of 59162 LinkedIn

Wethouder in Almelo via bijzondere procedure

Het stadhuis van Almelo
Het stadhuis van Almelo

Elf kandidaten hebben zich gemeld voor de vacature van wethouder in Almelo. De benoemingsprocedure verloopt echter op een bijzondere manier. Niet de partij waaruit de aftredende wethouder afkomstig is zorgt voor een opvolger, maar de voltallige gemeenteraad beslist hierover. 

Brede steun
De Almelose wethouder Anja Timmer liet in maart weten dat ze wilde stoppen met haar werk. Het lukt haar niet een balans te vinden tussen werk en privé. Haar partij, de PvdA, slaagde er niet in om uit eigen gelederen een opvolger te vinden. Daarom werd gekozen voor een bijzondere benoemingsprocedure. Het vinden van een kandidaat werd overgedragen aan een raadscommissie, waarin negen fractievoorzitters plaatsnamen. Op die manier moet gegarandeerd worden dat een nieuwe wethouder brede steun heeft in de gemeenteraad.

Geen banden
Om kandidaten te vinden werden in lokale en regionale kranten advertenties geplaatst. Sollicitanten voor de functie van wethouder konden zich tot maandag 29 augustus melden. Dit leverde in totaal 11 kandidaten op. Slechts een van hen was – in het verleden – lid van de PvdA. Twee zijn lid van de VVD, een van D66 en twee van een lokale partij. De andere zes hebben geen banden met een politieke partij. Zeven van de sollicitanten wonen in Almelo.

Verzet
Voor de bijzondere benoemingsprocedure werd gekozen omdat de PvdA in Almelo geen goede kandidaat uit de lokale fractie voor kon dragen. Daarop droeg de partij diverse PvdA leden uit andere plaatsen voor, zoals partijgenoot Jos Pierey uit Deventer. Deze liet echter weten niet van plan te zijn in Almelo te gaan wonen. Dat stuitte op verzet in de Almelose gemeenteraad. Zelfs PvdA-fractievoorzitter Willem Loupatty zag de benoeming niet zitten. Daarop zette de PvdA de factievoorzitter aan de kant.

Raad kiest
Dit leidde ertoe dat de PvdA uit de coalitie stapte, en derhalve helemaal geen wethouder meer kon leveren. Daarop werd gekozen voor een constructie waarbij de gemeenteraad zelf de nieuwe wethouder kon uitkiezen. Het is de bedoeling dat de nieuwe wethouder volgende maand wordt benoemd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker op
"kandidaat uit de lokale fractie voor kon dragen" brrrrrrr.
Het is een voordracht, dus wordt iemand voorgedragen.
En hier kon de fractie dus geen kandidaat voordragen.
Kom op guys en dolls, een beetje Nederlands (......) mag nog wel hoor, in deze moderne academische tijd.
Door van Domburg (raadslid) op
Zo zou het eigenlijk altijd moeten