Advertentie

Wethouder Boxtel legt lot in handen van raad

Wethouder Wim van der Zanden van de gemeente Boxtel heeft zijn politieke lot in handen gelegd van de gemeenteraad. Zijn partij Balans werd gisteren uit de coalitie gezet, maar hij stapt niet zelf op.

08 augustus 2013

De gemeenteraad van Boxtel zal binnenkort moeten beslissen of wethouder Wim van der Zanden van de lokale partij Balans kan aanblijven. Ondanks dat de overige drie coalitiepartijen woensdagavond het vertrouwen in Balans hebben opgezegd, zal Van der Zanden niet vrijwillig terugtreden, zo liet hij vanmorgen in een persverklaring weten.

Nasleep van ‘schaliegasdebacle’
De bestuurscrisis in Boxtel is de nasleep van een eerder mislukt landelijk overleg over het mogelijke boren naar schaliegas. Boxtel stapte uit de klankbordgroep, waarmee het overleg met onder andere Economische Zaken stilviel. De gemeente is tegen proefboringen op haar grondgebeid, maar de kans daarop blijft groot.

Excuses voor pittige brief niet aanvaard
Balans stelde vorige week in een brief aan ‘Half bestuurlijk Nederland’ wethouder Van de Wiel van coalitiegenoot Combinatie 95 aansprakelijk voor het mislukte overleg en de blijvende dreiging op een proefboring. De fractie bood later excuses aan voor de pittige toonzetting, maar werd toch uit de coalitie gezet.

‘Verhoudingen binnen college niet verstoord’
Daarmee kwam de eigen wethouder Van der Zanden in een lastig parket. Hij had al eerder afstand genomen van de toon van de brief, maar zit nu zonder eigen partij in het college. De verhoudingen binnen het college zijn volgens een woordvoerder van de gemeente niet verstoord en wegens het dualisme kan de wethouder technisch gesproken blijven zitten. ‘Het is aan de raad om daarover te beslissen’.

Overleg over nieuwe coalitie
De drie overige coalitiepartijen zijn in overleg met andere fracties over een eventuele nieuwe coalitie. De eerstvolgende raadsvergadering staat gepland op 27 augustus.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

sjors / http://sportsupplementen.info
Pittig artikel!!
Hans / ambtenaar
Kan er geen betere foto bij dit artikel? Ik zie op mijn scherm maar een half gezicht.
Harrie Lagarde / oud-wethouder
Foto illustreert juist dat hij al half weg is. Om half twaalf geven drie van de vier wethouders een persconferentie. Collega Van der Zanden is daarbij niet anwezig
Advertentie