Advertentie

Wethouder Aalburg daagt inwoners uit zelf te schoffelen

Wethouder Hermen Vreugdehil van de gemeente Aalburg daagt inwoners uit niet alleen te klagen over onkruid op straat maar zelf de schoffel ter hand te nemen.

16 augustus 2013

Wethouder Hermen Vreugdehil van de gemeente Aalburg vindt dat de bewoners van het dorpje Meeuwen best kunnen helpen bij het onkruidvrij houden van de straat. ‘In Genderen trekken ze in het voorjaar ook zelf met de schoffel door het dorp’.

Klachten over vastlopende rollators
Met deze woorden reageert de wethouder op kritiek van inwoners van Meeuwen op het in hun ogen welig tierende onkruid in het dorp. De gemeente zou zo weinig schoffelen, dat mensen met een rollator op de stoep vastlopen in het hoge gras aldus de inwoners in het Brabants Dagblad.


Meldpunt niet gebeld

Wethouder Vreugdehil had had graag gezien dat de inwoners contact hadden opgenomen om hun grieven te uiten. ‘ We hebben daar meldlijnen voor. Maar er is bij ons geen recente klacht binnengekomen’.


Van A- naar B-status

Hij geeft toe dat de frequentie van het onderhoud enige tijd geleden van de A- naar de B-status is teruggebracht. ‘ We komen niet elke week meer langs, de mensen zien ons minder. Maar het beheer blijft zeer acceptabel, we laten de openbare ruimte echt niet verloederen ook niet in Meeuwen’.


Resistent schapengras

Dat het gras tussen de tegels doorschiet heeft volgens de wethouder een andere oorzaak. ‘We gebruiken een bestrijdingsmiddel, maar in Meeuwen staat veel van dat hard, lange schapengras. Dat is bijna resistent tegen ons middel’.

Niet alles afschuiven

Tenslotte wil hij wel even kwijt da de bewoners ook zelf – samen met de gemeente- in actie kunnen komen. ‘We moeten echt af van het idee dat de gemeente alles oplost, alles afschuiven is niet meer van deze tijd.’

 

Genderen schoffelt zelf

Natuurlijk blijft de gemeente volgens de wethouder verantwoordelijk voor de onkruidbestrijding, maar een beetje hulp kan nooit kwaad. ‘In het verderop gelegen dorp Genderen trekken de inwoners in het voorjaar zelf met de schoffel door het dorp’.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Louis
Ik dat dat er in Nederlanders tegenwoordig werklozen als dwangarbeiders werden ingezet om te schoffelen op straffe van het intrekken van hun uitkering.



Is wethouder Vreugdenhil soms humaan en als zodanig een witte raaf onder de gemeentebestuurders ?
Louis
Sorry, typfoutje in bovenstaande reactie. Moet zijn: "Ik dacht dat, etc.'
Kritikus / Geen Hagenees
Ontstellend trieste man, die wethouder.



Tot voor kort schakelde een gemeente vakantiewerkers is: Schoolgaande of studerende jongeren die in de lange zomerperiode de plantsoendiensten ter zijde stonden bij onkruidbestrijding en onderhoud aan groen. Voor een habbekrats. Maar zelfs daar is geen geld meer voor.



Ondertussen gaan de dames en heren bestuurders gewoon door met maandelijks forse declaraties in te dienen voor reiskosten, lunches en diners. Bovenop hun toch al riante onkostenvergoedingen.



En dan aan de burgers vragen of zij gratis het onderhoud in hun gemeente willen uitvoeren.

Je moet maar durven !
August Biels / gewezen ambtenaar
De wethouder is eerst boos omdat de burgers niet op de door hem gewenste wijze geklaagd hebben.



Dan is 'ie boos dat de burgers niet snappen dat als de gemeente minder gaat doen de kwaliteit van het onderhoud tòch gelijk blijft. Iedere hovenier die dat leest ligt nu amechtig hijgend van het lachen op de grond.



En tot slot weet 'ie er als uitsmijter nog aan toe te voegen dat de burgers het verder allemaal zelf maar moeten doen. Ik begrijp dat hij daar niet aan toevoegde: "...zodat wij als gemeente de belasting kunnen verlagen!"



Jammer genoeg maken we steeds meer van dit soort onaangename amateurs mee in het openbaar bestuur. Maar er komen weer verkiezingen aan. Ik weet wel welke partijen en wethouders ìk naar huis wil sturen.
Mars / Beeldende communicatie
Om te beginnen mooi innasitief om de bewoners bij hun leef omgeving te betrekken. In Amsterdam zijn velen projecten geweest. Maar werden bedorven door het stelen en vernielen van de aanplant. Bovendien zie al gauw dat de vaste mensen het werk doen. Aan de andere kan is het voor deze mensen diepprimerend dat andere mensen hun afval achter laat slingeren of gewoon op straat gooien. De openbare voorzieningen gebruiken waar deze niet voor bedoeld is. Dit is het begin van de verloedering van deze maatschappij we moeten het samen doen, en voor de allochtoon zou het niet verkeerd zijn zich hierin te betrekken en het niet op de schouders van andere laten liggen. Dit kan een mooi project zijn waar de hele omgeving met elkaar kan worden betrokken om deze schoon en veilig te maken voor iedereen. Het gaat om samen doen en het tot buurt activiteit maken, begrip voor elkaar hebben. We wonen, maar er zijn ook mensen die het niet kunnen, of zo gedeprimeerd worden door afval van andere in hun tuin dat ze ermee stoppen omsigarreten peuken maar even te benoemen tot vuilnis aam toe. Maar het tuinieren er niet leuker op. En dat de gemeenschap voor alles moet op draven is jr kop in het zand steken. Het is gemeenschap geld wat je in de belasting moet opbrengen en dit is een manier om de gemeenschap zin met elkaar op te bouwen. Dan ons anoniem achter onze voordeur op te sluiten. Wees er voor elkaar hou je aan de bassis regels wees geen overlast voor een ander, hou rekening met elkaar en wees er voor elkaar meteen wordt de buurt ook veiliger omdat men elkaar van gezicht leer kennen, en men leert van elkaar.
Eric / voormalig opbouwwerker
Vermindering van gemeentelijk onderhoud zat al langer in de pijplijn. Het is jammer dat er niet naar creatieve oplossingen wordt en is gezocht. Bewonersverantwoordelijkheid en ruimte voor mogelijkheden binnen een bepaald kader. Opbouwwerkers kunnen dergelijke processen leiden en sturen.

Het komt hier zo over dat het zo over de reling is gekieperd. Niet goed voor het burgerlijk vertrouwen.

Een verloren kans.
Advertentie