Advertentie

Werk aan Paal van Bernhard mag verder

Monument Vrijheidsvuur, vlakbij Hotel de Wereld in Wageningen, is gisteren een stapje dichterbij gekomen. De rechter heeft een voorziening tegen voorbereidend werk afgewezen. Het kunstwerk, met als bijnaam ‘Paal van Bernhard’, had in 2005 geplaatst moeten worden en is bedoeld als herdenkingsmonument voor de Tweede Wereldoorlog.

16 maart 2010

Hotel de Wereld
Het beeld moest in 2005 geplaatst worden op het 5 Mei Plein, vlakbij Hotel de Wereld, de plek waar over de capitulatie van de Duitsers werd onderhandeld. Het zou ook een monument voor prins Bernhard moeten zijn, die bij de onderhandelingen aanwezig was. De ‘Paal van Bernhard’ is namelijk een minimaal 10 meter hoge koperen zuil die, naarmate de zon feller schijnt, langer wordt, wat volgens ontwerper Hanshan Roebers vrijheid symboliseert. Ook gaat er bovenop het monument een vlam branden.

Sociëteit
Door verzet van omwonenden is het kunstwerk nog steeds niet geplaatst en werd in 2005 besloten naar een andere locatie uit te kijken. In plaats van het plein werd op steenworp afstand een nieuwe plek gevonden, op de stoep voor de sociëteit van studentenvereniging Ceres. Omwonenden zijn in beroep gegaan en tegen de voorbereidingen voor plaatsing van het beeld werd een voorziening aangevraagd.

 

Voorbereidingen
De rechter heeft de voorlopige voorziening nu afgewezen, waardoor de gemeente in afwachting van de definitieve uitspraak verder kan met de voorbereiding voor de plaatsing. Zo worden de gas- en elektriciteitsleidingen aangelegd en wordt begin gemaakt met de fundering van het beeld.

 

Paal
Er lopen nog rechtszaken rond het kastje voor de energievoorziening, het kappen van een boom en de afgegeven bouwvergunning. Volgens omwonenden staat het beeld te dicht op woningen, is het te groot en te opvallend. Dit laatste zou mede komen door het ontwerp.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie