Advertentie

Wethouder: asbestontruiming was wèl terecht

Wethouders van Utrecht zijn het niet eens met woningcorporatiedirecteur van Mitros, dat de ontruiming op Kanaleneiland wegens asbest voorbarig zou zijn.

31 augustus 2012

Het Utrechtse gemeentebestuur is het niet eens met woningcorporatiedirecteur Rob Rötscheid, die vorige week betwijfelde of de ontruiming van een deel van de wijk Kanaleneiland wegens asbest wel terecht was. ,,Het besluit tot evacuatie is in juli samen met woningcorporatie Mitros genomen'', zei verantwoordelijk wethouder Gilbert Isabella donderdag.

Regels veranderen
Volgens Rötscheid had de evacuatie van 184 gezinnen achterwege kunnen blijven als Nederland de regels voor het omgaan met asbest verandert. Die regels zijn gemaakt voor mensen die elke dag werken met het gevaarlijke goedje, maar gelden ook als omwonenden mogelijk heel even met asbestdeeltjes in aanraking komen. Terwijl er dan volgens deskundigen ,,een minder dan minimaal gezondheidsrisico'' is.


Weer doen

Isabella stelde tijdens een commissievergadering dat hij het besluit tot ontruiming van de woningen aan vier straten destijds op goede gronden heeft genomen. ,,En ik zou het weer doen onder de geldende voorschriften'', aldus de wethouder. Nog 51 gezinnen verblijven op andere adressen in afwachting van de schoonmaak van hun woning. Zij wonen merendeels in de flat aan de Stanleylaan waar op het dak totaal onverwacht asbest werd aangetroffen in een dakrand.

Ergernis

De Utrechtse politiek heeft zich geërgerd aan de uitspraken van Rötscheid, bleek donderdag, al vroeg de VVD-fractie zich eveneens af of de ontruiming noodzakelijk is geweest. Deze partij noemde de informatievoorziening rond de evacuatie en de tijd daarna ,,rommelig en klungelig.'' Bij de ontruiming vanwege een gaslek afgelopen dinsdag gebeurde dat opnieuw, aldus VVD'er Willem Buunk.

Maandag start een nieuwe asbestsanering in de wijk Kanaleneiland, aan de Livingstonelaan. De gemeente houdt de vinger aan de pols, maar volgens Isabella ,,is daar alles op orde.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie