of 59345 LinkedIn

West Betuwe hekelt doordrukken militaire radartoren

De gemeente West Betuwe gaat er alles aan doen om te voorkomen dat het ministerie van Defensie een militaire radartoren bouwt in het Gelderse dorp Herwijnen. Defensie vindt de bouw van de toren belangrijk voor de nationale veiligheid en wil daarom de regie in eigen hand nemen, maar de gemeente zal "waar nodig in het proces bezwaar maken om de lokale belangen te behartigen", zo liet West Betuwe donderdag weten.
1 reactie

De gemeente West Betuwe gaat er alles aan doen om te voorkomen dat het ministerie van Defensie een militaire radartoren bouwt in het Gelderse dorp Herwijnen. Defensie vindt de bouw van de toren belangrijk voor de nationale veiligheid en wil daarom de regie in eigen hand nemen, maar de gemeente zal 'waar nodig in het proces bezwaar maken om de lokale belangen te behartigen', zo liet West Betuwe donderdag weten.

Raad van State

Inwoners van Herwijnen zijn bang dat de straling van de toren hun gezondheid beschadigt. Voorlichtingsavonden met experts van TNO, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Defensie zelf hebben die zorgen niet kunnen wegnemen. Voor de bouw moet het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeente Lingewaal weigerde aanpassing van dat plan vorig jaar al. Lingewaal is dit jaar opgegaan in de nieuwe gemeente West Betuwe, die eveneens niet wil meewerken. Defensie heeft nu laten weten een regeling te gaan toepassen, waarmee het Rijk gemeente en provincie tijdelijk buitenspel zet. De lagere overheden kunnen wel naar de Raad van State stappen.

 

Bouwterrein al aangekocht

De militaire radartoren staat nu nog op het militaire terrein in Nieuw Milligen op de Veluwe. Vanuit de toren wordt het hele Nederlandse luchtruim in de gaten gehouden met het oog op vijandelijke toestellen. De toren is echter versleten en Defensie vindt de plek ook niet meer geschikt. Herwijnen heeft een veel beter bereik. Defensie heeft het beoogde bouwterrein in de Bommelerwaard al aangekocht. West Betuwe meent dat Defensie niet goed genoeg heeft gezocht naar andere locaties. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wottsjer (Watcher) op
Goed dat Defensie dat nu nog kan, de gemeente buiten spel zetten. Als de Omgevingswet van kracht wordt, is ingrijpen en overrulen van rijkswege niet meer mogelijk.
Wakker worden?