of 64740 LinkedIn

Wethouder Haarlem treedt af om coronadiscussie

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
6 reacties

CDA-wethouder Michel Rog (CDA) van Haarlem legt met onmiddellijke ingang zijn wethouderschap neer vanwege discussies die zijn ontstaan over zijn standpunt over het coronabeleid. De gemeente en Rog melden dat in verklaringen.

Afstand van beleid

Rog steunde onlangs zijn partijgenoot, en inmiddels ex-staatssecretaris, Mona Keijzer. Zij werd weggestuurd uit het kabinet nadat zij openlijk afstand had genomen van het coronabeleid van het demissionaire kabinet. Zij gaf daarop haar Tweede Kamerzetel op en verliet per direct de landelijke politiek.

 

Vrijheidsrechten

Rog twitterde daarover: 'Zonde dat Mona Keijzer de landelijke politiek verlaat. En wát een sterke brief. Respect! Als mede-CDA’er helemaal eens: de #coronapas leidt tot tweedeling in de samenleving, staat op gespannen voet met vrijheidsrechten en is niet proportioneel.'

 

Onvoldoende vertrouwen

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Rog: 'De raadsvergadering over mijn standpunt met betrekking tot het coronabeleid heeft geresulteerd in een motie van afkeuring door uw raad.' Hij zegt voor zichzelf vast te stellen dat hij 'onvoldoende vertrouwen' ervaart 'om in dit team van wethouders mijn werk in onze gemeente effectief voort te kunnen zetten'.

 

Stem vertegenwoordigd

Hij bedankt alle inwoners die hem de afgelopen weken met liefdevolle berichten en bloemen een hart onder de riem hebben gestoken, 'omdat ik met mijn kritiek op de coronapas hun stem vertegenwoordigde'. Op twitter post Rog de brief ook. Hij schrijft erbij: 'Het valt me zwaar...'

 

Samenwerking aangetast

De gemeente schrijft dat Rog 'tot de conclusie is gekomen dat de discussies van de afgelopen periode het vertrouwen in een vruchtbare samenwerking te zeer heeft aangetast om zijn werk als wethouder voort te kunnen zetten'. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door George (burger) op
@Nico: "het gaat niet om de exacte getallen, maar..." Dank voor uw heldere uitleg, het is zo volstrekt duidelijk welke waarde er aan uw verhaal moet worden gehecht.


Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
@Bimie, het gaat niet om de exacte getallen maar om het feit dat volledig gevaccineerden (met QR code) gewoon prima verspreiders van het virus kunnen zijn. Dat is een wetenschappelijk feit. M.a.w. die QR code is een vals en misleidend argument en blijkt dus onbruikbaar als oplossing om besmetting m.n. in kudde evenementen tegen te gaan. En dat zien we dus, want Nederland kleurt weer bloedrood met een 5e piek dankzij een veel te opportunistisch beleid van de ministeries van VWS en EZK.
Door Koolen (HRM) op
Wat mooi omschreven Bimie, 'bewust de conclusie weglaten'. Dat is precies wat er nou zo vaak gebeurd in zulk soort 'discussies' inderdaad.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
@Nico: wanneer je bewust de echte conclusie weglaat lijk je een argument te hebben, maar schijn bedriegt.
"Van de 614 coronapatiënten die de eerste week van de rapportering in het ziekenhuis werden opgenomen, waren er 338 gevaccineerd (55 procent) en 276 niet-gevaccineerd (45 procent). Afgezet tegen de populatie binnen hun groep krijgen we dan een verhouding van 39 ziekenhuisopnames per miljoen gevaccineerden en 192 ziekenhuisopnames per miljoen niet-gevaccineerden. “In verhouding is het deel niet-gevaccineerden dus bijna vijf keer groter dan het deel gevaccineerden”, besluit Vaesen. “En theoretisch hadden er dus 220 opnames vermeden kunnen worden als iedereen gevaccineerd was geweest.”
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Kritiek hebben op een dodelijk prutsbeleid is ook dodelijk voor je baan tegenwoordig. In Maastricht UMC liggen er meer volledig gevaccineerden in het hospitaal dan ongevaccineerden. Zo ook in Belgie zie: https://www.hln.be/binnenland/meer-dan-helft-cor … Die QR code werkt dus geheel niet perfect en suggereert een valse veiligheid... waar heb ik dat vaker gehoord? Weer een zoveelste misvatting, of is het strategisch beleid? Dat deze kritiek nu de kop van een wethouder kost is onbegrijpelijk. Het beleid is er blijkbaar op gericht dat iedereen uiteindelijk het virus krijgt en dat mag men niet ondermijnen met een vrije mening.
Door Jan Ronnes (gepensioneerd) op
Ik mag aannemen dat politieke bestuurders een voorbeeld functie hebben. "Ook een CDA wethouder is niet groter dan het bevoegde gezag" !