of 64231 LinkedIn

Wethouder met zwakke blaas

In het Roermondse stadhuis ‘vluchtten’ bestuurders tijdens collegevergaderingen naar het toilet om maar niet te hoeven stemmen tegen voorstellen waar toenmalig wethouder Jos van Rey vóór was. Die opmerkelijke ontboezeming doet een oud-wethouder in het boek ‘El Rey’ van de onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers van De Limburger/Limburgs Dagblad. Het boek gaat over de van omkoping en witwassen verdachte VVD-politicus Jos van Rey.

In het Roermondse stadhuis ‘vluchtten’ bestuurders tijdens collegevergaderingen naar het toilet om maar niet te hoeven stemmen tegen voorstellen waar toenmalig wethouder Jos van Rey vóór was.

 

Boek onderzoeksjournalisten over Jos van Rey

Die opmerkelijke ontboezeming doet een oud-wethouder in het boek ‘El Rey’ (De koning) van de onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers van De Limburger/Limburgs Dagblad. Het boek over de van omkoping en witwassen verdachte VVD-politicus Jos van Rey (onder andere oud-wethouder in Roermond) werd woensdagavond in Maastricht gepresenteerd.

‘In collegevergaderingen zag Jos aan m’n gezicht dat ik het ergens niet mee eens was. Dan zei hij: “Ik geloof dat er iemand even naar de wc moet.” Als ik dan terugkwam, waren ze toe aan het volgende agendapunt en lag er voor het vorige een unaniem collegebesluit,’ aldus een oud-wethouder uit het eerste decennium van deze eeuw. ‘Het is een keer of drie, vier voorgekomen. Dit was een manier om te laten voelen dat ik het er niet mee eens was. Dan wist men dat ik tegen was, zonder dat het formeel werd. En daarna ging men over tot de orde van de dag.’

 

Vluchtroute via wc

De vluchtroute via het toilet is volgens de auteurs bijzonder, maar de plassende wethouder was niet het enige collegelid dat bang was voor Van Rey, de man die het volgens velen tussen 1998 en 2012 in de stad voor het zeggen had. Van Rey spreekt volgens Goossen en Sniekers liever van een ‘collegiaal bestuur.’ Zijn voormalige collega-wethouder Fried Smeets houdt het op solidariteit ‘onder enige druk’, zo laat hij optekenen in ‘El Rey.’

Volgens Smeets werd Roermond ‘bestuurd door een dominante machinist die van zijn conducteurs vooral volgzaamheid verlangt.’ Van een open en transparante discussie waarin iedereen vrijelijk zijn mening moet kunnen uiten, zonder enige terughoudendheid en zonder mogelijke nare gevolgen, daar was in Roermond volgens hem lang niet altijd ruimte. ‘Tegenspraak werd al gauw gezien als een barst in de besluitvorming.’

 

Schikken in rol

Smeets, die begin 2011 om gezondheidsredenen de actieve politiek voor gezien hield, koos als wethouder niet voor strategisch toiletbezoek. Hij redde zich op een andere manier, door zich te concentreren op zijn eigen portefeuille. Andere collega’s kozen voor een alternatieve veilige methode. ‘Op den duur ga je je schikken in je rol,’ aldus een andere oud-wethouder. ‘Je hebt er niets aan om er dwars voor te gaan liggen, dat kost je alleen maar je kop. Je moest altijd een snelle calculatie maken. Is iedereen vóór, dan heeft het geen zin om je te verzetten. Dan sta je alleen en is het een kwestie van tijd voordat je wordt afgeserveerd.’

 

Lees in Binnenlands Bestuur nr. 24 van volgende week meer over het functioneren van de lokale democratie in Roermond.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mars (Denker) op
doordat de wethouder zijn eigenbelang vertegenwoordigt en het financiële belang van de gemeente. Is er ook geen democratie meer in de gemeente. De kiezer heeft niks meer te zeggen en als je gaat deze tijdens een stemming is er geen democratie meer. Maar je eigen belang vertegenwoordigen.
Door Marcel (gemeenteambtenaar) op
Laat ik het zo zeggen. In elke gemeente gaat het er zo aan toe. Roermond spant natuurlijk wel de kroon met die van Rey en Pietje en die zwakke broeders die er ook zaten. Maffia zit niet alleen in Italië maar ook duidelijk aanwezig in Nederland.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Dit artikel pleit niet tegen een Van Rey, die tot nu toe voor geen enkel feit is veroordeeld, maar meer tegen enkele zwakke wethouders die hun eigen belang voorop stelden en er slechts op uit waren om hun eigen positie veilig te stellen.
Door Alex (oud-raadslid) op
Als het niet zo ernstig was, dit gaat toch over ons democratische bestel, zou je het ''goede tijden etc.'' noemen.
Door R. Jansen op
Dit sprookje is niet uniek voor het roomse Roermond. Wethouder is ook maar een ( te goed betaald) baantje. Iedere boerelul kan het worden.
Door Peter AM op
Was er ook nog een burgemeester in Roermond, of had die ook niks in de melk te brokkelen??
Door logica op
Bovenstaand artikel laat niet zozeer zien hoe Van rey opereerde, maar zegt vooral iets over het gebrek aan kwaliteit, de ontbrekende ruggegraat en ballen van andere bestuurders.
Door jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Net zoals het sprookje van Hans en Grietje, is er het sprookje van het Lage Land aan Zee dat door een volksvertgenewoordiging geregeerd zou worden. Amai, het is gewoon overal een toneelspel van regenten, alleen speelde Jos van Rey de rol van Godfather in Roermond als een echte professioneel. Wie trouw was, werd beloond. Als het niet door hem zelf was, dan wel door Pietje van der Pol. Aan de collega-respondenten wil ik meegeven: 'relativeren, het is net zoiets als dat je vroeger moest ontdekken dat Sinterklaas niet bestaat'. Na een kort rouwproces valt er veel te lachen. Mooie stad trouwens dat Roermond, dat Jos en Sluwe Pietje de Maasvallei voor een deel hebben verkloot.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Hoe is het mogelijk!!! : “Ik geloof dat er iemand even naar de wc moet.”. Het enige antwoord wat hierop hoort: "Nou, nee, mijn eigen gezeik heb ik vanmorgen al gehoord!" Wat een stelletje weekdieren en daar betalen wij voor?
Door Nobby (animal cop) op
Op papier is het allemaal mooi geregeld met collegiaal bestuur maar in de praktijk gaat het toch vaak om machtspelletjes. Van Rey was daar kennelijk een meester in maar hij heeft zich niet weten te beheersen door de bakens steeds verder te verzetten. Kennelijk vond hij dat normaal, alleen de rest van Nederland nu niet. Tsja, hij kan in ieder geval bij Dick Scheringa aan het werk want die blijkt ook weer begonnen te zijn gezien de advertenties dat je 5000 kunt inleggen op zijn nieuwe bedrijf met 7,23% ongegarandeerde rente.

Vacatures

Van onze partners