Advertentie

Wel of niet vrij op bevrijdingsdag

Vrij op Bevrijdingsdag? Verwarrende vraag. Ambtenaren hebben een dagje vrij, maar voor winkeliers verschilt het. In sommige gemeenten zijn ze open, in andere dicht. En in Arnhem gaan winkeliers de straat op om te demonstreren voor een dagje vrij. Ze willen collega-winkeliers overtuigen om dat ook te doen.  Anders zijn zij de enige die winst verliezen.

04 mei 2010
Gevoelskwestie
‘De stad Arnhem viert Bevrijdingsdag in het bijzonder ter nagedachtenis aan de slag om Arnhem’, staat er op hun pamfletten. De winkeliers vinden dat de winkels dicht moeten als eerbetoon aan de bevrijders. Maar dat is een gevoelskwestie. De meeste cao’s bepalen dat werknemers morgen een dagje vrij hebben, maar volgens de Winkeltijdenwet mogen winkeliers zelf bepalen of ze hun deuren openen.


Gemeente bemoeit zich er niet mee

De gemeente Arnhem bemoeit zich er niet mee. ‘Wij hebben hier geen rol in, dat is aan de partijen zelf.’ Daarin verschilt zij van gemeenten als Schiedam en Wageningen, die morgen wel tot zondagsrust besloten.  Ook de VNG biedt geen eenduidig antwoord. Woordvoerder Asha Khoenkhoen: ‘Wij gaan geen advies geven vanuit Den Haag. Sommige gemeenten zijn christelijk en willen niet open zijn, anderen hebben geen bezwaar. Mensen moeten soms zelf hun problemen oplossen, het is niet altijd de overheid die moet beslissen.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

C. Horsman / burger
Als die winkeliers vallen over 5 mei, dat zij moeten werken ( 1 dag in het jaar), waarom dan pleiten om alle zondagen open te zijn?
Friso
Wat mij al een paar jaar stoort is dat Nederland op een (dwaze) dag als Koninginnedag wel nationaal als feestdag erkent, maar een belangrijke dag als Bevrijdingsdag niet.

Op Bevrijdigingsdag kunnen ook alle festiviteiten plaatsvinden zoals die nu op Koninginnedag plaatsvinden.
Dan echter wel met de viering van onze zeer belangrlijke en herhaaldelijk bevochten en verworven vrijheid.

Voor onze vrijheid is eeuwenlang door enorm veel mensen gevochten en hebben enorm veel mensen hun leven gegeven.

De verjaardag van de Koningin, die bovendien op die dag haar eigen verjaardag niet viert en een bijna ceremoniële functie heeft, is van geen belang voor Nederland.
De viering van Koninginnedag is alleen van belang voor de koninklijke familie.

Daarom stel ik voor om de viering van Koninginnedag te vervangen door de viering van Bevrijdingsdag!
roelof bosma / griffier
lijkt me een uitstekend idee om 5 uit te roepen tot dag van de vrijheid; iedereen elk jaar vrij; mag wat mij betreft ten kosten van een andere dag (2 e pinsterdag!)
M d B / QC
Wat heeft bevrijdingsdag te maken met het christelijk zijn?
De enige reden die ik kan bedenken is een dag doorbetaald verlof...
WdT
Het zijn hoofdzakelijk de grote concerns (zoals 'slands grootste supermarkt) die besluiten om op deze dag geopend te zijn. m.a.w. : het draait hierbij natuurlijk weer eens alleen om het Grote Geld... dat zegt natuurlijk genoeg. wat is er toch mis met een landelijk dagje vrij
Jofel
Heerlijk dat de winkels open zijn, kunnen we lekker ontspannen winkelen en boodschappen doen in plaats van gestrest tussen 19:30 en 20:00 of op zaterdag als alle harde werkers winkelen.
Anoniem / Bezorgde burger
sinds wanneer zijn ambtenaren vrij op bevrijdingsdag? Er zijn inderdaad enkele gemeentes die hun werknemers een dag vrij gunnen en daarvoor een besluit nemen. Maar het staat echt niet vast dat gemeente ambtenaren vrij zijn. De VNG is deze week trouwens 3 dagen vrij, waarschijnlijk ook de collega rijksambtenaren.
Paul van Meurs / FPU
Vieren van de bevrijding is voor iedereen. Kerstmis, Pasen, Pnksteren en Hemelvaardag is voor de Christenen. Lever 2e Kerstdag of 2e paasdag of 2e Pinksterdag in voor het vieren van de bevrijdingsdag. Nog beter lever alle Christelijke feestdagen in voor vrij te besteden feestdagen. Kunnen de Mohammedanen, Joden en Christenen vrijnemen wanneer hun feestdag wordt gevierd. En de mensen zonder geloof kunnen die dagen besteden op een dag dat het hen uitkomt.
Advertentie