Advertentie

Weigerambtenaren Tholen mogen blijven

De drie weigerambtenaren die eind vorig jaar in Tholen zijn aangesteld, mogen gewoon blijven werken in die Zeeuwse gemeente. Minister Ronald Plasterk wees een verzoek tot ontslag af.

08 juli 2015

De drie weigerambtenaren die eind vorig jaar in Tholen zijn aangesteld, mogen gewoon blijven werken in die Zeeuwse gemeente. Minister Ronald Plasterk wees woensdag een verzoek tot ontslag af omdat Tholen niets illegaals heeft gedaan. Een woordvoerder van de minister bevestigt berichtgeving van Omroep Zeeland hierover.

Nieuwe wet
Op 1 november trad op initiatief van D66 een nieuwe wet in werking. Enkele dagen daarvoor stelde de gemeente Tholen de drie weigerambtenaren aan. Weigerambtenaren zijn ambtenaren die geen homoseksuele stellen willen trouwen.

Niet fraai
D66 vond dat Tholen tegen de geest van de wet handelde, ook al was die wet nog niet van kracht. Plasterk noemde de aanstelling van het drietal eerder al 'niet fraai', maar ontslag gaat volgens hem dus te ver omdat Tholen niets illegaals heeft gedaan. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / beleidsadviseur
Typisch hoe de vrijheid van meningsuiting stilaan verwordt tot een dictatuur waarin voor een andersluidende levensopvatting - laat staan geloofsovertuiging - geen plaats meer is. Wie niet gedwee achter de gender-karavaan aanholt wordt in naam der Grondwet als godsdienstwaanzinnige of theocraat neergesabeld. En dat terwijl homo's of lesbiennes anno 2015 gewoon in elke NL gemeente kunnen trouwen. Kennelijk steekt het ondanks die wettelijke gelijkstelling menigeen dat er (trouw)ambtenaren bestaan die simpelweg andere opvattingen over het huwelijk hebben dan de karavaan voorschrijft. Mag het misschien? Over wederzijds respect gesproken...
Criticus - NL
Ik sluit mij aan bij Paul (jurist), met de aantekening dat in mijn ogen de Nederlandse overheid dan (gelukkig) wel wat verder is in het respect voor eenieder, dan de weigerambtenaar. Maar ook daarvoor geldt 'ieder zijn ding'.
August Biels / gewezen ambtenaar
Een gemeente die meent dat de grondwet niet voor haar ambtenaren geldt.....



En "ome Roon" staat er bij en kijkt er naar. Diep triest, dat dit kan in de 21e eeuw.
Francis Blake / beheerder
Bye Bye Grondwet. Ooit heel lang geleden waren wij een democratie. Nu schijnbaar een Theocratie.
Gerrit / ambtenaar
Hier geldt selectieve verontwaardiging. Er zijn met name grotere gemeenten waar D'66 invloed heeft de wet aan de laars wordt gelapt zonder dat er vragen in de tweede kamer over worden gesteld en D'66 daar niet zijn verantwoordelijkheid neemt.

Deze wet is typisch tweede kamer die bij gebrek aan echte landelijke betrokkenheid het niveau heeft van dorpspolitiek
Willem / AS
IK zou zeggen: alle homostellen naar Tholen om daar te trouwen. Dat zal ze leren, die godsdienstwaanzinnigen.
Wottsjer
Als dit een demonstratie is van de macht en doorzettingskracht van het landsbestuur, zich verschuilen achter de letter van de wet bij gebrek aan statuur en kracht, dan is het de vraag wie hier op zijn kop moet hebben. Misschien is het dan zelfs beter om de rijksambtenaar zelf maar helemaal af te schaffen, en niet alleen zijn bijzondere status.
Jeroen van Oort / Fractievoorzitter CDA Delft
@ August Biels
Ik zou eerder denken: een wetgever die vindt dat de grondwet niet voor ambtenaren geldt.
Want was het onder de oude wetgeving niet zo dat de grondrechten gelijke behandeling en vrijheid van godsdienst naast elkaar bestonden?
Gelijke behandeling doordat de gemeentelijke overheid verplicht was iedereen die volgens de wet mag trouwen ook te trouwen. En vrijheid van godsdienst door ambtenaren met een religieuze opvatting de ruimte te geven die opvatting - wat u en ik daar verder ook van vinden - na te leven.
De nieuwe wetgeving zoals die nu geldt leidde er slechts toe dat vrijheid van godsdienst blijkbaar minder belangrijk is geworden ten opzichte van gelijke behandeling. Daarmee is gelijke behandeling op basis van godsdienst in het gedrang gekomen.

De Staten Generaal heeft van nevengeschikte rechten in de Grondwet boven/ondergeschikte rechten in de uitvoeringswet gemaakt.
Dat is in mijn ogen een ernstig probleem omdat de overheid hiermee de weigerambtenaren - voor wie het huwelijk vaak een belangrijk onderwerp/sacrament is - uitsluit ten faveure van een groep die feitelijk niets te kort kwam omdat zij al mochten trouwen en daartoe door de overheid - hetgeen iets anders is dan door een individuele ambtenaar - gefaciliteerd werd.
Advertentie