of 63908 LinkedIn

Wethouder Linssen ‘genaaid door de maffia’

INTERVIEW De gemeenteraad van Bergen op Zoom hield gisteravond spoedberaad over de politieke toekomst van wethouder Ton Linssen (Lijst Linssen). Deze onorthodoxe leider van de grootste partij in Bergen op Zoom is namelijk in grote problemen gekomen door een rapport van het commerciële integriteitsbureau BING. Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom had om een onderzoek gevraagd.
 
8 reacties
INTERVIEW De gemeenteraad van Bergen op Zoom hield gisteravond spoedberaad over de politieke toekomst van wethouder Ton Linssen (Lijst Linssen). Deze onorthodoxe leider van de grootste partij in Bergen op Zoom is namelijk in grote problemen gekomen door een rapport van het commerciële integriteitsbureau BING. Burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom had om een onderzoek gevraagd.  

Polman had namelijk van een anoniem raadslid een bandje ontvangen waarop Linssen een hem bevriende dame adviseert over de formulering van een offerte voor de levering van vlaggen voor de Beste Binnenstad (want die heeft Bergen op Zoom tot 2009). Bovendien zou Linssen een hal hebben aangeboden voor wietteelt.BING heeft het bandje na onderzoek vernietigd. Volgens burgemeester Polman is er ‘geen reden voor een onderzoek door Justitie’. Vanavond beslist de gemeenteraad van Bergen op Zoom over het lot van wethouder Linssen. Hijzelf schat zijn overlevingskansen in op 50/50. Een vraaggesprek met een wethouder die ‘door de maffia is genaaid en door een hel gaat’.

 

U bent afgeluisterd en nu beslist de gemeenteraad vanavond over uw toekomst.
‘Ja, dat is toch schandalig? De drugsmaffia heeft een dame die ik al dertig jaar ken ingehuurd om met peilmicrofoons een gesprek op te nemen. Stel je voor. Nou dan gaat menig burgemeester, raadslid, wethouder, minister of Kamerlid voor gaas. Hoe vaak komt het niet voor dat je zegt: wat is het shit en klote dit en klote dat. Je praat over dingen, dan weer als wethouder, dan weer als vriend. Een normaal persoon maakt dat onderscheid. Als ik mijn verontschuldigingen moet aanbieden over wat ik heb gezegd, dan moeten alle bestuurders in Nederland dat doen.’

En waarover sprak u met die vriendin?
‘Ze wilde vlaggen leveren voor de Beste Binnenstad van Nederland. Dat vond ik een hartstikke goed idee en wilde haar best helpen om een offerte te maken. Iedereen die nu bloed ruikt en aan een politiek schandaal denkt: zo bijzonder is dat toch niet? Ik help mensen in Bergen op Zoom. En dacht u dat ik als wethouder meteen een order aan haar kan geven? De gemeente heeft een parafencultuur. Er komen twintig parafen op voordat een order wordt geplaatst. Dat ik kleine lokale ondernemers help en een truc uithaal om onder de tienduizend euro te blijven zodat we niet met die stomme regels te maken krijgen waardoor een order naar het noorden van het land gaat, dat is toch niet verkeerd? Ik ben toch wethouder voor Economische Zaken? Ik zou ook de Zuidwesthallen (waarvan Linssen eigenaar is, red.) hebben aangeboden voor wietteelt. Dat staat niet op de band maar dat heeft een dame gezegd tegen het onderzoeksbureau BING. Dat hebben ze rustig in hun rapport gezet.Wat een onzin van die wiet. Ik heb gisteravond schertsenderwijs in het raadsdebat gezegd: “Nee, ik bedoelde de kelder van het stadhuis en de zolder van de burgemeester.” Maar ook als het zo zou zijn, waarom heeft de maffia dat aanbod dan niet aangenomen? Ze zouden toch een werelddeal hebben gehad met een chantabele wethouder.’

U komt er slecht vanaf in het rapport van BING.
Zij hebben broddelwerk geleverd en een tendentieus rapport opgesteld. Ik heb alles beschikbaar gesteld, mailtjes, waarschuwingen, bedreigingen, alles, maar die wilden ze niet hebben want ze concentreerden zich op het bandje. Maar dat ik die hal heb aangeboden voor wietteelt staat niet natuurlijk niet op de band, maar wel in het rapport.  Ze hebben de antecedenten niet onderzocht van de twee dames die mij hebben beduveld. Ik start een claim tegen BING en dat kan indirect ook het gemeentebestuur zijn.

De oppositie vindt toch dat u te ver bent gegaan.
‘Door mijn stijl van besturen heb ik veel politieke vijanden. De oppositie weet best dat ik erin ben geluisd maar ze ruiken bloed. Ik ben populair, de partij is populair en nu kunnen ze prijsschieten. Waar ik mij voor schaam en doodongelukkig over voel is dat ik ben genaaid en mij moet verantwoorden over opnames van een privégesprek. Het is vernederend. Alle wethouders, raadsleden en burgemeesters zijn vanaf nu vogelvrij. Ze hebben vanaf een parkeerterrein met peilmicrofoons mijn conversatie opgenomen. Terwijl ik hier in mijn werkkamer kan ik ook afgeluisterd worden.’

Kunt u eigenlijk nog wel goed functioneren als wethouder?
‘Ik vind van wel. Ik doe mijn werk goed en dat weet de raad. Als ik niet meer kan functioneren dan kan de democratie niet meer functioneren. Ik heb alles kunnen weerleggen, waarom zou ik moeten opstappen? Het had iedereen kunnen overkomen. We zullen zien hoe het raadsdebat vanavond verloopt. Ik weet niet of ik het overleef, de kans is 50/50. Ik ben populair, de partij is populair en nu kan de oppositie prijsschieten. Die kans krijgen ze nooit meer. Het is afwachten wat coalitiegenoot de PvdA doet. Ze beschermen hun eigen wethouders maar ze kunnen meedogenloos zijn voor de anderen. De signalen zien er niet goed uit. Ik heb de pech dat een raadslid van mijn partij op Mallorca zit. Het hangt om één stem, weet ik sinds vanochtend. Ik heb geroepen dat mijn partijgenoot uit Mallorca zou moeten terugkeren, maar een vliegtuig mag hij niet kapen. Was mijn fractie compleet geweest dan was het zeker goed gekomen, schat ik in. Nu is het afwachten.’ (MD)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door rijndert doting (journalist) op
Wethouder Linssen wordt nu gecompromitteeerd,
nadat er geheime opnamen zijn gemaakt waarin hij op zich op informele wijze heeft uitgelaten over tal van kwesties. Volgens mij zijn deze opname onrechtmatig verkregen en is het dus maar de vraag of die mogen worden gebruikt in het onderzoek. Gisteren kwam Sven Kockelman met geheime opnames die moesten aantonen dat Volkert van der G
zich niet aan de afspraken met de reclassering zou houden. Dit zijn methoden uit de riooljournalistiek. In principe zou niet wethouder Linssen maar burgemeester Hans Polman zich eens moeten gaan beraden.
Door Jantje op
Waarom heeft BING de geluidsopname vernietigd? Dan is de onderbouwing van het rapport namelijk meteen weg.
Door Neo (accountant) op
waar rook is....
Door ricky (de waarheid) op

Ik wil hierbij van mijn kant ook in het kort een toelichting geven. Mijn naam is Ricky Dinkelberg, gewoon huisvrouw en weduwe en ik heb twee hardwerkende zoons, een huurhuis met wat inboedel en een fiets. Volgens Linssen zou ik toch van de maffia zijn. Doe dan maar eens een onderzoek naar mij. Dan zul je zien dat ik daarmee niets te maken heb.

 

Groetjes, Ricky

Door jan (burger) op
zijn de uitspraken de handelingen van de locoburgmeester ton linssen
naar bing toe dan niet merkwaardig en ongepast
Door M. Noest op
Beste mijnheer Werkman,

Ik kan me voorstellen dat u een mening heeft over de uitlatingen van wethouder Linssen over het onder zoek van uw bureau. Ik vind uw reactie echter enigszins merkwaardig en soms ook ongepast. U verliest volgens mij uit het oog dat u bent ingehuurd als onafhankelijk onderzoeker en geen partij bent in de discussie over de positie of handelingen van de wethouder (alinea vier en vijf). Uw opdrachtgever, de burgemeester, is toch de enige die uitspraken over de aanleiding en het onderzoek zelf mag doen, in verband met de privacy van de onderzochte?! Ik ben voorstander van het bestaan van BING en het werk dat uw bureau doet. Maar ik vind dat u zich in uw reactie laat leiden door uw persoonlijke beleving en daarmee het imago van uw bureau geen goed doet.
Door Peter Werkman (directeur Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten) op

Wethouder Linssen van Bergen op Zoom lag vorige week onder vuur. Niet als gevolg van een rapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) zoals hij in Binnenlands Bestuur zegt, maar als gevolg van zijn eigen uitspraken. Hoe zit het precies?

 

Uitspraken van Linssen gaven de burgemeester aanleiding een extern onderzoek in te stellen. De uitspraken waren gedaan tijdens een opgenomen gesprek tussen een burger en Linssen. De geluidsopname is via een raadslid aan de burgemeester verstrekt. Op basis van dit gesprek rijzen vragen over een aanbestedingskwestie en eventuele belangenverstrengeling van de wethouder. De burgemeester acht het om die reden wenselijk en noodzakelijk de kwestie te laten onderzoeken. Onderdeel van het op te stellen feitenrelaas is ook het weergeven van de relevante passages van de opname en context van hetgeen gezegd is. Met Linssen wordt de opdracht besproken, eerst door de burgemeester en nog dezelfde dag door BING.

BING doet vervolgens onderzoek en legt het rapport in concept voor aan Linssen. BING heeft zijn reactie betrokken bij de rapportage.

Na publicatie van het rapport komt Linssen in het nauw en hij kiest als verdedigingsmiddel het zwart maken van het onderzoeksbureau. BING had volgens Linssen niet alleen een onderzoek moeten instellen naar zijn integriteit maar ook naar de integriteit van de melder en de burger waarmee hij een gesprek had. Als klap op de vuurpijl wordt twee keer aangekondigd dat er een schadeclaim richting BING op komst is.

Een integriteitonderzoek instellen tegen een burger/melder, behoorde niet tot de opdracht van BING en zou ook niet tot de opdracht mogen behoren. Dat zou namelijk de effectiviteit van het middel klokkenluiden zeer negatief beïnvloeden. Uit de opdracht van de burgemeester en ook uit de behandeling in de raad blijkt dat wethouder Linssen in het nauw is gekomen door zijn eigen uitspraken. Die uitspraken heeft BING niet verzonnen. Welnu heer Linssen: wees integer en biedt publiekelijk verontschuldigingen aan.

Door e. van bunnik op
Een politicus die onorthodox handelt is wellicht altijd een prooi voor de ''tegenstanders''. maar om nu een commercieel bureau hierop te zetten, ook onorthodox overigens, gaat me te ver. Het ''bewijs'' (een bandje met een opgenomen gesprek)is vernietigd! Nu is het een wellus-nietus spel geworden. of de plaatselijke politiek daar nu mee gediend is, is twijfelachtig.