of 61043 LinkedIn

Weinig animo voor verkiezingen Provinciale Staten

Slechts 43 procent van de stemgerechtigden is van plan te gaan stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart 2015.
Reageer

De animo voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart is nog allerminst groot. Hoewel inmiddels ruim driekwart (78 procent) van de kiezers weet dat deze verkiezingen binnenkort worden gehouden, zegt nog altijd slechts 43 procent van de kiezers 'zeker wel' te gaan stemmen. 

Ongewis
Dat percentage is sinds december nauwelijks meer veranderd, meldt onderzoeksbureau TNS NIPO woensdag. 
Het bureau hield onlangs een peiling onder 920 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Voor de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP ,die de coalitie steunen, is het volgens TNS NIPO nog 'uiterst ongewis' of ze op een meerderheid kunnen rekenen in de Eerste Kamer. Gezamenlijk komen ze uit op 48 procent van de stemmen.

Stemming lauw
De stemming onder het electoraat is lauw, concludeert het onderzoeksbureau. Slechts 6 procent van de stemgerechtigden is bereid zijn stemgedrag zo aan te passen dat de coalitie haar meerderheid behoudt, 9 procent zou dat doen om dat juist te voorkomen.

D66 leidt
In de peiling leidt D66 met 29 zetels, gevolgd door de PVV (25). Terwijl de VVD vergeleken met de vorige peiling terrein verliest (van 25 naar 21 zetels), herstelt de PvdA zich licht (van 11 naar 14 zetels). De SP springt van 15 naar 20 zetels. De vorige TNS NIPO peiling was 22 januari. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.