie is Wethouder. Dus hij dient zich als allereerste aan de wet te houden.



Voor opsporing hebben we opsporingsbeambten. Het wordt een beetje gek als wethouders zelf gaan opsporen. Ik neem dan ook aan dat er een proces verbaal wordt opgemaakt.



Overigens misbruikte hij ook zijn macht om beveiligingsbeelden te bekijken en kopieren. Doe dat maar eens als gewone burger.



Willen we het anders in het land, dan moeten we de Wet veranderen.



In de tussentijd hou ik vast aan de redenering van de Rijksoverheid: Als er iets strafbaars gebeurt moet je de politie bellen en niet zelf gaan lopen klussen, met alle mogelijke juridische consequenties, zoals vrijspraak wegens onrechtmatig verkregen bewijs.



Alfred Blokhuizen
Het gaat hier niet om een burger, maar om ambtsdrager die de regels overtreedt. Het is geen argeloze burger die ongehoorzaam is. De VVD heeft ruim de tijd gehad, de afgelopen 2 jaar om in de 2e Kamer de regels aan te passen. Ik ben wel verheugd dat men vindt dat de privacy regels moeten worden aangescherpt. Tot op heden werden ze juist stap voor stap afgeschaft. ;-)
Herman
Welke regels worden hier dan geschonden?



De wet op cameratoezicht - niet geschonden.



Het portretrecht dat hier mogelijk geschonden zou kunnen worden is meer een civielrechtelijk punt in mijn ogen - de geportretteerde kan wellicht verhaal halen.
Piet / directeur
Prachtig, geweldig wat die Wethouder deed. Privacy hoort niet te gelden voor hen die schade hinder of overlast aan anderen toebrengen. Privacy wordt bijna synoniem voor verloedering! Herinvoering van de schandpaal, of vergelijkbaar ( plaatsing van fotos ) is een relatief goedkope oplossing met meer effect dan boetes, taakstraffen of penitiaire inrichting! Enne overal de politie voor inschakelen, is tegenwoordig ook het paatd achter de wagen spannen. De politie loopt voor dit soort zaken niet hard of doet zelfs niets, dat is algemeen bekend. (fietsen) diefstal ( en nog veel meer) wordt door de overheid feitelijk getolereerd!!
pieter / wegkijker
Als je geen fiets steelt wordt je niet aan de spreekwoordelijke schandpaal genageld. Ik ben inmiddels 7 keer slachtoffer van een fietsendief. Ik heb geen medelijden met dit soort lieden. Goede actie van de wethouder.
Arnold / gemeentemabtenaar
Dat krijg je als de politie geen prioriteit meer geeft aan dit soort diefstallen.

Deze man heeft lak aan de regels en wetten die in dit land gelden en heeft geen enkele fatsoensnorm, dus waarom zou hij in het kader van een andere wet wel beschermd moeten worden?
Hans
Wethouder moet toch zéker de wet houden... En terecht de opmerking dat de regels door de VVD in de afgelopen jaren aangepast hadden kunnen worden - of tenminste dat ze dat hadden voorgesteld en in hun programma hadden opgenomen.

Maar kwalijk blijft het publiceren van de gemeentelijke bewakingsbeelden; die zijn immers van de gemeente en niet van de wethouder = m.i. machtsmisbruik.

Nu nu we toch publiekelijk aan de schandpaal mogen nagelen: zet dan ook meteen op internet de foto's van door rood rijders, te hard rijders, etc. Ook dan overtreed je regels en normen in de openbare ruimte.
Flip Zolderman
Het is vooral de dubbele moraal die hier stoort - de VVD is altijd enorm voor veiligheid en strengheid, maar alle regels kunnen aan de kant als het om je eigen fiets gaat. Dat is tamelijk onthullend. Machtsmisbruik inderdaad, arrogant, maar ook behoorlijk hypocriet - de regels gelden voor iedereen, behalve voor mij.
Janet / beleidsadviseur
Hoe bestaat het dat een wethouder zomaar beveiligingsbeelden gebruikt. Dat mag toch niet zomaar. En hoezo vinden mensen dat een dief geen recht op privacy heeft? Het gaat er in eerste instantie om dat je geen beelden mag gebruiken die niet bedoeld zijn om zomaar openbaar uit te zenden. Daarnaast heeft ieder mens recht op privacy. Ook als je een fiets steelt hoort dat niet bewezen te worden doordat een of andere onverlaat deze beelden op facebook zet. En als die onverlaat dan ook nog eens wethouder is, dan zou ik zijn aftreden eisen. Een dergelijk iemand kan niet functioneren als wethouder.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Mocht de dief gepakt worden, dan wordt hij toch weer vrijgesproken omdat het bewijsmateriaal onrechtmatig is verkregen. Niet uitgesloten is dat de dader vervolgens een schadeclaim indient vanwege schending van het recht op privacy. Én een fiets én geld! Misdaad loont in Holland.
gerrie
Deze wethouder verdient een medaille zo groot als een pannekoek. Dieven hebben geen recht op privacy. Aan de schandpaal hangen dat tuig en heel heel erg hard straffen.
Hans
@Ruud. Als evt dit bewijsmateriaal "onrechtmatig verkregen" wordt verklaard, dan heeft de wethouder dat toch echt aan zijn eigen wetsovertreding te danken. Ofwel: eigen schuld, dikke bult.



@Gerrie. Dus ook geen krokodillentranen als je zelf eens een misser(tje) maakt en dat je daar zelf wereldwijd mee gepubliceerd wordt.
Gerrit / ambtenaar
De wet op de persoonsbescherminmg mist een essentieel artikel. Namelijk: BIj een strafrechterlijke overtreding is deze wet niet van toepassing. Dan zijn we namelijk van alle dicusiie verlost die criiminelen moet beschermen. Ook hun advocaten hebben dan het nakijken en kunnen geen beroep op deze wet doen..

Met andere woorden deze wet wordt bijna altijd gebruikt om de straf te ontlopen.
Jan
Toch altijd opmerkelijk. Wordt jij op straat gefilmd en op tv uitgezonden, dan mag dat zomaar. De rechter zal dan oordelen dat het gefilmd was op de openbare weg.

Als een fietsendief wordt gefilmd en een slecht herkenbare foto op een website verschijnt mag dat plotseling niet. Wie is er nu gek?



Overigens wordt bij dit soort zaken gesproken over een 'digitale schandpaal' maar als je het mij vraagt gaat het simpel om een 'wie kent deze man' en had het niet gebeurd als hij zich tijdig had gemeld als dader... maar ja, melden doen ze nooit vóór de camerabeelden worden vrijgegeven, altijd pas als ze zichzelf hebben herkend. Deze fietsendief zal zich ook binnenkort wel vol berouw melden bij oom agent en naar huis mogen met een waarschuwing...
Paul / projectleider
Ik mis een nogal belangrijk punt in de discussie. Je bent in Nederland (gelukkig) onschuldig totdat het tegendeel bewezen is.



Dat een wethouder zich daar niks van aantrekt valt me vies tegen. Tuurlijk deze persoon heeft de schijn ietwat tegen :) , maar zeker weten doen we het niet.



Een wethouder weet alles van beeldvorming denk ik zo (en deze weet ook hoe hij beveiligingsbeelden knipt en plakt, iets wat hij niet zou moeten kunnen en zeker niet zou moeten doen).
liesbeth / mantelzorger
heel goed van die wethouder>> ben vorige maand, van al mijn boodschappen uit fietstas bestolen in nog geen 5 minuten en mijn dure fiets met axa slot bij treinstation gestolen
Piet / directeur
Lieve mensen wat is nu het probleem. U en ik staan niet op de video. De vermoedelijke fietsendief wel. Als de fietsendief onterecht is beschuldigd kan hij naar de Rechter gaan en stellen dat hij in eer en goede naam is aangetast. Kortom de potentiele dief is zeker niet Rechteloos. De Weth loopt een zeker risico. En inderdaad de politie laat dit soort zaken rusten. Logisch dat man en ook al is de man weth, hij is ook gewoon mens, via deze methode de man aanpakt. Leve de digitale schandmaal, hij wordt node gemist. En privacy is m.i. synoniem voor verloedering, doorgeslagen wetgeving van jonge ambtenaren en een onvervaren parlement
Arie
Kunnen dergelijke foto's niet worden geplaatst, met de mededeling dat iemand kennelijk een verkeerde fiets (of iets dergelijks) heeft meegenomen en dat de eigenaar graag in contact wil komen met diegene om deze fout te herstellen? Er wordt dan niemand beschuldigd van diefstal.
Advertentie