Advertentie

Wethouder dreigt met sluiting circus

Het belooft een spannende confrontatie te worden als de karavaan van het circus Moskou Holiday begin volgende maand in Alphen aan den Rijn arriveert. De gemeente heeft het circus verboden om met wilde dieren te komen, maar de circusdirecteur zegt zich daar niets van aan te trekken.

21 januari 2009

Voorwaarde
Volgens wethouder Robert Blom waren er duidelijke afspraken gemaakt met het circus: ‘Op 1 december hebben we de vergunning verleend en een van de eerste voorwaarden die daarin staat is dat wilde dieren in onze gemeente verboden zijn. Dit staat ook duidelijk in een begeleidend schrijven, dus daar kan geen misverstand over bestaan.’

 

Beloningssysteem
De gemeente vindt het dierenwelzijn belangrijk. ‘Gedomesticeerde dieren als paarden en varkens staan we wel toe’, legt wethouder Blom uit, zij worden namelijk getraind op basis van een positief beloningsysteem. Maar roofdieren niet, die worden echt gedresseerd. Ze krijgen pas eten als ze doen wat er van ze verlangd wordt en dat vinden wij niet kunnen.’  

 

Beroep
Alphen aan den Rijn is een van de weinige gemeenten die circussen met roofdieren en olifanten niet toelaat. Winschoten was de eerste gemeente, maar de rechtbank vernietigde dit verbod toen Circus Renz daartegen in beroep ging. Blom: ‘Tientallen gemeenten wachten nu het hoger beroep af. Als Winschoten alsnog wint dan kun je ervan uitgaan dat een groot deel van de gemeenten ook het verbod gaat invoeren. Wat dat betreft steken wij onze nek uit.’

 

Tent sluiten
Als de circusdirecteur wel naar Alphen komt met een olifant en Bengaalse tijgers in zijn kielzog, staat hem nog wat te wachten, aldus Blom: ‘We doen momenteel aan preventieve bestuursdwang. Dat houdt in dat we het circus nogmaals waarschuwen en de kans geven zonder wilde dieren te komen. Gaat dit toch gebeuren dan kunnen we de tent in het uiterste geval verzegelen, sluiten dus.’

Geen bevoegdheid
Maar of dit werkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Mocht het circus een kort geding aanspannen, dan is er een redelijke kans dat net als in Winschoten, de gemeente aan het kortste eind trekt. De rechtbank beriep zich toen op het feit dat er voor dierenwelzijn geen aanvullende bevoegdheid bestaat op gemeentelijk niveau voor het stellen van regels voor circusvoorstellingen.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

dhr Verstel / juridisch medewerker
BRAVO wethouder Blom!
Gera de Leeuw / Circuspromotor
Dat er op de wereld iets aan dierenwelzijn wordt gedaan is broodnodig. Maar om je nu toe te spitsen op alleen circusdieren lijkt op discriminatie van alle andere dieren. Circusdieren zijn vertroeteld, hebben het prima. Het is alleen jammer dat allerlei mensen menen te weten wat er gaande is in de circuswereld zonder zich te verdiepen in de werkelijkheid. Gaan op rare geruchten af van olifanten in vreselijke ophangdingen, maar dat zijn rare verzinsels van fondsenwervers zoals de Stichting Aap, alsof die zo goed bezig zijn! Het gaat hun er alleen om al die miljoenen te houden die ze nu jaarlijks binnenhouden en oppotten.
Job te Pas / kinderpsycholoog
Nou mogen de "wilde" circusdieren zich vervelen en worden vooral kinderen gedupeerd. Dit zal dit schitterende circus flink schade doen. Dom, dom, dom, Wethouder Blom! Alphenaren stuur hem weg!
Sigrid Wagemaker
Mijn complimenten aan meneer Blom! Echt fantastisch dat er eindelijk wordt opgestreden tegen deze mishandeling!! Achterhaald en achtelijk. De dieren horen thuis in het wild.
Laten we de dieren steunen in het wild. Besteed het geld van het entreekaartje goed en steun het WNF, WSPA of ander dierenfonds. Dan hebben onze kinderen als ze groot zijn ook nog echte wilde tijgers.
En laat deze wilde circusdieren een waardig bestaan leiden in goede en waardige opvang.
En de kinderen, die hebben vertier genoeg. Huur maar een mooie documentaire.
lana de roos
Werkelijk afschuwelijk dat nog steeds dieren worden misbruikt voor dit soort 'vermaak'. Vandaag start het circus en de tijgers en olifanten staan dan wel niet in de ring maar zitten opgeloten in kooien. Burgers van Alphen: ga AUB niet naar een circus dat dieren uitbuit! Nederlandse gemeenten kunnen een voorbeeld nemen aan wethouder Blom.
Advertentie