Advertentie

Wethouder Kaptan van Delfzijl stapt op na beschuldigingen

Wethouder Mahmut Kaptan stapt op nadat hij via een anonieme brief ervan is beschuldigd 154 duizend euro in zijn slagerij te hebben gestoken, terwijk het geld voor de Turkse vereniging bedoeld was.

05 oktober 2012

Wethouder Mahmut Kaptan (CDA) van Delfzijl is afgetreden. Zijn positie was niet langer houdbaar na beschuldigingen dat hij ruim 150.000 euro van de Turkse vereniging Atatürk in zijn halalslagerij zou hebben gestoken. Dat heeft fractievoorzitter Gert Brouwer van het CDA in de Groningse havenplaats vrijdag bekendgemaakt.

Beschuldiging vanuit Turkse gemeenschap

De beschuldigingen waren geuit in een brief van ,,bezorgde burgers van Delfzijl behorend tot de Turkse gemeenschap''. Kaptan was jarenlang voorzitter van de vereniging.

Tegen de wethouder liep kort geleden nog een gemeentelijk integriteitsonderzoek na beschuldigingen van belangenverstrengeling. Daarvan werd hij 2 weken geleden vrijgepleit.


'Naar eer en geweten gehandeld'
Kaptan constateert ,,dat er aanhoudende twijfel is over zijn geloofwaardigheid'', aldus het college van B en W in een verklaring. ,,Daardoor is zijn positie in het geding gekomen.'' Kaptan houdt vol dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johannes / n.v.t.
Wat vaak wordt vergeten dat de integriteit van een persoon los staat van de functie. Iemand met een beetje capaciteit kan dan maar zo bestuurder worden. E.e.a. is inherent aan positie en stemgedrag. Dit verklaart in veel gevallen de keus voor een wethouder of zelfs burgemeester. Waarbij het niet gaat om de vereiste capaciteiten maar hoe men er zo tussen rolt. Vervolgens is het afwachten wat de burgerij zich in huis heeft gehaald. Iets wat zich pas openbaart bij het ringen van de bel. Maar de misstanden zijn echt niet minder dan dat, doorgaans is dit het topje van de ijsberg.



Op grote schaal wordt er in Nederland misbruik gemaakt van de rechten die bestuurders zijn toegekend. Echter, vanwege een chronisch gebrek aan dualisme openbaart zich dit nauwelijks. Daarnaast is het zo dat de politieke cultuur zelf beschermend opereert. In ieder geval binnen partij en coalitie. Misstanden worden hierdoor bewust genegeerd. Zelfs binnen de wetgeving is het min of meer een tendens om politici het voordeel van de twijfel te geven. Tal van voorbeelden geven dit aan.



Het is goed wanneer een corrupte politici zo nu en dan door de mand valt, maar het systeem zal hierdoor niet worden opgeschoond.
Advertentie