of 62812 LinkedIn

Weinig raadsleden bekend met politiek verlof

Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com
Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Raadsleden hebben recht op onbetaald verlof van hun werk om raads- of commissievergaderingen bij te wonen, maar slechts een op de vier is bekend met de regeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVvR).

Behoefte

Iets meer dan de helft van alle raadsleden werkt in loondienst en behoort dus tot de doelgroep van de verlofregeling. Een arbeidsovereenkomst mag volgens deze regeling niet opgezegd worden voor het bijwonen van deze vergaderingen en als de werkgever en werknemer niet tot een afspraak kunnen komen over de hoeveelheid opneembare uren, dan beslist de rechter. Ruim een derde van de doelgroep zegt behoefte aan dergelijk verlof te hebben.

 

Buiten kantooruren

Opvallend, merkt de NVvR op, is dat raadsleden die behoefte hebben aan verlof aangeven dat de vergaderingen voornamelijk buiten kantooruren plaatsvinden. ‘Dat deze raadsleden toch graag verlof willen, kan betekenen dat zij een baan hebben waarbij ze buiten kantooruren werken’, schrijft de NVvR. ‘Een andere mogelijkheid is dat raadsleden ook graag politiek verlof zouden willen om vergaderingen te kunnen voorbereiden.’

 

Inhoud

Weinig raadsleden zijn bovendien inhoudelijk bekend met de verlofregeling. Van de 23 procent die regeling kent, weet slechts 14,7 procent dat er geen verschil meer is tussen de verlofregelingen van raadsleden die werkzaam zijn bij de overheid en die in andere sectoren. Slechts 29,5 procent van degenen die de regeling kennen, weet dat een werkgever niet verplicht is om betaald verlof te verlenen voor de vergaderingen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.