of 64231 LinkedIn

Wethouder had schijn tegen door vriendschappelijke contacten

De schijn van belangenverstrengeling werd onder meer gewekt bij de ontwikkeling van enkele grote bouwprojecten in Roermond.
2 reacties

VVD-wethouder Jos van Rey van Roermond heeft jarenlang de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen door zijn vriendschappelijke contacten met een projectontwikkelaar. Vier achtereenvolgende gemeenteraden en twee burgemeesters hebben dit geweten, maar niets ondernomen.

Grote bouwprojecten
Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd rapport van een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager over de Roermondse wethouder ruimtelijke ordening en economische zaken. De schijn van belangenverstrengeling werd onder meer gewekt bij de ontwikkeling van enkele grote bouwprojecten in Roermond.

Feitelijk
Van feitelijke belangenverstrengeling is volgens de commissie geen sprake. Voor de opdrachtgever van het onderzoek, burgemeester Henk van Beers, is dit de voornaamste constatering van het rapport, zei hij maandag. Van Beers gaf opdracht tot onafhankelijk onderzoek na publicaties in de Limburgse kranten over vermeende belangenverstrengeling.

Beter realiseren
Volgens de gedragscode van de gemeente Roermond is ook de schijn van belangenverstrengeling door gezagsdragers uit den boze. 'Burgers of collega-projectontwikkelaars wisten vaak niet hoe besluiten tot stand komen', legde Sorgdrager uit. 'Dat had men zich binnen de gemeente beter moeten realiseren'.

Andere portefeuille
De gemeenteraad heeft nooit gepraat over de wenselijkheid van de combinatie van de positie van Van Rey als bezitter van onroerend goed in Roermond en zijn contacten met projectontwikkelaar Piet van Pol met de portefeuille ruimtelijke ordening en economische zaken. 'Wethouder Van Rey had voor een andere portefeuille kunnen kiezen', schrijft de commissie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sjoerd Visser op
Laat A.U.B die onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager naar Almelo komen. Daar maakte en maakt men NOG STEEDS die fout om die bestuurscultuur met dezelfde problematiek in stand te houden. Zelfs na meermaals kritiek van de Rekenkamer....maar vooral al VELE JAREN vanuit de raad zelf.
Door M.D. op
Voor het onderzoek uit luidde de officiële verklaring "Naar letter en geest hebben het college en zijn afzonderlijke leden zich altijd aan de gedragscode gehouden.''
Betrokkenen hebben raad en bevolking dus toen al verkeerd geïnformeerd om de zaak te sussen.

Vacatures

Van onze partners