of 63082 LinkedIn

Weinig steun bij procedures tegen de overheid

Ondanks het enorme leed dat de toeslagenaffaire blootlegde, is het voor burgers met een kleine beurs nog altijd lastig om rechtsbijstand te krijgen bij complexe bezwaarprocedures tegen de overheid, meldt Trouw.
2 reacties

Ondanks het enorme leed dat de toeslagenaffaire blootlegde, is het voor burgers met een kleine beurs nog altijd lastig om rechtsbijstand te krijgen bij complexe bezwaarprocedures tegen de overheid, meldt Trouw.

Zelf afhandelen

Dat speelt niet alleen bij de Belastingdienst, maar ook bij instanties als het CBR, Dient Uitvoering Onderwijs en gemeenten. De Raad voor Rechtsbijstand oordeelt in deze gevallen veelal dat burgers die het niet eens zijn met de beslissing van de overheidsinstanties de zaken zelf kunnen afhandelen.

 

Bureaucratie

Maar uit de praktijk blijkt dit geloof in de zelfredzaamheid van de burger veelal te groot, en dat burgers zelf verdwalen in de bureaucratie. Sociaal advocaten zien dat deze bezwaarzaken veel te complex zijn om zelf af te wikkelen, terwijl juist in deze bezwaarfase ingrijpende gevolgen als grote schulden voorkomen kunnen worden. Burgers zijn vaak onvoldoende juridisch onderlegd om op de juiste manier bezwaar te maken, blijkt uit ervaringen die belangenbehartiger VSAN (Vereniging Sociale Advocatuur Nederland) opvroeg bij haar leden.


Recht

Ook weten burgers niet altijd waar ze recht op hebben of wat voor grote gevolgen ogenschijnlijk kleine boetes kunnen hebben.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Lezer (Burger). De enige oplossing is te kiezen voor verandering en vooral nieuw leiderschap. Misschien lopen burgers deze keer niet allemaal als makke schapen achter de ram aan.
Door Lezer (Burger) op
De politiek maakte van de overheid een doolhof van organisaties die onderling niet communiceren en is dan verbaasd dat de burger daar hulpeloos in verdwaalt. En wat er aan hulp zou kunnen zijn, gesubsidieerde rechtsbijstand, wordt door Sander Dekker (van jawel “Rechtsbescherming”) vakkundig gesloopt.
Je moet in dit land hopen dat je niet verdwaalt in UWV, SVB, GAK, CBR, CJIB, DUO, Belastingdienst, etc. want je bent reddeloos verloren in de geautomatiseerde systemen omdat je er niet in past, of omdat er wel voor wordt gezorgd dat je er niet in past. (Toeslagen).
Wat een land.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners